دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
جدال کروم و فایرفاکس در روزهای خوش اکسپلورر
مرورگر وب یا مرورگر اینترنت به نرمافزارهای کاربردی گفته میشود که برای دریافت، نمایش و مرور اطلاعات از وب جهانگستر مورد استفاده قرار میگیرد. یک منبع اطلاعات با یک شناساگر یکنواخت منبع شناخته میشود، این منبع میتواند یک صفحه وب، تصویر، ویدئو و یا هر قطعه اطلاعاتی دیگری باشد.هر چند مرورگرها برای دسترسی به وب جهانگستر طراحی شدهاند، اما از آنها میتوان برای دسترسی به اطلاعات سرورهای وب در شبکههای خصوصی و یا پروندهها در سیستمهای پرونده استفاده کرد.در نوامبر ۲۰۱۰اینترنت اکسپلورر، موزیلا فایرفاکس و گوگل کروم به ترتیب بیشترین سهم را در بازار مرورگرهای اینترنت داشتهاند.
رشد بیوقفه کروم طی بازههای زمانی گذشته نشاندهنده این مورد بود که مرورگر گوگل توانسته جای خود را در بین کاربران وب پیدا کند. آمارهایی که تا کنون توسط منابع مختلف منتشر شدهاند بیان میکنند که کروم، با توجه به ویژگیها و مزیتهایی که نسبت به سایر رقیبان خود دارد، خیلی سریع به رشد صعودی خود ادامه میدهد. این مورد حالا با آماری که بهتازگی توسط StatCounter external link منتشر شده است نیز صحت این رویه را تایید مینماید.مرورگر کروم برای اولینبار از تاریخ انتشار خود، توانسته بهعنوان دومین مرورگر محبوب دنیا شناخته شود و مقام قبلی فایرفاکس را از این بابت تصاحب نماید.
طی یک سال گذشته، کروم با رشد حدود ۱۱درصد، در مجموع صاحب ۲۵/۶۹ درصد از کل سهم بازار مرورگرهای جهان است که این میزان در مقایسه با ۲۵/۲۳درصد فایرفاکس، مقام دوم را در اختیار آن میدهد.
مرورگر اینترنت اکسپلورر با رشد نزولی خود کماکان رتبه اول جهان را با ۴۰/۶۳ درصد داراست. در مهر ماه سال گذشته، سایتها گزارشی را از آمار جهانی استفاده از مرورگرها منتشر کرده بوندد که در آن، اینترنت اکسپلورر با ۴۸/۸۷ درصد، فایرفاکس با ۳۱/۵۰ درصد و کروم با ۱۱/۵۰ درصد بهترتیب رتبههای اول تا سوم جهان را در اختیار داشتند.در آسیا نیز از نظر کلی، وضعیت مشابهی وجود دارد. اینترنت اکسپلورر با ۴۲/۲۲ درصد رتبه اول این منطقه را در اختیار گرفته است. کروم با پشت سر گذاشتن رقیب خود در سپتامبر گذشته با در اختیار داشتن ۲۹/۱۴ درصد از کل بازار، مقام دوم را کسب کرده است و فایرفاکس نیز با ۲۳/۹۱ درصد سوم است.
در ایران نیزدر مقایسه با آمار سال گذشته، در جایگاه مرورگرها تغییری اعمال نشده است اما از نظر میزان سهم بازار، تغییراتی در نمودار فوق بهوجود آمده است. اینترنت اکسپلورر با حدود
۱۰درصد کاهش نسبت به سال قبل، در حال حاضر با داشتن ۵۵/۲۹ درصد از سهم بازار ایران، مقام اول را دارد. فایرفاکس با ۳۲/۱۸ درصد دوم است و کروم با دو برابر رشد، با ۷/۶۹ درصد مقام سوم بازار مرورگرهای ایران را در اختیار دارد.IE۸ در حال حاضر پرمصرفترین نسخه در بین سایر مرورگرهای کاربران ایرانی است. IE۷ با فاصله زیادی پس از آن، رتبه دوم را دارد و فایرفاکس ۷ سوم است.
البته یکی از دلایل صدر نشینی اینترنت اکسپلورر را باید در تلاش های گسترده این شرکت برای ارائه محصولات جدید دانست..ویندوز اینترنت اکسپلورر ( Windows Internet Explorer) مرورگر وب مایکروسافت و یکی از پراستفاده ترین مرورگر در میان کاربران است.
