سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

اسطوره محبوبی به نام کاکائو


اسطوره محبوبی به نام کاکائو

کاکائو محصول دانه درخت کاکائو است درخت کاکائو درختی کوچک و از تیره پنیرکیان است این دانه خوراکی خوش طعم و بو ابتدا در آمریکای مرکزی و مکزیک پرورش می یافت اما امروزه بخاطر محبوبیت کاکائو در بسیاری از کشورها آن را پرورش می دهند و تولید می کنند بهترین کاکائوها محصول کشور های برزیل, غنا, اندونزی, نیجریه, کامرون و ساحل عاج هستند

کاکائو محصول دانه درخت کاکائو است. درخت کاکائو درختی کوچک و از تیره پنیرکیان است. این دانه خوراکی خوش طعم و بو ابتدا در آمریکای مرکزی و مکزیک پرورش می‌یافت. اما امروزه بخاطر محبوبیت کاکائو در بسیاری از کشورها آن را پرورش می‌دهند و تولید می‌کنند. بهترین کاکائوها محصول کشور های برزیل، غنا، اندونزی، نیجریه، کامرون و ساحل عاج هستند.

کاکائو گل های کوچک قرمز رنگی دارد که روی تنه درخت یا شاخه هایش می‌رویند. این دانه ها در تمدن های ابتدایی محصولی باارزش به حساب می‌آمدند. آزتک ها نوشیدنی محبوبی داشتند که با کاکائو، ادویه های خوشبو و وانیل تهیه می‌شد. سرخ پوستان قبیله آزتک نوشیدنی دم کرده کاکائو را شکاتل یا غذای خدایان می‌نامیدند.

اسپانیایی ها نوشیدنی شکلات را به دنیا معرفی کردند. اولین بار کریستف کلمب کاکائو را از امریکا به اسپانیا آورد و به ملکه اسپانیا معرفی کرد. نوشیدنی شکلات در اسپانیا محبوب شد اما آنها تا صد سال طرز تهیه نوشیدنی شکاتل را مخفی نگه داشتند. این دانه علاوه بر مصرف خوراکی در آزمایشگاه های شیمی به عنوان دانه سیاه معروف بود.

می گویند تا اواخر قرن ۱۷ میلادی، کاکائو ماده غذایی گران قیمتی در اروپا بودو فقط ثروتمندان سلطنتی از آن استفاده می‌کردند. در آمریکای مرکزی هم شکلات کالایی لوکس بود و مردم از دانه های کاکائو به جای پول استفاده می‌کردند.

همه مردم دنیا کاکائو را تولید و مصرف می‌کنند. بلژیک بیشترین مصرف سرانه کاکائو را دارد. بلژیکی ها ده برابر مردم دنیا کاکائو مصرف می‌کنند.

● چرا کاکائو بخوریم؟

کاکائو منبعی غنی از منیزیوم است. منیزیوم باعث تعادل فعالیت های شیمیایی مغز می‌شود، به استحکام استخوان ها کمک می‌کند و شادی آور است. منیزیوم اصلی ترین ماده معدنی در رژیم غذایی است و کاکائو سرشار از منیزیوم است.

کاکائو سرشار از آنتی اکسیدان است و مصرف کافی آن فشار خون را پایین نگه می‌دارد. کاکائو مانع لخته شدن خون و انسداد رگ ها می‌شود و احتمال سکته قلبی را کاهش می‌دهد.

هرچقدر شکلات رنگ تیــــــره تری داشته باشد و از کاکائوی خالص تری به دست آمده باشد خــواص بیشتری دارد.

۵۰ درصد از دانه های کاکائو را چربی تشکیل داده است این چربی به تنهایی باعث افزایش کلسترول نمی‌شود اما زمانی که با شیر و چربی های دیگر ترکیب شود سطح کلسترول را بالا می‌برد. حجم زیادی از این چربی در روند خشک و آسیاب کردن دانه های کاکائو از دست می‌رود.

دانه های کاکائو دارای مقدار زیادی کربوهیدرات هستند. ایــــن کربوهیدرات ها به شکل فیبر و نشاسته در دانه های کاکائو یافت می‌شوندو به همین دلیل در تهیه شکلات از شکر استفاده می‌کنند.

کافئین دانه های کاکائو بسیار کمتر از قهوه و چای است.

کاکائو سرشار ویتامین های آ، ب۱، ب۲، ب۳، ویتامین سی و ای است.

مقدار زیادی از مواد معدنی مثل آهن، کلسیم، روی، مس و پتاسیم در دانه های خوراکی کاکائو یافت می‌شود.

● کاکائو را کی بخوریم و کی نخوریم؟

کاکائو برای عده ای ماده غذایی خوب و مفیدی است و برای عده ای هم مضر و نامطلوب است. کاکائو چرب و پرکالری است و اگر بعد از غذا، کاکائو مصرف کنید دستگاه هاضمه را به دردسر می‌اندازید. کسانی که در مناطق سردسیر زندگی می‌کنند و کسانی که غذاهای کم کالری و ساده مصرف می‌کنند در هضم کاکائو هیچ مشکلی ندارند.

