یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

اندیشه های بیل گیتس


اندیشه های بیل گیتس

اگر می خواهید شركت طراز اول باشید, باید اطلاعات بیشتری به دست آوریدو به آن سریعتر عمل كنید كلید موفقیت كسب و كار در این قرن سرعت اندیشه است

امروزه مایكروسافت شركت بزرگی است كه سالانه بیش از ۲۵ میلیارد دلار درآمد دارد و ۵۰ هزار كارمند آن در ۷۸ كشور مشغول كار هستند.

مایكروسافت برای سال جاری ۵/۲ میلیارد دلار در امور تحقیق و توسعه هزینه می كند.

اگر ویژگی دهه ۸۰ رویكرد به كیفیت و دهه ۹۰ دوران مهندسی مجدد بوده است، ویژگی دهه ۲۰۰۰ سرعت است.

اگر می خواهید شركت طراز اول باشید، باید اطلاعات بیشتری به دست آوریدو به آن سریعتر عمل كنید.كلید موفقیت كسب و كار در این قرن سرعت اندیشه است.

ما هنوز تا آرمانمان كه روی هر میز و در هر خانه یك كامپیوتر باشد، فاصله داریم.

در شركت مایكروسافت ما هرگز راجع به چیزهایی كه در آن موفقیت كسب كرده ایم حرف نمی زنیم. همواره راجع به چالشهای پیش رو صحبت می كنیم.

تجربه های شكست خورده در راهی درست، اشتباهات ارزشمندی هستند كه باید آنها را ارج گذاشت.ناخشنودترین مشتریان، بزرگترین منبع یادگیری ما هستند.

تنها با كمك نظامهای دیجیتالی می توان یادگیری را در سازمان به شكل عادت درآورد. راز سرآمدبودن هر شركت آن است كه تغییرات صحیح را در زمان مناسب انجام دهد.

بیل گیتس در سال ۱۹۵۵ میلادی درشهر سیاتل آمریكا به دنیا آمد. پدرش وكیل و مادرش آموزگار بود. در دوران دبیرستان با رایانه آشنا و به آن علاقه مند شد و از ۱۳ سالگی نوشتن برنامه های رایانه ای را شروع كرد و اولین نرم افزار خود را كه یك بازی ساده رایانــه ای بود در همان سن نوشت. او این كارها را به همراه دوستش پل آلن (PAUL ALLEN) انجام می داد. پل دو سال از او بزرگتر بود و مهارت خاصــــی در سخت افزار نیز داشت. در سال ۱۹۷۳ به دانشگاه هاروارد وارد شد و در آنجا با استیو بالمر(STEVE BALLMER) - از مسئولان فعلی شركت مایكروسافت - آشنا شد.

یك سال بعد در ۱۹ سالگی دانشگاه را ترك گفت تا به همراه دوست دبیرستانی اش پل آلن شركت مایكرو سافت را تاسیس كند. در ابتدای راه، برنامه زبان بیسیك(BASIC) را ارائه دادند. كار شركت با ۴۰ كارمند و فروش سالانه ۲/۴ میلیون دلار آغاز شد. در سال ۱۹۸۰ شركت با ارائه سیستم عامل برای ریزپردازنده های ۱۶ بیتی ۸۰۸۸ اینتل كه به سفارش شركت IBM انجام شد به شهرت و ثروت رسید. یكسال بعد اولین نسخه سیستم عاملWINDOWS از سوی شركت عرضه شد. در سال ۱۹۹۲ شركت مایكروسافت با انتشار نسخهWINDOWS ۳.۱ اولین سیستم عامل گرافیكی را ارائه كرد كه قبول عام یافت و این مقبولیت با انتشـــار نسخه های ۹۵، ۹۸، ۲۰۰۰ و XP به اوج رسید، به گونه ای كه هم اكنون بیش از ۹۵ درصد كاربران رایانه های شخصی در دنیا از نـــــــرم افزارها و محصولات مختلف این شركت استفاده می كنند.

امروزه مایكروسافت شركت بزرگی است كه سالانه بیش از ۲۵ میلیارد دلار درآمد دارد و ۵۰ هزار كارمند آن در ۷۸ كشور و منطقه در سراسر دنیا مشغول كار هستند. مایكروسافت برای سال جاری میلادی ۵/۲ میلیارد دلار در امور تحقیق و توسعه هزینه می كند.

