دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

مقابله با افسردگی پس از زایمان


مقابله با افسردگی پس از زایمان

تغییرات هورمونی و ورود به دوره‌ای جدید از زندگی، روحیه مادران را دستخوش تغییر کرده و باعث بروز علائمی مانند اضطراب، نگرانی، ترس از ابتلا به بیماری یا مرگ، بی‌علاقه بودن به …

تغییرات هورمونی و ورود به دوره‌ای جدید از زندگی، روحیه مادران را دستخوش تغییر کرده و باعث بروز علائمی مانند اضطراب، نگرانی، ترس از ابتلا به بیماری یا مرگ، بی‌علاقه بودن به نوزاد و اطرافیان و... می‌کند. این بیماری که به افسردگی پس از زایمان معروف است و ۲۰ تا ۲۵ درصد از زنان به آن مبتلا می‌شوند، به‌راحتی قابل درمان و پیشگیری است.

خاطرات

به خاطر آوردن خاطرات خوب گذشته، روشی مناسب برای کنار آمدن با این تغییر در زندگی است. تحقیقات نشان می‌دهد اکثر زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان با به یادآوردن حوادث ناگوار و تلخ گذشته به بدترشدن اوضاع کمک می‌کنند.

محققان معتقدند تفکر درباره آنچه در گذشته اتفاق افتاده و احساس شادی را در فرد به وجود می‌آورده، سبب ترشح هورمون‌های سروتونین بویژه قبل از خواب می‌شود.

شناسایی

شناسایی تغییراتی که به واسطه تولد نوزاد در رفتار اکثر مادران پدیدار شده با علائم افسردگی به مادران کمک می‌کند تا با تشخیص بیماری بهترین روش را برای درمان پیدا کنند.

پیدا شدن بعضی از تغییرات طبیعی که به واسطه افزایش یا کاهش ترشح هورمون‌ها به‌وجود می‌آید، در بسیاری از موارد از علائم افسردگی محسوب نمی‌شود و پس از گذشت مدت زمان اندکی برطرف می‌شود.

ترس از در آغوش گرفتن نوزاد بویژه هنگامی که نوزاد گریه می‌کند یا احساس امنیت نداشتن از سوی دیگران و پرخاشگری از جمله این علائم است.

صحبت کردن

مادران مبتلا به افسردگی پس از زایمان برای مقابله با این بیماری نیازمند توجه و درک متقابل از سوی دیگران هستند. صحبت‌کردن با صدای بلند یکی از راهکارهایی است که زنان را به آرامش می‌رساند اما باید توجه داشت که این افراد نیاز به ارشاد یا راهنمایی از سوی دیگران نداشته و مباحثات باید در نهایت آرامش و بدون جر و بحث با یکدیگر انجام شود. اکثر مادران مبتلا به افسردگی خواستار بازگشت به دنیای قبل از باردارشدن و انجام کارهای گذشته هستند.صحبت درباره فعالیت‌هایی که در گذشته انجام می‌دادند و مسائلی که کمتر به دوران بارداری یا خاطرات زایمان باز می‌گردد، به بهبود بیماری کمک می‌کند.

حمایت اطرافیان

تحقیقات نشان می‌دهد زنانی که از نخستین روز بارداری، توسط اطرافیان بویژه همسرشان مورد توجه و حمایت قرار می‌گیرند و این حمایت‌ها تا چند ماه پس از بارداری ادامه دارد، کمتر به افسردگی پس از زایمان مبتلا می‌شوند. صحبت با مادران دیگر که به تازگی زایمان کرده‌اند و انجام برخی از کارهای روزانه با مشارکت یکدیگر نیز در مقابله با افسردگی مؤثر است.

خواب

بهره‌گیری از خواب کافی شبانه و چرت بعد از ظهر، کمک مؤثری به درمان افسردگی می‌کند.

بی‌خوابی یکی از عوامل مؤثر تشدید علائم افسردگی و طولانی‌شدن مدت زمان بیماری است.

رژیم غذایی و کم‌تحرکی

مصرف مواد غذایی پرچرب و کالری و کم تحرکی از عواملی است که باعث افزایش هورمون استرس ناشی از اضافه وزن می‌شود.

مواد غذایی حاوی اسید چرب امگا ۳، ویتامین«ب۱۲» و اسید فولیک، روغن کانولا، تخم‌مرغ، غذاهای دریایی، گوشت قرمز، بذرکتان، لبنیات، اسفناج، کلم بروکلی، بادام زمینی و آب پرتقال از جمله مواد غذایی مؤثر در کاهش افسردگی پس از زایمان محسوب می‌شوند.

سارا درخشان