چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

توهم لذت


توهم لذت

پسر جوان گوشه ی دیوار چمباتمه زده بود و دانه های بلوری شکل و ریز و سفید شیشه را با دقتی وصف ناشدنی دانه دانه داخل پیپ شیشه ای دهانه باریکی می ریخت با آنکه کم سن و سال بود موهای جلوی …

پسر جوان گوشه ی دیوار چمباتمه زده بود و دانه های بلوری شکل و ریز و سفید شیشه را با دقتی وصف ناشدنی دانه دانه داخل پیپ شیشه ای دهانه باریکی می ریخت با آنکه کم سن و سال بود موهای جلوی پیشانیش ریخته بود پوست روشنش حال دیگر به تیرگی میزد و دندانهای زردش بدطوری توی ذوق آدم می زد .

اما سوال این بود همه ی این ها به چه قیمتی ؟ پسر برای این سوال فقط یک جواب داشت لذت .

ماده ی محرک شیشه که حالا دیگر گوی سبقت را از همه ی مخدرها هم ربوده است با نام علمی مت آمفتامین نوعی محرک شدید اعصاب محسوب می شود این ماده مثل مخدرهای سنتی در جایی کشت نمی شود بلکه محصول آزماشگاه های زیر زمینی است شکل ظاهری آن هم کاملا با ظاهر سیاه و بد بوی پدران سنتی اش (مخدر های مرفین دار ) متفاوت است شیشه بیشتر مثل بلورهای خورد شده ی نبات سفید یا دانه های درشت نمک و کاملا بی بو است.

مت آمفیتامین که به آن شیشه کریستال و در اروپا و آمریکا به آن آیس هم میگویند ساخته شده از ماده مخدر آمفیتامین است . سابقه ی تولید و مصرف آمفیتامین مربوط به دوره ی قبل از جنگ جهانی دوم است اما مصرف گسترده از این ماده در جریان جنگ جهانی دوم بیشتر رایج شد که از آن به عنوان یک داروی موثر در رفع افسردگی سربازانی که در حال جنگ بودند استفاده می شد اما با گذشت زمان و شناخت عوارض این دارو و خطرات اعتیاد آور آن کاربرد آمفیتامین به عنوان یک دارو به تدریج کنار گذاشته شد . پس از این جریان سوداگران مواد مخدر با ایجاد اندکی تغیرات شیمیایی در آمفی تامین مت آمفیتامن را با نام های تجاری مختلفی چون شیشه آیس و کریستال وارد جوامع مختلف کردند .

مت آمفیتامین یا همان مخدر شیشه باعث ایجاد اختلال شدید در خواب یا حتی بی خوابی و ایجاد توهم و اختلال در احساسات حسی فرد مصرف کننده می شود . فرد مصرف کننده همچنین دچار بی اشتهایی شده و تا ساعت ها و حتی روزها میلی به غذا ندارد. یکی دیگر از اثرات جانبی این ماده تشنگی است که باعث می شود فرد مقدار زیادی آب بنوشد همین مصرف زیاد آب و نوشیدنی در کنار خشکی دهان باعث بروز بیماری به نام (meth mouth) ویا به فارسی بیماری دهان کرم زده می شود که یکی از شدیدترین انواع عفونت های دهانی و پوسیدگی دندان است .

اما موضوع به همین جا ختم نمی شود مصرف زیاد این ماده با دوز بالا همچنین سبب بالا رفتن دمای بدن و حتی سکته ی مغزی و قلبی هم می شود .

حال سوال این است که مصرف کنندگان این ماده ی مخدر که عمدتا جوان هستند چرا تن به مصرف این ماده که تا این اندازه زیان آور است می دهند ؟ دکتر مصطفی بودراتچی جامعه شناس معتقدند یکی از مهمترین دلایل گرایش جوانان به شیشه را نیاز آنان به شادی و تحرک تشکیل می دهد .ایشان بر این باورند که اگر امکان تخلیه ی نیروی جوانی را برای شهروندان فراهم کنیم میتوانیم دیگر نگران جذب آن ها به هیچ ماده ی مخدری نباشیم .

یکی دیگر از دلایل گرایش جوانان را باید در تاثیر شیشه بر کمی اشتها و لاغری جستجو کرد چه خوب بود کسانی که با انگیزه ی لاغری تن به مصرف این مخدر می دهند این مساله ی علمی و تجربی را هم به یاد داشته باشند که وزن کاهش یافته در اثر مصرف مخدر شیشه بلافاصاله پس از قطع مصرف به بدن باز می گردد و وضعیت جسمی نامناسبی را برای فرد ایجاد می نماید.

برخی دیگر از مصرف کنندگان مخدر شیشه فکر می کنند چون این مخدر مرفین ندارد پس اعتیاد هم ندارد در نتیجه مشکلی پیش نخواهد آمد که آنرا تفریحی مصرف نمایند این در حالی است که از دیدگاه کنگره ی ۶۰ که نتیجه تحقیقات علمی و مشاهدات تجربی را منتشر می کند هر ماده ای که انسان را از حالت طبیعی خارج کند مستقیما روی سیستم تولید کننده ی مواد ضد افیونی در سیستم عصبی انسان اثر گذاشته و باعث تخریب آن ها می شود .باید توجه داشت که طیف ترکیبات مواد شبه افیونی در بدن بقدری گسترده و ناشناخته است که باید گفت این تصور که فقط مرفین یا مشتقاتش روی آن اثر می گزارد کاملا اشتباه است و بطور کلی هر ماده ای که انسان را از حالت طبیعی خارج کند می تواند به سیستم عصبی انسان آسیب های جبران ناپذیری وارد نماید و طبیعتا شیشه هم مستثنا نیست .

در حال حاضر ده ها هزار نفر در ایران و صدها هزار نفر در سراسر جهان که عموما هم از قشر جوان هستند مصرف کننده ی ماده ی مخدر شیشه هستند و اکثریت آن ها برای مصرف یک دلیل دارند لذت .

نادر نینوایی