بیل گیتس به عنوان موسس و رئیس شركت با بیش از ۷۷ میلیارد دلار ثروت سالهاست كه عنوان ثروتمندترین فرد دنیا را به خود اختصاص داده است. گیتس در سال ۱۹۹۴ ازدواج كرد و با همسرش بنیاد خیریه ای با ۲۴ میلیارد دلار سرمایه تاسیس كرده كه در امور بهداشت جهانی و آموزش فعالیت می كند. او تاكنون دو كتاب منتشر ساخته و در آن نظرات خود را راجع به نحوه اداره شركتش و نیز فناوریهای عصر اطلاعات و آینده آن ارائه كرده است: در سال ۱۹۹۵ كتاب «جاده پیش رو(۱)» و در سال ۱۹۹۹ كتاب «سرعت اندیشه(۲)».

این كتاب به ۲۵ زبان ترجمه و در ۶۰ كشور جهان منتشر شده است. علاوه برآن، او با ملاقاتها و مسافرتهای متعدد و سخنرانی در مجامع مختلف كه تفصیل همه آنها در سایت خود او در اینترنت (۳) آمده است، جزئیات افكار و اندیشه های خود را به عنوان یكی از تاثیرگذاران عصر دیجیتال ارائه داده است.

در این مقاله مجموعه ای از افكار و عقاید او در زمینه ویژگیهای عصر دیجیتال، اینترنت شاهراه اطلاعاتی، سیستم عصبی دیجیتالی، الگوی زندگی و كار شبكه ای، فناوری اطلاعات، شتاب تغییرات در كسب وكار، كارهای دانش بر و كاركنان فرهیخته، مدیریت دانایی و ابزارهای دیجیتالی مدون و در قالب یك مصاحبه ارائه شده است. البته این مصاحبه هیچ گاه صورت نگرفته است و تنها به عنوان شكل و قالبی برای تفكیك و تنظیم و عرضه نظرات او در بخشهای مختلف انتخاب شده و بنابراین گاه در پاسخ ارائه شده به یك سوال، از لابلای كتابها، سخنرانیها و مقالات او مطالبی استفاده شده است.

به هرروی این مقاله تلاشی است برای مرور كلی اندیشه های یكی از معماران برجسته عصر دیجیتال. مرد خودساخته ای كه در ۱۹ سالگی دانشگاه را رها كرد تا شركتی تاسیس كند كه امروزه غول نرم افزاری جهان محسوب می شود و خود با تصاحب بیشترین ثروت در دنیا بیش از هر فرد دیگری در تاریخ نیز ثروت و افراد ثروتمند آفریده است.

● ویژگی «عصر اطلاعات» از نظر شما چیست؟

▪ بیل گیتس: اطلاعات یك ابزار جدید كسب و كار است و می تواند به سرعت اندیشه جابجا شود و حركت كند. اگر ویژگی دهه ۸۰ رویكرد به كیفیت و دهه ۹۰ دوران مهندسی مجدد بوده است، ویژگی دهه ۲۰۰۰ سرعت است. شركتهای موفق آنانی هستند كه اطلاعات به آسانی در آن جریان دارد. اگر می خواهید شركت طراز اول باشید باید اطلاعات بیشتری به دست آورید و به آن سریعتر عمل كنید. من یك باور ساده اما قوی دارم: آنچنان كه اطلاعـات را جمع آوری، مدیریت و استفاده می كنی پیروز می شوی یا شكست می خوری. قرن بیست و یكم قرن شتاب خواهد بود و سرعت تغییر. كلید موفقیت كسب و كار در این قرن سرعت اندیشه است.

● شما به عنوان موسس ... …

▪ من لفظ «موسس» را نمی پذیرم زیرا حاكی از آن است كه من اول موسس بوده ام و سپس یك پدیدآورنده نرم افزار. در حالی كه من یك مهندس نرم افزار هستم كه تصمیم گرفتم یك تیم را جمع كنم. ما از ابتدا كه شركت را تاسیس كردیم، شركت بزرگ نبود و بلكه بسیار ساده بود. تیم در طول زمان رشد كرد و محصولات نرم افزاری جدید عرضه كرد. زمانی كه من و پل مایكروسافت را تاسیس كردیم صرفاً به كار نرم افزار پرداختیم.

البته پل از من واردتر بود و چه بسا مــــــی خواست یك شركت سخت افزار داشته باشیم. در این زمینه ما بحثهای زیادی با هم داشتیم. این فكر را با پل از دوران دبیرستان داشتیم. من به پل گفتم ریزپردازنده اینتل ۸۰۸۸ به اندازه كافی قدرتمند نیست و بنابراین، ما باید یك شـــركت را راه اندازی كنیم. بعد از یكسال و نیم كار پیاپی به عنوان اولین محصولمان BASIC را نوشتیم. در سال ۱۹۸۳ به فكر افتادم هیئت مدیره ای از افراد برجسته و خبره بگمارم و از مشورتهایشان استفاده كنم. JIM TOWNE را به عنوان اولین رئیس مایكروسافت آوردیم و به مرور افراد مستعد را جذب كردیم. پس از آن JON SHIRLEY را آوردیم كه كار تیمی را به خوبی بلد بود و به كسب و كار علاقه داشت.

