پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

کالبدشکافی یک سقوط تلخ


کالبدشکافی یک سقوط تلخ

چگونه خروس ها ناک اوت شدند

فرانسوی‌ها جام جهانی بسیار تلخی را سپری کردند و هنوز هم از شوک آن خارج نشده‌اند. برای آنها واقعه سال ۲۰۰۲ تکرار شد؛ هنگامی که به عنوان تیم مدافع عنوان قهرمانی به شرق آسیا رفتند اما در ۳ بازی مرحله گروهی خود فقط یک امتیاز گرفتند و یک گل هم نزدند و حذف شدند. این بار آنها به عنوان نایب قهرمان دوره قبل به جنوبی‌ترین نقطه آفریقا رفتند و یک گل زدند اما درست مثل سال ۲۰۰۲ فقط یک امتیاز اندوختند و با تساوی با اروگوئه و شکست در برابر مکزیک و آفریقای جنوبی، موجی عظیم از نارضایتی در کشور خود ایجاد کرده و در هیئت بدترین شکست‌خوردگان به کشور خویش بازگشتند.

فلوران مالودا، یکی از بهترین‌های چلسی در فصل اخیر که مثل بقیه خروس‌ها نوا و آوایی در جام نوزدهم نداشت (اما تک‌گل آنها را در این جام در دیدار آخر در مقابل میزبان به ثمر رساند) به نمایندگی از این لشکر ویران شده از همه ملت فرانسه عذرخواهی کرده و پذیرفته است که هدف اصلی آبی‌ها در دوره جدید فعالیت‌شان تحت هدایت لوران بلان (مردی که جانشین ریموند دومنک خبرساز شده) باید بازگرداندن اعتباری باشد که در آفریقای جنوبی به کلی از کف رفت.

بدتر از نتایج مشعشعی که خروس‌ها در جام جهانی فوتبال ۲۰۱۰ گرفتند رفتارها و گفتارهای زشت برخی نفراتشان، به وجود آمدن جنگ داخلی در اردو، توهین نیکلاس آنلکا هم‌باشگاهی دوباره «شرور شده» مالودا به دومنک و تبعات اخراج این مهاجم بلندبالا از اردوی ملی بود که باعث شد بازیکنان فرانسه به حمایت از «آنلکا»ی بددهن یکی از جلسات تمرینی را به تعطیل بکشند. در آن جلسه پاتریس او را که بعد از نیمکت‌نشین شدن تیه‌ری آنری به سمت کاپیتانی تیم ملی ارتقا یافته بود، با یکی از مربیان بدنسازی فرانسه گلاویز شد و شرمساری در اردوی آبی‌ها را به اوج رساند.

● زمانی نامناسب

مالودا چندین و چند روز بعد از آن وقایع تلخ و آخر شدن فرانسه در گروه اول جام جهانی ۲۰۱۰ می‌گوید: «واقعا اسباب تاسف است که ما چنین رفتاری را در پیش گرفتیم و برای بروز احساساتمان چنان زمان نامناسبی را انتخاب کردیم، فکر نمی‌کردیم این ماجرا این چنین بر مردم و کشور اثر بگذارد! این چیزی نبود که ما مایل باشیم در این دوره جام جهانی از ما و از حضورمان بر جای بماند. معترفم که ما بازیکنان تیم مقصران اصلی در این ارتباط هستیم.»

شدت ناکامی آبی‌ها در جام جهانی امسال به حدی بود که ژان پی‌یر اسکاله‌ته نیز همزمان با واقعه فوق از سمت ریاست فدراسیون فوتبال فرانسه استعفا داد. از یک ماه پیش از پیکارهای جام جهانی اعلام شده بود دومنک در مقام سر مربی تیم ملی ابقا نخواهد شد و بعد از تمامی مخالفت‌هایی که با وی پس از ناکامی شدید این تیم در یورو ۲۰۰۸ صورت گرفت و ثمر سریعی بر جای ننهاد، وقت آن رسیده است که برود. با این حال دومنک نتوانست جنگ‌ها، دردسرها و حاشیه‌ها را از خود در آفریقای جنوبی هم دور نگه دارد و در پایان بازی آخر وقت آفریقای جنوبی ۱ـ ۲ بر خروس‌ها چیره شد (و هر دو تیم حذف شدند)‌ او از دست دادن با کارلوس آلبرتو پری‌یرا، سرمربی برزیلی تیم رقیب که ۹ سال از او مسن‌تر است، سرباز زد و تصاویر تلاش پری‌یرا برای راضی کردن دومنک به انجام این کار و انکار و خودداری مربی آبی‌ها از این مهم که از تلویزیون در سراسر جهان پخش شد تصاویر منفی موجود پیرامون آنها را وسعت بخشید.

