دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
باید و نبایدهای تغذیه در ماه مبارک رمضان
باز هم رمضان، باز هم نوای دلنشین موذنزاده اردبیلی که گویی در این ماه بهشتی، طنین دیگری دارد. باز هم دعای ربنای شجریان در کنار قلقل سماور. مادر زیر لب دعا میخواند و چای را در استکان کمر باریک میریزد. باز هم لحظههایی که تکرار میشود، اما هر سال طعم دیگری دارد و خاطراتی نو و شیرین به صفحات کتاب خاطرات ماه خدا اضافه میکند. یقینا این قابهای به یادماندنی در خمیر و ذهن اکثر مردم حتی آنان که نمیتوانند این فریضه واجب را بجا آورند حک شده است. قابی از جنس عشق، ایمان، باور و اراده که حاصل معاشقه عابد و معبود است.
در این بخش سعی میشود علاوه بر دستورهای غذایی مناسب این ماه نکاتی در رابطه با رژیم غذایی مرتبط با این ایام ارائه شود تا علاوه بر بهره معنوی بتوان سلامت عمومی بدن را حفظ کرده و روزهای طولانی تابستانی را با قدرت و سلامت گذراند.
اتفاقی که در ماه مبارک رمضان میافتد آن است که وعدههای غذایی جابهجا میشود و برخلاف تصور حذف نمیشود. با این تفاوت که فواصل زمانی صرف غذا تنظیم معمول خود را از دست میدهد، یعنی وعدههای صبحانه، ناهار و شام به سحری افطاری و شام تبدیل میشود. در این میان فاصله صبحانه تا ناهار دوبرابر میشود و مسئله این است که عملکرد بدن را به خصوص در فصل تابستان تحت تاثیر قرار میدهد. برخی از مهمترین نکات کلیدی که رعایت آنها باعث حفظ سلامت بدن شده و روزهداری در تابستان را آسانتر میسازد از این قرارند:
● سحری:
وعده سحری قرار نیست شما را تا افطار سیر نگه دارد چون در این صورت روزه گرفتن بیمعنی است. آنچه که مهم است استفاده از مواد غذایی و رژیم مطلوبی است که در فعالیتهای روزانه بدن خللی ایجاد نشود.
یکی از مهمترین نکات در ماه رمضان که باعث آزار فرد روزهدار و اطرافیان میشود بوی بد دهان است. در حقیقت این بوی نامطبوع نه از دهان بلکه از معده متصاعد میشود و مسواک زدن به هیچ وجه کارساز نیست. بهترین پیشنهاد امتناع از خوردن مواد غذایی تولیدکننده این بو مانند سیر و پیاز است. در کنار آن جویدن کمی برگ معطر مانند جعفری و ریحان در پایان غذا و نوشیدن آب که در آن لیموترش چکانده شده مفید و موثر است.
حتما میدانید مواد قندی باعث تولید انرژی در بدن میشود اما با توجه به اینکه قند موجود در شیرینیهایی مانند زولبیا و بامیه به سرعت در بدن به انرژی تبدیل میشود، مصرف اینگونه خوراکیهای قندی به هیچ وجه توصیه نمیشود. به جای آن بهتر است از خرما، کشمش و برنج استفاده کنید که به دلیل اینکه قند موجود در آنها به تدریج در بدن میسوزد، انرژی روزانه شما را کاملا برآورده میکند و در بین روز دچار رخوت، بیحالی و سردرد نمیشوید.
شیر ولرم، چای کمرنگ با لیمو و آبمیوههای طبیعی مناسبترین نوشیدنیها برای وعدههای سحری هستند.
برای سحری بهتر است معده خود را سنگین نکنید و از مواد غذایی کمحجم و پرانرژی استفاده کنید یا اگر خوراکهای اصلی مانند برنج را در این وعده قرار دادهاید مانند یک ناهار سبک و در حجمی معادل نصف وعده ناهار میل کنید. میوههایی مانند انبه و موز همراه خوبی در کنار غذای سحری هستند.
● افطار:
هنگام غروب بدن تمام انرژی خود را مصرف کرده است، بنابراین نیاز فوری به مواد قندی و نشاستهای دارد اما با توجه به اینکه فاصله وعده افطار تا شام کم است بهتر است حجم خوراک کم باشد. اما طوری انتخاب شود که به سرعت قند بدن را بالا ببرد. در این زمان است که مصرف مواد قندی و نشاستهای مانند زولبیا و بامیه و سوپ و آش نشاسته دارد مانند آش رشته و حلوا، شله زرد و سمنو البته در حجم کم میتواند به سرعت بدن را به شرایط نرمال برگرداند.
به هیچ عنوان افطار خود را با آب سرد باز نکنید، چون علاوه بر اینکه عطش شما را برطرف نمیکند بلکه سیستم گوارشی رادرگیر تنظیم دمای معده با آب سرد میکند و کل بدن را دچار اختلال میکند.
مصرف میوه در فاصله بین افطار و شام علاوه بر اینکه بدن را بالانس میکند، نیازهای ویتامینی بدن را برآورده و در کنار آن سیستم گوارش را به آرامی فعال کرده و برای هضم راحت شام آماده میکند.
● شام
بهتر است زمان صرف شام را نسبت به اوقات عادی، یکی، دو ساعت تغییر داده و به تاخیر بیندازید تا سیستم گوارشی بتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد.
در کنار شام بهتر است ماست، سالاد و سبزی خوردن را قرار دهید تا نیازهای بدن برآورده شود.
مصرف زیاد لبنیات در زمانی که آب کافی به بدن نمیرسد باعث ایجاد سنگ در کلیه و مجاری ادراری میشود پس بهتر است اندازه را رعایت کنید.
مواد غذایی اسیدی مانند ترشی را کمتر مصرف کنید تا به معدهتان آسیب نرسد.
رعایت صحیح نکات سلامت در این ایام نه تنها به بدن شما آسیب نمیرساند بلکه باعث دفع سموم و سوختن چربیهای اضافی بدن شده و فرد روزهدار را در پایان ماه مبارک رمضان در شرایطی بهتر از قبل قرار میدهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست