یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

رأی برنده را ایران انداخت


رأی برنده را ایران انداخت

پیروزی بن همام به این دلیل برایش شیرین بود که برتری او بر شیخ سلمان در حضور رئیس فیفا به دست آمد

کمپین شیخ سلمان در هتل ماریوت مدام با دعوت از رؤسای فدراسیون‌های آسیایی سعی می‌کرد نشان دهد آنها پیروز انتخابات می‌شوند. حتی آخرین همایش این اعضا با حضور ۳۱ رئیس فدراسیون از جمله علی کفاشیان رئیس فدراسیون ایران که در تهران و از جانب سازمان ورزش به او توصیه شده بود رأی خود را در راه کسب کرسی اجرایی در فیفا برای محمد علی آبادی به سبد شیخ سلمان بریزد، برگزار شد اما در روز رأی‌گیری از همان جمع ۳ نفره ۱۰ رأی به سبد مرد قطری ریخت و شیخ سلمان نتوانست پیروز جنگ قدرت شود. شیخ احمد بن فهد احمد الصباح وزیر ورزش، رئیس انتقالی فوتبال کویت و رئیس شورای المپیک آسیا است. این مرد بزرگترین حامی شیخ سلمان در مالزی بود. او که تا آخرین لحظه حتی حق حضور در مجمع را نداشت و مرد قطری به دلیل تعلیق فوتبال کویت حاضر نبود برایش کارت ورود به مجمع را صادر کند با لابی‌های پی در پی توانست آرای شیخ سلمان را تا حدی افزایش دهد که این مرد حتی بخت پیروزی را داشته باشد. درست به عکس کمپین شیخ بحرینی، بن‌همام و مشاور ارشدش محسن صفایی فراهانی در تمام روزهای قبل از انتخاب ترجیح می‌دادند به جای مذاکرات علنی رؤسای فدراسیون‌های ملی را به اتاق‌شان دعوت کنند و با آنها رو در رو به گفت و گو بنشینند. همین مذاکرات هم بود که سرانجام به پیروزی‌شان ختم شد.

این پیروزی اما به بهای عقب‌نشینی آشکار مرد قطری از آرمانهایش شد. بن‌همام در این رقابت نه با رقیب بحرینی که با مرد کویتی می‌جنگید. او تمام تلاشش را کرد تا احمد الصباح را از حضور در مجمع محروم کند اما نتوانست. بن‌همام قبل از کنگره می‌خواست ۵ کشور را محروم کند. ۵ کشوری که در سال ۲۰۰۸ در هیچ رقابتی از آسیا به دلیل مشکلات مالی شرکت نکرده بودند اما فشارهای گروه مخالف از یکسو و توصیه فیفا از سوی دیگر باعث شد که این اتفاق نیفتد. یک روز پیش از برگزاری رأی‌گیری کمیته اجرایی کنفدراسیون اعلام کرد ۴ کشور افغانستان، مغولستان، گوام و تیمور شرقی حق شرکت در انتخابات را دارند. با این وجود این هیأت همچنان تاکید کرد کویت به دلیل تعلیق فوتبال ملی نمی‌تواند در انتخابات شرکت کند. اینگونه بود که برای شیخ احمد کارت ورود به مراسم افتتاحیه و حضور در مجمع صادر نشد. این اما پایان رقابت نبود که مرد کویتی هم تمام تلاشش را برای از میدان به در کردن بن‌همام به کار بسته بود. او آخرین لحظات قبل از آغاز مجمع بود که با رأی دادگاه بین‌المللی ورزشCAS توانست حق شرکت در مجمع را به‌دست آورد. اینگونه بود که ID کارتش را در دست می‌چرخاند وقتی داشت خوشحال و خندان پا به سالن کنفرانس می‌گذاشت.