● جایگاه لرزان

اورا که در اولین تجربه کاپیتانی‌اش خاطرات بسیار تلخی را تجربه کرد بر این نکته تصریح ورزیده که بحث پرداخت پاداش‌های در نظر گرفته شده برای ملی‌پوشان از جانب فدراسیون که در آستانه پیکارهای آفریقا تعیین شده بود، دیگر منتفی است و صورت نخواهد گرفت؛ اما پیش از آن روزه‌لین باچه‌لوت وزیر ورزش فرانسه از این موضوع خبر داده و تاکید کرده بود که چیزی به نام حق حضور و پاداش بعد از آنچه در آوردگاه آفریقای جنوبی روی داد، از دستور کار خارج گشته است.

اورا که چندسالی است در ترکیب منچستریونایتد می‌درخشد، در روزهای نخست بعد از ناکامی وعده داده بود که سر فرصت هر نکته مرتبط با این رویداد را افشا و تشریح کند؛ اما ادعای اکثر قریب به اتفاق ملی‌پوشان فرانسه و حتی زین‌الدین زیدان و بیزانته لیزارازو و ملی‌پوشان سابق این کشور این است که دومنک در کار خود موفق نبوده و نتوانسته است هدایتگر هوشیار خوش‌سلیقه‌ای برای آنها باشد. در عین حال عده‌ای معتقدند که جایگاه لرزان دومنک در تیم ملی فرانسه و تبعات دو سه سال مخالفت عمومی با وی و حمایت او از جانب فدراسیون در عین وجود آن مشکلات سبب شد او ثبات و استحکام لازم را در آفریقای جنوبی نداشته باشد و اعلام این که وی رفتنی است و بعد از اتمام جام، بلان به جای او خواهد آمد، بی‌ثباتی وی را افزون ساخت. از همه بدتر، صعود پرحرف و حدیث و نه‌چندان منصفانه آبی‌ها به مرحله نهایی جام در پاییز سال پیش بود که این تیم را در فضای عمومی اعتراض از طرف آشناها و غریبه‌ها، لرزان و بیمار ساخت. ضربه دست تیه‌ری آنری که گل خطای ویلیام گالاس را در بازی سرنوشت‌ساز مرحله پلی‌آف اروپا در برابر ایرلند جنوبی پایه‌گذاری کرد و باعث حذف نه‌چندان منصفانه ایرلندی‌ها از گردونه جام شد یک دوره طولانی اعتراض و نارضایتی و بدنامی را برای ملی‌پوشان فرانسه پایه‌گذاری کرد و بنابراین فرانسه با روحی ناآرام به آفریقا رفت و تدبیر دومنک درخصوص عدم استفاده وسیع از آنری به قصد مقابل چشم قرار ندادن عامل آن ناآرامی‌ها نیز آبی‌ها را به ساحل نجات در مهم‌ترین فستیوال فوتبال جهان نرساند.

● غیرقابل ترمیم

تحقیقات متنوعی درباره دلایل ناکامی فرانسه در رقابت‌های فوق از جانب مقام‌های ورزش و دولت این کشور صورت پذیرفته تا این ناکامی بزرگ کالبدشکافی و مشخص شود اتفاقات تلخ در آفریقا دقیقا به چه سبب روی داده و راهکارهایی برای آینده یافت شود اما حرف‌های اورا و مالودا نشان می‌دهد که شاید نتوان گذشته را به هیچ شکل ترمیم و آن را صاحب وجهه‌ای قابل قبول کرد و از طرف دیگر یک بازیابی سریع برای خروس‌ها به رغم آغاز مسابقات مقدماتی جام ملت‌های اروپا ۲۰۱۲ از شهریورماه امسال دور از ذهن نشان می‌دهد. در عین حال عده‌ای نیز می‌گویند تیتر اصلی روزنامه معتبر اکیپ در فردای روز حذف آبی‌ها از جام‌جهانی نوزدهم با عبارت کوتاه: «پایان دنیا» نیز توام با افراط و بیش از حد بدبینانه بوده است.

● ما کسی را نکشته‌ایم

اگر مالودا، اورا و حتی آنلکا (به رغم بد و بیراهی که در بین دو نیمه بازی فرانسه ـ مکزیک به دومنک گفت و بابت آن به کشورش دیپورت شد)‌ حاضرند به ضعف‌های موجود اشاره و در این خصوص به معایب تیم فرانسه اعتراف کنند، شماری هم هستند که این معایب را چندان قبول ندارند و می‌گویند نباید با ملی‌پوشان فوتبال فرانسه مثل جنایتکاران برخورد شود. یکی از آنها سیدنی گوو مهاجم باشگاه لیون است که می‌گوید: «این فقط ورزش و فوتبال است که ما درباره آن صحبت می‌کنیم و نه چیزی فراتر از آن، ما کسی را نکشته‌ایم و نباید بابت این واقعه محاکمه شویم. درست است که خودمان و همچنین مردم فرانسه از حذف زودهنگام در جام‌‌جهانی امسال ناراحتیم اما باید همه مسائل را در یک چارچوب مشخص قرار داد و بررسی کرد و به نتایج لازم رسید. این چیزی است که من حس نمی‌کنم در هفته‌های اخیر نزد ما و در مورد تیم ملی در جام‌جهانی ۲۰۱۰ روی داده باشد.»

منبع: سایت یوفا

مترجم: وصال روحانی



همچنین مشاهده کنید