چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
شبكه های اختصاصی مجازی VPN
شبكه جهانی اینترنت بخش حیاتی و غیرقابل تفكیك جامعه جهانی است. در واقع شبكه اینترنت ستون فقرات ارتباطات كامپیوتری جهانی در دهه ۱۹۹۰ است زیرا اساسا به تدریج بیشتر شبكه ها را به هم متصل كرده است.در حال حاضر رفته رفته تفكرات منطقه ای و محلی حاكم بر فعالیت های تجاری جای خود را به تفكرات جهانی و سراسری داده اند. امروزه با سازمانهای زیادی برخورد می نمائیم كه در سطح یك كشور دارای دفاتر فعال و حتی در سطح دنیا دارای دفاتر متفاوتی می باشند . تمام سازمانهای فوق قبل از هر چیز بدنبال یك اصل بسیار مهم می باشند : یك روش سریع ، ایمن و قابل اعتماد بمنظور برقراری ارتباط با دفاتر و نمایندگی در اقصی نقاط یك كشور و یا در سطح دنیا
بدین منظوربایستی یك شبكهی گستردهی خصوصی بین شعب این شركت ایجاد گردد. شبكههای اینترنت كه فقط محدود به یك سازمان یا یك شركت میباشند، به دلیل محدودیتهای گسترشی نمیتوانند چندین سازمان یا شركت را تحت پوشش قرار دهند. شبكههای گسترده نیز كه با خطوط استیجاری راهاندازی میشوند، در واقع شبكههای گستردهی امنی هستند كه بین مراكز سازمانها ایجاد میشوند. پیادهسازی این شبكهها نیاز به هزینه زیادی دارد راه حل غلبه بر این مشكلات، راهاندازی یك VPN است.
VPN در یك تعریف كوتاه شبكهای از مدارهای مجازی برای انتقال ترافیك شخصی است. در واقع پیادهسازی شبكهی خصوصی یك شركت یا سازمان را روی یك شبكه عمومی، VPN گویند.
شبكههای رایانهای به شكل گستردهای در سازمانها و شركتهای اداری و تجاری مورد استفاده قرار میگیرند. اگر یك شركت از نظر جغرافیایی در یك نقطه متمركز باشد، ارتباطات بین بخشهای مختلف آنرا میتوان با یك شبكهی محلی برقرار كرد. اما برای یك شركت بزرگ كه دارای شعب مختلف در نقاط مختلف یك كشور و یا در نقاط مختلف دنیا است و این شعب نیاز دارند كه با هم ارتباطاتِ اطلاعاتیِ امن داشته باشند، بایستی یك شبكهی گستردهی خصوصی بین شعب این شركت ایجاد گردد. شبكههای اینترانت كه فقط محدود به یك سازمان یا یك شركت میباشند، به دلیل محدودیتهای گسترشی نمیتوانند چندین سازمان یا شركت را تحت پوشش قرار دهند. شبكههای گسترده نیز كه با خطوط استیجاری راهاندازی میشوند، در واقع شبكههای گستردهی امنی هستند كه بین مراكز سازمانها ایجاد میشوند. پیادهسازی این شبكهها علیرغم درصد پایین بهرهوری، نیاز به هزینه زیادی دارد. زیرا، این شبكهها به دلیل عدم اشتراك منابع با دیگران، هزینه مواقع عدم استفاده از منابع را نیز بایستی پرداخت كنند. راهحل غلبه بر این مشكلات، راهاندازی یك VPN است.
فرستادن حجم زیادی از داده از یك كامپیوتر به كامپیوتر دیگر مثلا در به هنگام رسانی بانك اطلاعاتی یك مشكل شناخته شده و قدیمی است . انجام این كار از طریق Email به دلیل محدودیت گنجایش سرویس دهنده Mail نشدنی است .استفاده از FTP هم به سرویس دهنده مربوطه و همچنین ذخیره سازی موقت روی فضای اینترنت نیاز دارد كه اصلا قابل اطمینان نیست .
یكی از راه حل های اتصال مستقیم به كامپیوتر مقصد به كمك مودم است كه در اینجا هم علاوه بر مودم ، پیكر بندی كامپیوتر به عنوان سرویس دهنده RAS لازم خواهد بود . از این گذشته ، هزینه ارتباط تلفنی راه دور برای مودم هم قابل تامل است . اما اگر دو كامپیوتر در دو جای مختلف به اینترنت متصل باشند می توان از طریق سرویس به اشتراك گذاری فایل در ویندوز بسادگی فایل ها را رد و بدل كرد . در این حالت ، كاربران می توانند به سخت دیسك كامپیوترهای دیگر همچون سخت دیسك كامپیوتر خود دسترسی داشته باشند . به این ترتیب بسیاری از راه های خرابكاری برای نفوذ كنندگان بسته می شود .
شبكه های شخصی مجازی یا( VPN ( Virtual private Networkها اینگونه مشكلات را حل میكند . VPN به كمك رمز گذاری روی داده ها ، درون یك شبكه كوچك می سازد و تنها كسی كه آدرس های لازم و رمز عبور را در اختیار داشته باشد می تواند به این شبكه وارد شود . مدیران شبكه ای كه بیش از اندازه وسواس داشته و محتاط هستند می توانند VPN را حتی روی شبكه محلی هم پیاده كنند . اگر چه نفوذ كنندگان می توانند به كمك برنامه های Packet snifter جریان داده ها را دنبال كنند اما بدون داشتن كلید رمز نمی توانند آنها را بخوانند.
