چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

چگونه به سلامت سالمندان کمک کنیم؟


چگونه به سلامت سالمندان کمک کنیم؟

پدر و مادر عزیزترین کسانی هستند که در زندگی داریم و همیشه دوست داریم آنها را شاد و سالم در کنار خودمان ببینیم، اما آنها هم روزی پیر می‌شوند و بیشتر از قبل به توجه ما نیاز دارند. …

پدر و مادر عزیزترین کسانی هستند که در زندگی داریم و همیشه دوست داریم آنها را شاد و سالم در کنار خودمان ببینیم، اما آنها هم روزی پیر می‌شوند و بیشتر از قبل به توجه ما نیاز دارند. هرچه آنها پیرتر می‌شوند، نگرانی ما هم بیشتر خواهد شد. دوست داریم مطمئن شویم آنها می‌توانند به تنهایی زندگی کرده و سلامت خود را حفظ کنند. اما برای کمک به سلامتی آنها باید به مواردی دقت کنیم و در صورت نیاز اقدامات حمایتی را برای آنها انجام دهیم. توجه به این موارد می‌تواند برای آگاهی از وضعیت سلامتی آنان به ما کمک کند:

‌ کاهش وزن بدون هیچ اقدام خاصی، نشانه‌ای از بروز مشکل است. پدر یا مادر کهنسال شما ممکن است در اثر عوامل خاصی دچار کاهش وزن شوند. به عنوان مثال ممکن است آنها برای پخت و پز با مشکل مواجه باشند؛ شاید انرژی کافی نداشته یا نتوانند به خوبی آشپزی کنند.

‌ گاهی نیز ممکن است اشتهایشان را از دست بدهند. در برخی موارد ـ به خصوص پس از ۶۰ سالگی ـ از دست دادن حس بویایی و عدم حس طعم غذا نیز امری طبیعی است. در سایر شرایط نیز بیماری‌ها و تداخلات دارویی می‌تواند سبب بروز چنین مشکلاتی شود؛ بیماری‌های زمینه‌ای مانند سوءتغذیه، دمانس( اختلال‌های مغزی )، افسردگی یا سرطان از این جمله‌است.

‌ به ظاهر پدر و مادر سالخورده خود دقت کنید. لباس‌هایشان تمیز و مرتب است؟ آیا توانایی مراقبت و رسیدگی به امور خود را دارند؟ اگر نتوانند به درستی کارهای روزانه خود را انجام دهند ـ حمام رفتن، مسواک زدن و... ـ شاید مشکلی مانند افسردگی، زوال عقلی یا اختلالات فیزیکی وجود دارد، در ضمن به شرایط خانه و محل زندگی آنها نیز توجه داشته باشید. همه چراغ‌ها به درستی کار کند، سیستم گرمایش و سرمایش خانه درست باشد، حمام و سرویس بهداشتی تمیز باشد و... هر گونه تغییر در وضعیت محل زندگی می‌تواند نشان‌دهنده مشکلی باشد. به عنوان مثال، وجود غذا روی اجاق گاز نشان می‌دهد آنها فراموش کرده‌اند غذا بخورند و شاید نشانه‌ای از بیماری‌های مربوط به حافظه باشد.

‌ با دقت به تمام قسمت‌های خانه نگاه کنید. راه‌پله‌های باریک، سقوط‌های مکرر آنها، عدم توانایی خواندن برچسب و دستورالعمل روی داروها و... همگی مواردی است که باید به آنها توجه شود.

‌ به روحیه و حالات آنها هم توجه کنید. اگر خلق و خو یا نظرات آنها دائم تغییر می‌کند باید به مشکلاتی مانند افسردگی یا سایر بیماری‌ها شک کنید. علاوه بر این در مورد فعالیت‌های روزانه نیز با آنها صحبت کنید؛ همراهی با دوستان، علاقه‌مندی به ورزش یا فعالیتی خاص یا حضور یافتن در جمع.

‌ به نحوه راه رفتن آنها دقت کنید. آیا آنها تمایلی به راه رفتن ندارند یا قادر نیستند این کار را انجام دهند؟ آیا مشکلات و دردهای کمر و زانو آنها را از این کار باز می‌دارد؟ در ضمن استفاده از عصا یا تجهیزات کمکی را هم برای راه رفتن آنها در نظر داشته باشید. ضعف عضلانی، مشکلات مفاصل و سایر تغییراتی که با توجه به افزایش سن ایجاد می‌شود، ممکن است شرایط عادی راه رفتن را با مشکل روبه‌رو سازد. اگر آنها نمی‌توانند تعادل خود را حفظ کنند، خطر سقوط نیز افزایش می‌یابد، بنابراین باید بیشتر دقت کنید.

اقدامات احتیاطی

به شیوه‌های متفاوتی می‌توانید از سلامت پدر و مادر مسن خود مطمئن شوید و به آنها کمک کنید. به عنوان مثال شاید بد نباشد نگرانی‌های خود را با آنها در میان بگذارید. با آنها روراست باشید، شاید با این توضیحات آنها راضی شوند به پزشک مراجعه کرده و درمان‌های لازم را انجام دهند. همچنین آنها را تشویق کنید با مراجعه به پزشک، کنترل‌های معمول را انجام دهند. البته فراموش نکنید در چنین شرایطی بهتر است با پزشک هم مشورت کنید. گاهی پدر و مادر سالخورده شما ممکن است کمک اطرافیان را قبول نکرده و نپذیرند که به کمک نیاز دارند. در نهایت برای آنها توضیح دهید شما بهترین شرایط را برای آنها می‌خواهید و نگران سلامتشان هستید.

Mayoclinic

مترجم: نیلوفر اسعدی بیگی