سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

دیسمنوره یا قاعدگی دردناک


۵۰ تا ۷۰ درصد زن ها به قاعدگی دردناک مبتلا می باشند . یک درد خاص همراه با قاعدگی است که دلیل عمده غیبت از مدرسه و محل کار در زن ها می باشد . این مشکل در بیشتر موارد ، با پریودهای ماهانه …

۵۰ تا ۷۰ درصد زن ها به قاعدگی دردناک مبتلا می باشند . یک درد خاص همراه با قاعدگی است که دلیل عمده غیبت از مدرسه و محل کار در زن ها می باشد . این مشکل در بیشتر موارد ، با پریودهای ماهانه همراه با تخمک گذاری دیده می شود و بر اساس سن شروع و دلایل بوجود آورنده ، به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم می شود .

دیسمنوره اولیه :

این حالت معمولا قبل از سن ۲۰ سالگی و تقریبا همیشه ۶ تا ۱۲ ماه بعد از اولین قاعدگی شروع می شود . اگر دردها ۳ سال بعد از اولین قاعدگی شروع شود و یا اگر قاعدگی همراه با دوره های بدون تخمک گذاری باشد ، باید به فکر علل ثانویه بود .

معمولا درد چند ساعت قبل یا هم زمان با خونریزی قاعدگی شروع شده و حداکثردو تا سه روز طول می کشد . دردها بیشتر در زیرناف است . دردها گاه به کمر ، کشاله ران و ران ها نیز انتشار می یابد . علائم دیگری مثل تهوع ، استفراغ ، بی اشتهایی ، اسهال ، خستگی ، تحریک پذیری و گاه سردرد ، می تواند وجود داشته باشد . قاعدگی اولیه با افزایش سن و زایمان طبیعی ممکن است بهبود یابد . این بیماری احتمالا درزن هایی که مادران آن ها نیز دچار این ناراحتی بوده اند شایع تر است . در این بیماری که سبب انقباضات رحمی و دیگر علائم عمومی می شوند

درمان :

فعالیت های فیزیکی ملایم می تواند به تخفیف شکایات بیمار کمک کند . توجه به رژیم غذایی ( مثل خوردن غلات سبوس نگرفته ، حبوبات ، سبزیجات و میوه جات بیشتر و کم خوردن یا نخوردن نمک ، کافئین و شکر ) نیز دربرخی زن ها مفید است. استراحت و ماساژ و تکنیک های بیوفیدبک نیز در برخی موارد درتخفیف درد موثر است.

اگر بیمار از نظر جنسی فعال است ، استفاده از قرص های پیشگیری از حاملگی (ocp)با استروژن کم در نود درصد موارد موثر خواهد بود که درمان انتخابی می باشد .

درمانهای دارویی تحت نظر متخصص زنان و زایمان انجام شده و در صورتی که ۳ تا ۶ ماه پس از درمان های مذکور پاسخی مشاهده نشد باید به دنبال علل ثانویه بوده و کلیه اقدامات تشخیصی رابه کار بست.( خصوصا در قاعدگی هایی که پس از ۲۰ سالگی ظاهر شود که تقریبا همیشه از نوع ثانویه است )

قاعدگی ثانویه:

این حالت معمولا بعد از سن ۲۰سالگی رخ می دهد هر چند که می تواند دراولین عادت ماهیانه و درهر سنی شروع شود معمولا ۵ تا ۷ روز تداوم می بابد.درکسانی که دارای بیماری های لگنی مثل (آندومتریوز،آدنومیوز،توده های زیرمخاطی رحم ، تنگی شدید گردن رحم ، عفونت های لگنی مزمن،چسبندگی ها لگن و هیپرمنوره یا افزیش خونریزی ماهانه) رخ می دهد.در این بیماران معاینات کامل لگن و نیز آزمایش های روتین،تصویربرداری از رحم و ضمائم آن، سونوگرافی و … ممکن است برای تشخیص لازم باشد اما دستیابی به یک تشخیص دقیق همیشه امکان پذیر نیست و اشتباه درتشخیص و افتراق دیسمنوره اولیه و ثانویه فراوان دیده می شود .

درمان :

درمان اصلی در قاعدگی ثانویه ، تشخیص و رفع عامل زمینه ای است اما برخی از انواع ثانویه به درمان های دارویی با ocp( قرصهای ضد حاملگی ) یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDS)نیز پاسخ نسبی می دهند .