این مرورگر به طور پیش فرض همراه با سیستم عامل ویندوز نصب می شود (ویندوز ۹۸ و نسخه های
جدیدتر ویندوز) البته مدتی است اینترنت اکسپلورر با ارائه نسخه ۹ خود درصدد بازیابی جایگاه خویش است. تغییرات و بهبودهای زیادی نسبت به نسخه هشتم از این برنامه صورت گرفته است. پشتیبانی از HTML۵ و پشتیبانی از CCS۳ خبرهای بسیار خوبی برای طراحان وب به شمار می رود.در کنار این دو ، سرعت بیشتر در نمایش صفحات وب و پردازش اسکریپت های جاوا به کمک موتور پردازنده جدید این برنامه موسوم به Chakra و همچنین تغییراتی در ظاهر مرورگر از مهمترین امکانات و ویژگی های نسخه جدید به شمار می رود.
آنچه مشخص است این نکته است که بالاخره مایکروسافت پس از سالها مقاومت در برابر استانداردهای وب،کوتاه آمده و سعی دارد با به رسمیت شناختن آنها سهم قابل توجهی از کاربرانش را که طی این سالها از دست داده جبران نماید.
به طور واضح در این میان نقش دو مرورگر اینترنتی رقیب یعنی گوگل کروم و موزیلافایرفاکس که با توجه به نیازهای کاربران توانستند مایکروسافت را متوجه اشتباه خود کنند قابل مشاهده است.و اما در مورد IE۹ یک خبر دیگر هم وجود دارد و آن عدم پشتیبانی این مرورگر از ویندوز XP است. حرکتی که شاید باعث ترغیب کاربران این سیستم عامل برای استفاده از ویندوز ۷ گردد. برای نصب و استفاده از ۹ Internet Explorer نیاز به ویندوز هفت (x۸۶ یا x۶۴) یا ویندوز ویستا سرویس پک ۲ (x۸۶ یا x۶۴) دارید. برای کاربران ویندوز ویستا ۸ Windows Internet Explorer و DirectX ۲D (D۲D) باید پیش از آن بر روی سیستم نصب باشد.
گوگل کروم نیز یک مرورگر وب آزاد و رایگان است که در تاریخ ۲ سپتامبر ۲۰۰۸ ( ۱۲ شهریور ۱۳۸۷) توسط شرکت گوگل بر پایه پروژه کرومیوم عرضه شد. در ابتدا نسخه آزمایشی آن برای کاربران نرمافزار سیستمعامل ویندوز در یک صد کشور جهان عرضه شد ولی گوگل اعلام کرد که نسخههای منطبق با سیستمعامل گنو/لینوکس و رایانه اپل مکینتاش آن هم در آینده توزیع خواهد شد.موتور این مرورگر یک نرمافزار آزاد به نام وبکیت (به انگلیسی: WebKit) است.
از امکانات و قابلیتهای آن میتوان به Tabbed browsing و امکاناتی مشابه Privacy در سافاری و Speed Dial در مرورگر اپرا اشاره نمود.در سپتامبر ۲۰۰۸ گوگل بخش زیادی از کد منبع کروم شامل، موتور جاوااسکریپت وی ۸ را با نام کرومیم در اختیار عموم قرار داد. این کار باعث شد که دیگران بتوانند کد را مطالعه کنند و کمک کنند تا این مرورگر برای سیستم عامل لینوکس و مک نیز قابل استفاده شود.
در این بین مرورگر کروم که توسط گوگل حمایت میشود نیز با توجه به سرعت رشد بسیار بالا و همچنین امکانات مناسبی که در اختیار کاربران قرار میدهد، نیاز به بهروز رسانی دارد و در همین راستا، جدیدترین نسخه Stable گوگل کروم آماده دریافت شده است تا شاهد امکانات جدیدی باشیم.در این نسخه که خبر عرضه آن به صورت رسمی در وبلاگ external link گوگل منتشر شده، شاهد تغییرات جزئی اما کاربردی هستیم که با توجه به نیازهای کاربران، این تغییرات بسیار ضروری به نظر میرسید.
در کروم جدید، هنگامی که مرورگر را باز میکنید، صفحات پربازدید را با ظاهر جدید پیش نمایش تصاویر خواهید دید که امکان تغییر آن به Web Store اختصاصی کروم در انتهای صفحه وجود دارد. از سایر تغییرات صورت گرفته میتوان به قسمت صفحات تازه بسته شده در انتهای مرورگر اشاره کرد که به صورت لیست بازشونده نمایش داده میشوند و با کلیک بر روی صحفه مورد نظر میتوانید دوباره به آنها دسترسی داشته باشید. عمده تغییرات در طراحی جدید صفحه اصلی مرورگر بوده است که بهنظر میرسد این تغییرات با تغییر ظاهر صورت گرفته در WebStore کروم بهصورت هماهنگ انجام شده است.
علیرضا حسنیه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست