دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

همراه با یک شهاب


همراه با یک شهاب

وقتی یک شهاب آسمانی ریزه های بین سیاره ای به جو زمین وارد می شود خطی از نور در آسمان تولید میکند که شهاب نام دارد شهاب ها اندازه شان از ذرات غبار تا اجرامی به اندازه سیارک های کوچک متغیر است

وقتی یک شهاب آسمانی (ریزه های بین سیاره ای) به جو زمین وارد می شود خطی از نور در آسمان تولید میکند که شهاب نام دارد. شهاب ها اندازه شان از ذرات غبار تا اجرامی به اندازه سیارک های کوچک متغیر است.

شهاب هایی با این اندازه شکاف های بزرگی روی زمین از جمله حفره برنجرو ی آریزونا بجای گذارده اند. وقتی یک شهاب به جو زمین بر خورد می کند در اثر سرعت زیاد آن اصطکاک هوا به گرما تبدیل می شود.شهابهایی که به سرعت گرم می شوند نور سفید نشر می کنند و به چشم مرئی می شوند.شهاب های کوچک در چند ثانیه کاملا"می سوزند ولی آنهایی که چندین کیلوگرم یا بیشتر وزن دارند، قادرند تا کاهش سرعت در رسیدن به زمین دوام بیاورند. قسمت بزرگ جرم این شهاب ها در طی سقوط بخار می شود.

● سرعت شهاب

شهاب ها با سرعت ها یی در محدوده ی ۱۲ تا s/km۷۲ به جو زمین برخورد می کنند. شهاب ها به منظومه ی شمسی تعلق دارند به طوری که سرعت آنها در مدار زمین نمی تواند از ۴۲ s/km که سرعت فرار منظومه است، تجاوز نماید. قبل از نیمه شب، فقط آن شهاب هایی که سریع تر از زمین حرکت می کنند (s/km۳۰) می توانند از پشت به آن برسند.

سرعت نسبی سریع ترین این گونه شهاب ها۱۲ s/km است. پس از نیمه شب همه شهاب ها به جز آنهایی که از زمین در امتداد مدارشان سریعتر حرکت می کنند دیده خواهند شد. در این صورت، سرعت ها با هم جمع می شوند و یک سرعت نسبی ماکزیمم۷۲ s/km می دهند.

چون مسیر یک شهاب ثبت مختصری از تلاش جسم را فراهم می آورد، ستاره شناسان قادر بوده اند که مدار و مشخصه های کلی فیزیکی شهاب ها را تعیین کنند. اکثر شهاب ها ذرات شکننده ای هستند که به هنگام تماس با هوا به سرعت خرد می شوند. یک قطعه از ماده شهاب به حجم ۱m در اثر وزن خودش خرد خواهد شد. زیرا از خاکستر یک سیگار قوی تر نیست. چیزی که شهاب ها ذر آن مشترکند این است که بعد از ادامه دادن یک مسیر آتشین در جو، حرکت آنها در فضا با برخورد به زمین به آخر می رسد.

● منشا شهاب ها

منبع این ماده کم چگال ستاره های دنباله دار است. در خلا عبور موفقیت آمیز ستاره دنباله دار از نزدیک خورشید، سبب کاهش پیوسته مواد یخی از هسته ستاره دنباله دار می شود. گردوغبار و ذرات جامد پاشیده شده در یخ ورقه ورقه شده و در یک صف در اطراف ستاره دنباله دار پخش می شوند. این قطعه کوچک جامد بسیار شکننده است و چگالی کمی دارد. ستاره دنباله دار هر چه مسن تر و تعداد دفعات عبورش از نزدیکی خورشید بیشتر باشد، کاهش بیشتری در کل مواد یخی و آزاد شدن مواد شهاب آسمانی وجود دارد. حدود ۹۹ درصد از کل شهاب ها از ستاره دنباله دار سرچشمه گرفته اند. احتمالا باقیمانده ها به سیارکها مربوطند.