دو علامت ضربدر که به جای تیک زدن روی برگه‌های رأی‌گیری انتخابات کنگره سالانه کنفدراسیون آسیا نشست، رویای شیخ سلمان را برای سقوط امپراتوری محمد بن‌همام بر باد داد. صبح دیروز به وقت تهران پس از ساعت‌ها التهاب در مالزی که خورشیدش در حال غروب کردن بود اعضای مجمع در رأی‌گیری نزدیک و نفس‌گیر بار دیگر به محمد بن‌همام رأی اعتماد دادند. پس از سه روز رایزنی‌های فشرده در لابی هتل ماریوت سرانجام این بن‌همام بود که از اعضا رأی اعتماد گرفت. لابی هتل ماریوت که از سوی کنفدراسیون آسیا برای مهمانان در نظر گرفته شده بود میدانی بود برای رقابت دو کاندیدا. شیخ سلمان بحرینی که شاید تا دو ماه قبل اصلاً وزنه‌ای در فوتبال آسیا به حساب نمی‌آمد یکباره قد بر کشیده بود و حامیان قدرتمندش همه کار می‌کردند تا با شکست بن‌همام این رئیس دیکتاتور مآب را وادار به کناره‌گیری زود هنگام از مسئولیتش در فوتبال آسیا کنند.

● تولدت مبارک

صبح هشتم می ‌و شروع کنگره کنفدراسیون آسیا تحت تأثیر نمایش از پیش برنامه‌ریزی شده بن‌همام و حامیانش شروع شد. او ابتدا در نطقی طولانی از تاریخچه فوتبال آسیا سخن گفت. از برنامه هایش گفت ازآنچه او و دوستانش انجام داده‌اند حرف زد و یکباره از رئیس فدراسیون هنگ کنگ خواست که روی سن بیاید. مرد چشم بادامی که روی سن آمد آقای رئیس با صدایی بلند گفت: «دوستم تولدت مبارک» این آغاز سناریویی از قبل برنامه‌ریزی شده بود. چون رئیس فدراسیون هند همان لحظه از صندلی خود برخاست و خطاب به بن‌همام گفت: «تولد شما هم مبارک آقای رئیس» و اینگونه اعضا در اوج شگفتی مجبور به شرکت در مراسم تولد آقای رئیس شدند. آهنگ تولدت مبارک نواخته شد و جلسه از رسمیت افتاد. ساعتی بعد اما جنگ واقعی آغاز شد. بعد از آن زمان استراحت دشمنان شمشیر را برای هم از رو بستند. در آغاز دوباره مراسم باز این بن‌همام بود که گفتن را از سر گرفت. او مدام اصرار داشت همان مردی است که با رأی همین اعضا انتخاب شده؛ «نمی‌دانم چرا با من اینگونه برخورد می‌کنید. من همانی هستم که برای سامان دادن به فوتبال آسیا ۹ ماه از سال را دور از خانواده‌ام می‌گذرانم. واقعاً فکر می‌کنید برخوردتان شایسته است؟» این نشست اما جای گلایه‌های احساسی نبود. اینجا جنگی حیثیتی به پا بود. یکی می‌خواست قدرت را از دیگری بگیرد. مخالفان بن‌همام او را به فساد مالی متهم می‌کردند. مشکل این بود که اسناد مالی را رئیس امور مالی در این مدت امضا نمی‌کرد. در پاسخ به این ابهام بن‌همام از رئیسی گفت که به بهانه بیماری از مسئولیتش در این مدت سر باز زده تا رئیس مجبور باشد جورش را بکشد. گوام و کشورهای فقیر می‌گفتند سهم‌شان از درآمد ۲۵ میلیون دلاری کنفدراسیون حتی کمتر از ۱۰ هزار دلار است و به همین دلیل نمی‌توانند در برنامه‌های فوتبال آسیا حاضر باشند. این گفته را بن‌همام اما ابتدا با پاسخی تند جواب داد: «ما مؤسسه خیریه نیستیم.»