اگر دچار بیماری های گوارشی مثل یبوست هستید کمتر کاکائو مصرف کنید. مصرف کاکائو برای کسانی که ورم مفاصل، رماتیسم و ناراحتی های حاد کلیه و کبد هستند مضر است.

کاکائو را به عنوان دسر بعد از غذا مصرف نکنید چون جذب کالری بالاتر می‌رود و هضم آن بسیار سخت است. کاکائو را باید در میان وعده ها و با فاصله از غذای اصلی صرف کرد. شکلات های مخلوط با پسته و فندق از شکلات های شیری ساده راحت تر هضم می‌شوند.

اگر ورزشکار هستید، فعالیت های بدنی سخت انجام می‌دهید، فعالیت های فکری و یا کارهایی انجام می‌دهید که نیاز به غذایی با حجم کم و کالری زیاد دارد، کاکائو بخورید.

مصرف کاکائو برای کودکان زیر سه سال توصیه نمی‌شود. بعد از سه سالگی می‌توانید ۲۵ گرم در روز به کودکتان کاکائو بدهید. اگر دیابت دارید و لی کاکائو دوست دارید می‌توانید شکلات های مخصوص دیابتیک با قند کاهش یافته استفاده کنید. با این حال یادتان باشد مصرف زیاد کاکائو باعث افزایش وزن و کلسترول خون می‌شود. شکلات محرک اعصاب است به همین دلیل توصیه می‌شود در مصرف آن زیاده روی نکنید.

● شکلات مایه نشاط

شکلات به شما احساس نشاط می‌دهد و التیام بخش خستگی ها است. ترکیب دو ماده کافئین و تئوبروماین و ۳۰۰ ماده شیمیایی دیگر باعث ایجاد نشاط می‌شوند.

● مضرات مبالغه آمیز شکلات

می گویند مصرف شکلات باعث آکنه و جوش می‌شود و یکی از دلایل پوسیدگی دندان ها است. اما پژوهش های تازه این تاثیرات را مبالغه آمیز می‌دانند. تاثیر خوردن شکلات بر روی پوسیدگی دندان ها بیشتر از مواد خوراکی دیگر نیست. مگر اینکه به شکلی افراطی شکلات بخورید و در مسواک زدن دقت نکنید.

● زنان بیشتر شکلات می‌خورند

زن ها در دوران قاعدگی تمایل بیشتری به خوردن شکلات دارند. این مساله به سطح هورمون های زنانه مربوط است. بالارفتن سطح پروژسترون باعث می‌شود تا آنها در این دوره به خوردن غذاهای چرب و شیرین مثل شکلات گرایش پیدا کنند.

● شکلات تلخ، شیری یا سفید؟

کاکائو دانه ای تلخ است. دانه های کاکائو از نظر طعم، میزان تلخی و عطر باهم متفاوت هستند. گران ترین کاکائو از درخت کرئیولیو به دست می‌آید. تلخی دانه های کاکائوی کرئیلیو بسیار کم است. فقط ۱۰ درصد کاکائوها دنیا از این نوع است.

● شکلات ها را بشناسید

شکلات ها یا تلخ هستند یا شیری و یا سفید. شکلات های تلخ بدون شیر و با درصد کمی شکر هستند. شکلات‌های شیری حاوی شیر و شکر و وانیل هستند. شکلات سفید از چربی دانه کاکائو تهیه می‌شود. برای طعم دادن به کاکائو از پرتقال، توت فرنگی، نعناع، نارگیل و مغزهای خوراکی استفاده می‌کنند. شکلات سیاه حاوی فنالوئیدهای سالمی است شبیه آنچه در میوه و سبزیجات وجود دارد. مصرف مناسب شکلات سیاه جریان خون را در رگ ها بهبود می‌دهد و سطح قند خون را کنترل می‌کند.

● شکلات تلخ

خواص ضد اکسیدی شکلات سیاه بسیار بیشتر از شکلات شیری است. شکلات تلخ قلب و عروق را از اکسیدی شدن محافظت می‌کند. درصد تلخی شکلات ها با هم فرق می‌کنند. هرچقدر شکلات تلخ تر باشد به این معنی است که خالص تر است و افزودنی و شکر کمتری دارند.

● مراقب شکلات باشید

شکلات را در دمای ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد نگهداری کنید.

شکلات باید دور از تابش نور خورشید در جای خشک و در ظرف دربسته باشد.

شکلات جاذب بو است نباید آن را با موادغذایی با بوی تند و در کنار ادویه ها بگذارید.

● کره کاکائو یا روغن گیاهی

کره کاکائو یک نوع روغن گیاهی است که از دانه های کاکائو گرفته می‌شود. این کره ۶۰ درصد چربی اشباع شده است که عطر و بوی شکلات را دارد. زرد رنگ است و کافئین زیادی ندارد.

از کره کاکائو در تولید شیرینی و شکلات استفاده می‌شود. برای پوست مفید است و در لوازم آرایشی هم به کار می‌رود. بخاطر نقطه دوب مناسب در تولید برخی از شیاف ها از کره کاکائو استفاده می‌کنند. این کره گرانقیمت است و با وجود اینکه برکیفیت تهیه شیرینی و شکلات اثر زیادی دارد اما از آن استفاده زیادی نمی‌شود.

راز غذای خدایان



همچنین مشاهده کنید