● انواع شهاب ها

شهاب ها را می توان بر حسب مدارشان به دور خورشید طبقه بندی کرد. شهاب های تکی: همان طور که از نامشان پیداست از جهات مشخصی نمی آیند. گروه دیگر شهاب ها آنهایند که با رگبارهای شهابی متغیر همراه هستند. این گروه به صورت نهر هایی از ذرات که در فضا گسترده می شوند و زمین در مدارش از میان آنها می گذرد قرار دارند.

عقیده بر این است که این جریان های شهابی باقی مانده ی دنباله دارهایی هستند که متلاشی شده و دیگر دیده نمی شوند. یخ موجود در دنباله دارها تبخیر شده و ذرات جامد را رها کرده است. وقتی که زمین به یک چنین نهری وارد می شود، نمایش تماشایی از شهاب ها در آسمان پدیدار می شود. هر رگبار نقطه تشعشعی ویژه خود را دارد و آن نقطه ای است در آسمان که به نظر می رسد شهاب های متغیر از آن جدا می شوند.این یک اثر منظر است.

شهاب های نهر در مسیر های موازی حرکت می کنند. اما به همان دلیل که به نظر می رسد خطوط موازی راه آهن در افق به هم می رسند، ولی هر چه به چشم ناظر نزدیک تر می شوند بیشتر از هم جدا می شوند، آنها هم به نظر می رسند که از هم دور میشوند. جهت نهر شهاب ها در هنگام تلاقی با مدار زمین جهت نقطه ی تشعشعی را مشخص می کند.

● دیدن شهاب ها

اگر ناظری به اندازه ی کافی تا دیر وقت بیدار بماند، در خواهد یافت که بسامد شهاب ها در ساعات صبح بزرگتر از ساعات نیمه شب است. سرعت متوسط شهاب ها در مجاورت زمین۶.۴۱ s/km است. در خلال ساعات عصر، ما نسبت به جهت حرکت زمین در مدارش به طرف رونده زمین سواریم و فقط آن شهاب هایی که در جهت مدار زمین حرکت می کنند می توانند از زمین سبقت بگیرند، دیده خواهند شد. در صبح به طرف آینده زمین سواریم و شهاب ها از تمام جهاتی که ما می توانیم ببینیم می آیند، علا.ه بر آن می توان دید که شهاب های دیده شده در ساعات صبح دارای سرعت های بالاتری هستند، چون سرعت آنها در موقعی که به زمین نزدیک می شوند با سرعت زمین در مدارش جمع می شوند. به دلیل این سرعت، دمای تولید شده بسیار بالاست.

در نتیجه نور شهاب های دیده شده در صبح به طور قابل توجهی آبی تر از نور شهاب های عصر است. در یک شب صاف بدون مهتاب طی یک رگبار کامل، معمولا دیدن ۶۰ شهاب در هر ساعت میسر است. لیکن در فرصت های نادر، زمین از میان یک دسته از شهاب های فوق العاده متراکم می گذرد. برای مثال طی ساعت های اولیه ی بامداد ۱۷ نوامبر ۱۹۶۶، بیشتر از ۲۰۰۰ شهاب در سر تاسر غرب ایالات متحده دیده شده است.

● چرا شهاب ها به رنگهای مختلفی دیده میشوند؟

شهاب ها به رنگ های زرد، آبی، قرمز و سفید دیده میشود. دلیل این است که هنگامی که شهابواره ها با سرعتی ۱۰ تا ۷۵ s/km وارد جو زمین میشوند بر اثر اصطکاک با جو به شدت داغ می شوند. دمای آنها به بیش از ۲۰۰۰ درجه سانتیگراد می رسد.

این دمای بسیار زیاد باعث تحریک گازهای اطراف شهاب می شود. گازهای مختلف موجود در جو بر اثر این دمای زیاد داغ می شوند و می سوزند و به رنگهای مختلفی دیده می شوند. مثلا" رنگ سبز بیشتر شهاب ها از مولکول های اکسیژن جو گسیل می شوند. نیتروژن رنگ آبی تولید می کند و سدیم رنگ زرد را. عموما" شهاب هایی با سرعت بالا به رنگ سفید دیده می شوند، چون تمام این رنگ ها با هم مخلوط می شوند. ولی وقتی که سرعت شهاب ها کم می شود به رنگ قرمز در می آیند.