هرچند لحظه‌ای بعد با اصلاح لحنش گفت: «البته می‌دانم شما هم بی‌پول کاری نمی‌توانید انجام دهید.» مخالفان مدام از مدیریت مالی رئیس ایراد می‌گرفتند و بن‌همام هم که عصبی روی سن راه می‌رفت بیشتر سکوت می‌کرد تا دیگر حامیانش پاسخگو باشند. او اما در این نشست هم با شیخ احمد کویتی درگیر شد. شیخ احمد سه بار با لحنی تند بن‌همام را خطاب قرار داد و از او پرسید. لحنی که خشم رئیس قطری را به همراه داشت. بن‌همام با طعنه گفت: «از نظر من هنوز هم شما محرومید و به لطف ما حالا در نشست هستید.» حرفی که خشم مرد کویتی را بر انگیخت؛ «تو مجبور شدی ما را برگردانی چون کارت غیر قانونی بود.» این جنگ کلامی ادامه داشت تا اینکه بن‌همام برگ برنده‌اش را رو کرد؛ «من عذر می‌خواهم. خانه فوتبال آسیا همین جاست در کوالالامپور.» او اینگونه توانست آرای کشورهای جنوب شرقی آسیا را برگرداند و دوباره امیدوار به پیروزی شود. طرح جنجالی تغییر مقر کنفدراسیون آسیا یکی از دلایلی بود که بن‌همام را اینگونه در آستانه سرنگونی قرار داده بود. با این عقب نشینی و عقب نشستن بر سر بودجه کنفدراسیون بن‌همام ناچار شد دست از استبداد همیشگی‌اش بر دارد تا در انتخابات شکست نخورد.

● رای‌گیری مخفی بود

قبل از آغاز رأی‌گیری به اعضا تاکید شد رأی شان حتماً باید تیکی باشد که جلوی اسم کاندیدای مورد نظر می‌زنند. هر علامت دیگری آرا را باطل می‌کرد. در این شرایط اعضا رأی شان را به صندوق انداختند و تکلیف مرد پیروز مشخص شد. از ۴۶ رأی فقط ۴۴ رأی قابل قبول بود چون دو رأی را اعضا با ضربدر مشخص کرده بودند. دو رایی که بر آنها نوشته شده بود شیخ سلمان. دو رایی که جنگ را به سود بن‌همام مغلوبه کردند. مرد قطری ۲۳ رأی آورد و رقیبش ۲۱ رای. اگر رای‌های مخدوش باطل نمی‌شد شاید کار طوری دیگر ادامه پیدا می‌کرد اما این دو رأی رویای شیخ سلمان و حامیان بزرگش چون کویت، عربستان، کره و ژاپن را ناکام گذاشت. پس از انجام رأی‌گیری صفایی فراهانی به خبرنگار خبرآنلاین در محل رأی‌گیری گفت: «رقابت سختی بود. شیخ سلمان خوب رأی آورد اما همان طور که ما اطمینان داشتیم پیروز این انتخابات بن‌همام شد.» او درباره آرای مخدوش گفت: «ما از قبل به اعضا قانون را شرح داده بودیم. آنها از قوانین اطلاع داشتند و شاید به عمد اینگونه آرای شان را سوزانده باشند.»علی کفاشیان رئیس فدراسیون هم درباره انتخابات گفت: «واقعاً رقابت نزدیک و جذابی بود.» او باز هم حاضر نشد بگوید به چه کسی رأی داده: «رأی ما مخفی بود. مهم این است که تصمیمی که گرفتیم به سود فوتبال مان می‌شود.» او خیلی خوشحال به نظر می‌رسد این قدر شاد که شاید بتوان گفت به بن‌همام رأی داده اگرچه شاید هم یکی از دو رأی سوخته را رئیس فدراسیون ایران آگاهانه به صندوق انداخته باشد تا با سازمان ورزش هم مخالفت نکرده باشد.

آریا صالحی

کوالالامپور



همچنین مشاهده کنید