یك مثال :
فرض نمائید درجزیره ای در اقیانوسی بزرگ، زندگی می كنید. هزاران جزیره در اطراف جزیره شما وجود دارد. برخی از جزایر نزدیك و برخی دیگر دارای مسافت طولانی با جزیره شما میباشند متداولترین روش بمنظور مسافرت به جزیره دیگر، استفاده از یك كشتی مسافربری است مسافرت با كشتی مسافربری ، بمنزله عدم وجود امنیت است . در این راستا هر كاری را كه شما انجام دهید،توسط سایر مسافرین قابل مشاهده خواهد بود.فرض كنید هر یك از جزایر مورد نظر به مشابه یك شبكه محلی(LAN) و اقیانوس مانند اینترنت باشند. مسافرت با یك كشتی مسافربری مشابه برقراری ارتباط با یك سرویس دهنده وب و یا سایر دستگاههای موجود در اینترنت است.شما دارای هیچگونه كنترلی بر روی كابل ها و روترهای موجود در اینترنت نمیباشید.(مشابه عدم كنترل شما بعنوان مسافر كشتی مسافربری بر روی سایر مسافرین حاضر در كشتی ) .در صورتیكه تمایل به ارتباط بین دو شبكه اختصاصی از طریق منابع عمومی وجود داشته باشد، اولین مسئله ای كه با چالش های جدی برخورد خواهد كرد، امنیت خواهد بود.
فرض كنید، جزیره شما قصد ایجاد یك پل ارتباطی با جزیره مورد نظر را داشته باشد .مسیر ایجاد شده یك روش ایمن ، ساده و مستقیم برای مسافرت ساكنین جزیره شما به جزیره دیگر را فراهم می آورد. اما ایجاد و نگهداری یك پل ارتباطی بین دو جزیره مستلزم صرف هزینه های بالائی خواهد بود.(حتی اگر جزایر در مجاورت یكدیگر باشند).با توجه به ضرورت و حساسیت مربوط به داشتن یك مسیر ایمن و مطمئن ، تصمیم به ایجاد پل ارتباطی بین دو جزیره گرفته شده است. در صورتیكه جزیره شما قصد ایجاد یك پل ارتباطی با جزیره دیگر را داشته باشد كه در مسافت بسیار طولانی نسبت به جزیره شما واقع است ، هزینه های مربوط بمراتب بیشتر خواهد بود. وضعیت فوق ، نظیر استفاده از یك اختصاصی Leased است. ماهیت پل های ارتباطی(خطوط اختصاصی) از اقیانوس (اینترنت) متفاوت بوده و كماكان قادر به ارتباط جزایر شبكه های( LAN) خواهند بود. سازمانها و موسسات متعددی از رویكرد فوق ( استفاده از خطوط اختصاصی) استفاده می نمایند. مهمترین عامل در این زمینه وجود امنیت و اطمینان برای برقراری ارتباط هر یك سازمانهای مورد نظر با یكدیگر است . در صورتیكه مسافت ادارات و یا شعب یك سازمان از یكدیگر بسیار دور باشد ، هزینه مربوط به برقرای ارتباط نیز افزایش خواهد یافت
با توجه به موارد گفته شده ، چه ضرورتی بمنظور استفاده از VPN وجود داشته و VPN تامین كننده ، كدامیك از اهداف و خواسته های مورد نظر است ؟ با توجه به مقایسه انجام شده در مثال فرضی ، می توان گفت كه با استفاده از VPN به هریك از ساكنین جزیره یك زیردریائی داده می شود. زیردریائی فوق دارای خصایص متفاوت نظیر :
- دارای سرعت بالا است .
- هدایت آن ساده است .
- قادر به استتار( مخفی نمودن) شما از سایر زیردریا ئیها و كشتی ها است .
- قابل اعتماد است .
- پس از تامین اولین زیردریائی ، افزودن امكانات جانبی و حتی یك زیردریائی دیگرمقرون به صرفه خواهد بود
- در مدل فوق ، با وجود ترافیك در اقیانوس ، هر یك از ساكنین دو جزیره قادر به تردد در طول مسیر در زمان دلخواه خود با رعایت مسایل ایمنی میباشند
مثال فوق دقیقا" بیانگر تحوه عملكرد VPN است . هر یك از كاربران از راه دور شبكه قادربه برقراری ارتباطی امن و مطمئن با استفاده از یك محیط انتقال عمومی ( نظیر اینترنت ) با شبكه محلی (LAN) موجود در سازمان خود خواهند بود. توسعه یك VPN افزایش تعداد كاربران از راه دور و یا افزایش مكان های مورد نظر ) بمراتب آسانتر از شبكه هائی است كه از خطوط اختصاصی استفاده می نمایند. قابلیت توسعه فراگیر از مهمترین ویژگی های یك VPN نسبت به خطوط اختصاصی است .
●معایب ومزایا
با توجه به اینكه در یك شبكه VPN به عوامل متفاوتی نظیر : امنیت ، اعتمادپذیری ، مدیریت شبكه و سیاست ها نیاز خواهد بود. استفاده از VPN برای یك سازمان دارای مزایای متعددی مانند :
● گسترش محدوه جغرافیائی ارتباطی
● بهبود وضعیت امنیت
● كاهش هزینه های عملیاتی در مقایسه با روش های سنتی نظیر WAN
● كاهش زمان ارسال و حمل اطلاعات برای كاربران از راه دور
● بهبود بهره وری
● توپولوژی آسان ،... است .
برخی از جوانب منفی شبكه سازی اینترنتی به این شرح است :
● شك نسبت به اطلاعات دریافت شده
● استفاده از منابع غیرموثق
● تفسیر بد از اطلاعات رسیده
● سرقت ایده ها
● نبود مهارتهای حرفه ای در كار با اطلاعات
● فروش اطلاعات یا استفاده نابجای از اطلاعات
● عدم اطمینان از كارایی سرویس و تأخیر در ارتباطات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست