جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

معجون هوش افزا


معجون هوش افزا

سرب موجود در هوای شهرهای بزرگ به خصوص تهران, اثرات مخربی روی اعصاب و رشد کودکان و بزرگسالان می گذارد به نظر می رسد یکی از بهترین راه ها برای مبارزه و یا کاهش اثرات منفی آن تغذیه بهتر و اصولی باشد

● حلوا ارده؛ غذای جادویی شیخ بهایی

در زمان شاه عباس صفوی، درست در بحبوحه جنگ ایرانیان با عثمانی‌ها و پرتقالی‌ها، سپاه ایران به‌دلیل نبردهای طولانی و حرکت و اطراق‌های متوالی در بیابان‌ها با مشکل غذایی روبه رو می‌شود.

شاه ایران برای حل مشکل تغذیه سپاهیان به شیخ‌ بهایی حکیم و دانشمند معروف آن زمان متوسل می‌شود و از او می‌خواهد غذایی تهیه کند کم حجم مقوی و پرانرژی!

غذای جادویی شیخ بهایی که بعدها به نام حلوا ارده معروف شد، چیزی نبود جز ارده به‌اضافه مقداری شیره کشمش. ارده در اصل به کنجد آسیاب‌شده‌ای می‌گویند که به صورت مایع و روان درآمده‌باشد، البته قبل از آسیاب کنجد باید ابتدا آن‌ را پوست‌گیری کرد و بو داد.حلوا ارده شیخ بهایی بعد از گذشت سال‌ها هنوز هم به‌عنوان غذایی کامل و مقوی به‌خصوص در هنگام صبحانه طرفداران زیادی دارد که بخش عمده‌ای از این طرفداران در شهرهای جنوبی ایران مانند یزد، دزفول، کاشان، اردکان و ... ساکن هستند.

جالب این‌جاست که اگرچه شیخ بهایی از اهالی اصفهان بود، اما این روزها این غذای خوشمزه سوغات یزدی‌ها و اردکانی‌هاست و نه اصفهانی‌ها!؟ کشورهای عربی هم از طرفداران پر و پا قرص حلوا ارده هستند. البته اشتباه نکنید، آن‌ها

وارد کننده حلوا ارده ایران نیستند، بلکه این روزها خودشان از جمله تولیدکنندگان این غذای مقوی محسوب می‌شوند. حلوا ارده تولید شده در کشورهای عربی از نظر مزه کمی با حلوا ارده ما متفاوت است و آن هم به خاطر بعضی افزودنی‌های خاص آن‌هاست که ممکن است به ذائقه بعضی از ایرانی‌ها چندان خوشایند نباشد.

«ستاره سردشتی» کارشناس صنایع غذایی، در مورد صادرات حلوا ارده می‌گوید: حلوا ارده یا حلوا شکری ایران به کشورهای اروپایی صادرمی‌شود و با توجه به آمار صادرات می‌توان گفت از استقبال خوبی هم در این کشورها برخوردار است.

وی می‌افزاید: اغلب بازدیدکنندگان خارجی و اروپایی‌ها در نمایشگاه‌های صنایع غذایی بعد از خوردن کمی حلوا ارده مزه آن را می‌پسندند. البته شاید این امر علاوه بر ذائقه، به شرایط آب و هوایی آن‌ها هم مربوط باشد؛ چون آب و هوای اروپا به‌گونه‌ای است که آن‌ها بیشتر طالب شیرینی هستند.

از آن‌جا که همه‌چیز در طول زمان دستخوش تغییر می‌شود، حلوا ارده ما ایرانی‌ها هم حتی در داخل کشورمان از گزند تغییر و تحول در امان نمانده‌ است و سال‌هاست در کارخانه‌های بزرگ و کارگاه‌های کوچک در تهیه حلوا ارده به جای شیره کشمش از شکر و گلوکز استفاده می‌کنند. دلیل استفاده از شکر یا گلوکز چیزی نیست جز افزایش جمعیت و در نتیجه تقاضا که باعث شده شیره کشمش جوابگوی این همه حلوا ارده (حلوا شکری) نباشد.

حلوا ارده‌های (حلوا شکری) صنعتی و کارگاهی محتوی ۵۰درصد کنجد ۳۰ درصد شکر و ۲۰ درصد افزودنی‌هایی مانند وانیل، هل، مغز پسته و مقدار کمی لیستین‌ها هستند. از لیستین‌ها برای بافت‌دهندگی به حلواشکری استفاده می‌شود. لیستین‌ها از سویا به‌دست می‌آیند و گیاهی هستند.

● حلواشکری هوش را زیاد می‌کند

سرب موجود در هوای شهرهای بزرگ به‌خصوص تهران، اثرات مخربی روی اعصاب و رشد کودکان و بزرگسالان می‌گذارد؛ به نظر می‌رسد یکی از بهترین راه‌ها برای مبارزه و یا کاهش اثرات منفی آن تغذیه بهتر و اصولی‌ باشد. این روزها با وجود تنوع غذایی بیشتر و در دسترس بودن انواع تنقلات شاهد کودکان کـــم‌هوش، بزرگسالان بی‌حوصله و عصبی و... هستیم که تغذیه نامناسب و بد یکی از ریشه‌های آن محسوب می‌شود. اگرچه ما نمی‌توانیم انواع آلودگی‌های صوتی، آب و هوایی و ... محیط زندگی خود را از بین ببریم، اما حداقل قادر هستیم با یک تغذیه سالم و خوب تاثیر برخی از عوامل مخرب روح و جسم را کاهش دهیم.

ستاره سردشتی در این خصوص می‌گوید: حلوا شکری از جمله موادغذایی سالم و خوبی است که مصرف به‌ اندازه آن، روی رشد کودکان و ضریب هوشی آن‌ها اثر مثبتی دارد. همچنین آنتی‌اکسیدان‌های موجود در روغن کنجد باعث افزایش کلسترول خوب می‌شود، از تصلب شرائین جلوگیری می‌کند و فشار خون را کاهش می‌دهد.

این کارشناس صنایع غذایی با توجه به این که کنجد حاوی ۳۵ درصد کلسیم است آن‌را جایگزین مناسبی برای شیر و پنیر می‌داند و می‌افزاید: کسانی‌که به هر دلیلی نمی‌توانند از شیر و لبنیات استفاده کنند کنجد یا حلوا ارده می‌تواند کمبود کلسیم بدن آن‌ها را جبران کند.

او در ادامه خاطرنشان می‌کند: کنجد حاوی ۶۰ درصد مس است و در هر یکصد گرم کنجد ۱۲گرم پروتیئن وجود دارد. کنجد سرشار از ویتامین E و مقدار کمی ویتامین‌هایB۱ و B۲ است.

متداول‌ترین نوع استفاده از کنجد به جز در قالب حلوا شکری، نان‌های کنجدداراست. متاسفانه در کشور ما کنجد کمتر به‌تنهایی خورده می‌شود، در حالی‌که خوردن کنجد بو داده با نمک و یا شکر غذایی مفید و خوشمزه است؛ البته به شرط آن‌که بیشتر از یک چهارم فنجان در روز مصرف نشود.

● مراقب مسمومیت باشید

حلوا شکری و کنجد دارای طبیعت گرمی هستند و باید در مصرف آن‌ها حد اعتدال را رعایت کرد، در غیر این‌صورت ممکن است دچار گرمی شده و جوش بزنید. چاقی هم یکی دیگر از عواقب زیاده‌رویی در خوردن حلوا شکری است که ارمغان شکر آن است.

البته ضرر این ۳۰ درصد شکر حلوا شکری کجا و ضرر شکر انواع شکلات‌ها و تنقلات‌های شیرین و کم‌خاصیت و حتی بی‌خاصیت موجود در بازار کجا؟ در هنگام خرید حلوا شکری حتماً به به سالم بودن آن توجه کنید، چون در غیر این‌صورت ممکن است دچار مشکلات و مسمومیت‌های روده‌ای و سردرد شوید. فساد حلوا شکری علاوه برماندگی زیاد ممکن است به‌دلیل استفاده از کنجد نامرغوب باشد. بنابراین به تاریخ تولید حلوا شکری توجه کنید و اگر طرفدار حلوا شکری‌های باز هستید حتماً قبل از خرید کمی از آن‌را بچشید، چون تنها علامت حلواشکری فاسد مزه تلخ آن است.



همچنین مشاهده کنید