دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

شعر و بصیرت !


شعر و بصیرت !

هفته پیش، در آستانه فرارسیدن سالگرد حماسه غرورانگیز نهم دی، بر آن شدیم اشعاری درباره این رویداد باشکوه را منتشر کنیم. وقتی شروع به جستجو کردیم، کاملاً شگفت زده شدم! به چند …

هفته پیش، در آستانه فرارسیدن سالگرد حماسه غرورانگیز نهم دی، بر آن شدیم اشعاری درباره این رویداد باشکوه را منتشر کنیم. وقتی شروع به جستجو کردیم، کاملاً شگفت زده شدم! به چند دلیل:

نخست؛ تعداد شاعران و ادیبانی که به طور مشخص به موضوع حماسه نهم دی پرداخته اند، بیش از اندازه تصورم بود. در میان سخن سرایان نام هایی به چشم می آمد که پیشتر نمی توانستیم از آنان شعری با مضمون انقلاب یا دفاع مقدس سراغ بگیریم. جالب اینکه بیشترشان نیز متعلق به نسل جوان و نوقلم هستند.

باید گفت؛ حماسه نهم دی در پاسخ به رویدادی تلخ شکل گرفت. سران فتنه، با الگوبرداری از نسخه های انقلاب مخملین و با هدایت نظریه پردازان این گونه انقلاب، تلاش کردند با دروغ تقلب و سپس به آشوب کشیدن کشور، نظام جمهوری اسلامی را سرنگون کنند.

در این مسیر، سران فتنه و عمله میدانی شان از هیچ جنایتی فروگذار نکردند. تجمع غیرقانونی به پا کردند، به خودروها و اماکن دولتی و خصوصی آسیب زدند، چادر از سر زن مسلمان کشیدند، بسیجیان را به شهادت رساندند، پروژه کشته سازی به راه انداختند، در مجلس عزای یک فرد زنده سوگواری کردند، شایعه ساختند، دست دوستی و سرسپردگی به بیگانگان دادند، خیمه عزاداران حسینی را آتش زدند، به عزاداران وحشیانه هجوم آوردند، در روز عاشورا هلهله کردند و...! آیا طبیعی نبود و نیست که هر انسان ایرانی و مسلمان، در برابر چنین فتنه گرانی واکنش نشان دهد؟ عصبانی شود، فریاد بکشد؟

شاعران نیز به عنوان دلدادگان به مکتب اسلام، راه سعادت بخش و الهی امام حسین(ع)، در مقام ایرانیان دوستدار وطن و استقلال ایران و پایندگی هویت ایرانی، با سلاح قلم، در برابر «فتنه» به پا خاستند.

آنان عاشقانه و به دور از جناح بندی های سیاسی، به عنوان عاشقان اسلام و ایران، فتنه را مذمت کردند، فتنه گران را رسوا نمودند و به بزرگداشت حماسه بزرگ نهم دی پرداختند تا آموزه ها و پیامهای این روز الهی، همواره در دل و ذهن ایران و ایرانی حک شود. آموزه هایی چون:

- آمادگی در برابر کینه و مکر و تقلای دشمن، یک ضرورت همیشگی است.

- دفاع از ولایت، یعنی دفاع از کلیت اسلام، دستاوردهای انقلاب و هویت ایرانی و استقلال کشور.

- حضور مردمی در صحنه و درگاه خطر، عامل شکست قطعی دشمن است.

- وحدت، اهرمی کارآمد، در متلاشی کردن هیبت پوشالی بدخواهان، عمل می کند.

- ملت ایران از ماهیت فتنه گران آگاه است و از آنان تبری می جوید.

- ایرانیان، انقلاب و نظام و استقلالشان را مدیون خون شهدا می دانند و به کسی اجازه نمی دهند که برکات خون شهدا را پایمال کنند.

- مردم، با وجود سلایق مختلف، بر سر اسلام و انقلاب و کشورشان، منسجم تر می شوند.

دوم؛ با رویکرد آگاهانه و سرشار از شور و غیرت شاعران به حماسه نهم دی، «بصیرت» این مفهوم ارزشمندانه و ارزنده، به ساحت شعر فارسی راه یافت.

بصیرت همان ابزاری است که انسان حقیقت جو را یاری می دهد که در وقت فتنه ها، حق از باطل را تشخیص دهد و بتواند به درستی به وظیفه شرعی خود جامه عمل پوشاند.

شاعران ایرانی، معنای بصیرت را در اشعار نغز خود، به درستی تبیین و تفسیر کرده اند و تأکید نموده اند که تنها افراد بی بصیرت اند که در طی فتنه ها و سرکشی های زمان، دچار تردید می شوند به دامان کفر و نفاق لانه برمی گزینند. شاعران بصیر ایرانی، تصریح کرده اند که اتکاء به کلام و اشارات ولایت است که سبب ساز نجات و رستگاری و رهیدن از دام فتنه می شود.

شاعران بصیر به روشنی سرنوشت تلخ فتنه گران را که در حلقه خشم خداوند و مردم گرفتار می آیند، تصویر کرده اند. با این وصف، بصیرت، ارزشی است که اینک مختص شعر فارسی ایرانی است.

و جالب اینکه، هر دو ویژگی، در اوج شیوایی و غنای ادبی، در سروده شاعران بصیرمان، جلوه گر شده است.

از این رو می توان قاطعانه گفت که؛ حماسه نهم دی، نه تنها آغاز فصل تازه بصیرت مردمی در صحنه سیاسی ایران است، بلکه، زایش شعر بصیرت را موجب شد..

پژمان کریمی