● پس به نظر می رسد شركت كاملاً متكی به شما باشد.

▪ نه كاملاً. من از جوانترین مدیران عاملی هستم كه می توانید در شركتها سراغ بگیرید. تغییر مدیرعامل معمولاً یك انتقال توام با خطر برای سازمان است. اما من سعی كرده ام سیستمی پدید آورم كه متكی به فرد نباشد.

دارائی حقیقی شركت ما كاركنان ماست. باید به كاركنان اجازه داد وظایف و كارهایشان را به خوبی مدیریت كنند.

● امروزه شما چكار می كنید؟

▪ من در مقام رئیس شركت بیشتر درصدد جذب و بكارگیری افراد نخبه، بستن قراردادهای جدید و فروش نرم افرار هستم. استخدام افراد باهوش از همان ابتدا مهمترین نكته برای ما بوده است. بسیار تلاش كرده ایم كه افراد متناسب با فرهنگ سازمانی خود را پیدا و جذب كنیم.

● مایكرو سافت اكنون به یك شركت عظیم تبدیل شده است. چگونه یك شركت چندده هزارنفری را اداره می كنید؟

▪ نگهداری و هدایت شركتهای بزرگ در سطح عالی بسیار مشكل است. منظور من جذب و استخدام و نگهداری كاركنان بزرگ و داشتن آرمان والاست. كار ما نوشتن نرم افزارهای عالی است. ما باید در این زمینه برتر باشیم. به زمینه هـــای دیگر كاری نداریم. ما به خوبی می دانیم چطور استخدام كنیم، چطور مدیریت كنیم و چگونه محصولات نرم افزار جهانی تولید كنیم. ما شركتی به وجود آورده ایم كه می خواهد نرم افزارهای برتر بنویسد و كاركنان بزرگــی داریم كه این ارزشها را نگه می دارند. شركت ما برای این هدف خاص تاسیس شده است. كسب و كار ما همین است: تولید محصولات برتر، ملاقات و نشست با مشتریها، تماسهای تلفنی و جذب و بكارگیری كاركنان باهوش.

● فكر می كنید چه وقت رشد مایكروسافت به انتها می رسد؟

▪ ما براساس رویكرد درازمدت خود معتقدیم این كسب وكار به صورت سیكلی جلو می رود، یعنی فرازونشیب دارد. ما به كسب سود خود مطمئنیم. البته تولید نرم افزارهای برتر سود بیشتری دارد. تنها سوال این است كه چگونه رهبری خود را در تولید و عرضه نرم افزار حفظ كنیم. ما نسبت به توانایی خود در این زمینه اطمینان داریم. ما یك شركت با آینده غیرقابل باور هستیم.

● فكر می كنید روزی مایكروسافت از بین برود؟

▪ بی تردید روزی فرا خواهد رسید كه ستاره بلندپروازی، گوی كسب و كار را از دست مایكروسافت برباید. تنها امید من آن است كه آن روز ۵۰ سال دیگر باشد نه ۲ یا ۵ سال دیگر.

● آرمان شركت طی سالها چه تغییراتی داشته است؟

▪ چشم انداز اولیه شركت عبارت بود از: یك رایانه شخصی PC در هر خانه و روی هر میز. در این بیست و چندسال این آرمان را تغییر دادیم و تكمیل كردیم: در هر زمان و هرمكان و روی هر دستگاهی. یعنی ایده آن است كه روی هر میز و هرخانه و هراتاق و هرماشین و هر جیب یك كامپیوتر باشد. آرمان جدید مایكروسافت عبارتست از: تواناساختن مردم به اینكه نرم افزارهای عالی و برتر را در هر زمان و مكان و روی هردستگاهی داشته باشند. از هدفهای بی پروایانه كنونی آن است كه رایانه شخصی را بسیار پرتوان تر از آنچه هست كنیم به گونه ای كه ببیند، بشنود و یادبگیرد.

ما ناچاریم برای ساختن آینده درازمدت خود به خطرهای بزرگی تن دهیم. بلوغ صنعتی هنگامی پدید می آید كه دیگر به خطرپذیری نیاز نباشد اما در صنایع روبه رشد باید همواره به استقبال خطر رفت تا بتوان فرآورده های نوین و بی مانند آفرید. رشد صنعت رایانه را می توان با صنعت خودروسازی دهه ۱۹۲۰ یا هواپیماسازی دهه ۱۹۳۰ سنجید.

● پس معتقد هستید مایكروسافت می تواند بهتر از این باشد؟

▪ این مسئله بستگی به آن دارد كه چطور سریعتر حركت كنیم و افراد مناسب را برای آینده جذب كنیم. من نسبت به روند پیشرفت خوشحالم اما كارهای بسیاری وجود دارد كه باید انجام دهیم. بیشتر وقت جلساتی كه من با بخشهای مختلف مایكروسافت دارم راجع به آن است كه كاركنان باید كارها را بهتر انجام دهند. وقت كمی اختصاص دارد به كارهایی كه خوب پیش رفته است. ما هنوز تا آرمانمان كه روی هر میز و در هر خانه یك كامپیوتر باشد فاصله داریم.

● برای رسیدگی به كارها وقت خود را چگونه تنظیم می كنید؟

▪ وقت من در ملاقات با گروههای تولید و سایر بخشهای شركت و مشتریان تقسیم شده است. علاقه شخصی من آن است كه با گروههای تولید كار كنم و بیشتر وقت ملاقات من با آنهاست. یك سوم وقت ملاقاتها نیز با مشتریان است. من مدیری با جهت گیری تولید هستم و بنابراین بیشتر وقتم در این جهت می گذرد. البته من فرصت ندارم به كارهای جزئی برسم. من مجبورم اطمینان حاصل كنم كه كاركنان در جهت آرمان آینده ما حركت می كنند.اما در امور دیگر مثل جزئیات فروش و... خبره نیستم. مشاورهــای فناوری هم دارم كه از آنها بهره می برم. ما در شركت دو هفته داریم كه هفته تفكر (THINK WEEKS) نام دارد كه من مواردی را كه همه كاركنان باهوش نوشته اند می خوانم.

● پس به نظر می رسد بیش از حد كار می كنید؟

▪ من ساعات زیادی كار می كنم، البته نه مثل بعضی خیلی زیاد. گاه روزهایی تا ۱۴ ساعت كار می كنم اما معمولاً ۱۲ ساعت. در روزهای تعطیل به ندرت از ۸ ساعت بیشتر كار می كنم. ما كارهای زیادی داریم كه می توانیم بهتر انجام دهیم. آنچه مرا به سمت جلو می برد كاركردن باافراد هوشمند است. تمام شركتهای موفق توسط تیمی از افراد به جلو می روند و من خوشحالم كه با تیم كار می كنم. شغل من بهترین شغلی است كه وجود دارد. من فردی خوش بین هستم و به پیشرفت اعتقاد دارم. من از اینكــه در چنین دوره ای از تاریخ زندگی می كنم خشنودم.

● نقش خانواده شما در این راه چیست؟

▪ خانواده من یك انگیزه و اشتیاق حقیقی برای من است.

● شما ثروت هنگفتی به دست آورده اید و سالهاست ثروتمندترین فرد دنیا هستید. چرا خود را بازنشسته نمی كنید؟

▪ این سوال را معمولاً از من می پرسند. پاسخ من آن است كــه دیدگاه اولیه من نسبت به رایانه های شخصی، دستگاهی بود با ظرفیت بیشتر و قدرت فزونتر و استفاده وسیع تر نسبت به آنچه امروز بدان دست یافته ایم. بنابراین، وقتی هدف من ایــن چنین بزرگ بوده شما نمی توانید برای دست یابی به چنین دیدگاهی در تمامی طول عمر خود از كار كنار بكشید. من هنوز رویای رایانه شخصی را در سردارم كه بدون نقص كار كند.

● اگر روزی از مایكروسافت بروید به چه كاری می پردازید؟

▪ باز هم به نرم افزار می پردازم. البته من به بیوتكنولوژی هم علاقه مندم زیرا معتقدم در آینده نزدیك، انقلابی در بحث بهداشت جهانی ایجاد خواهد كرد. به همین دلیل در بنیاد گیتس هم روی این موضوع پروژه هایی در دست داریم.

مسعود بینش

پی نوشت ها:

۱ - این كتاب تحت عنوان راه آینده توسط محمدعلی آسوده به زبان فارسی ترجمه شده و در سال ۱۳۷۶ توسط انتشارات ستارگان به چاپ رسیده است.

۲ - این كتاب تحت نام «كسب و كار بربال اندیشه» توسط دكتر عبدالرضا رضایی نژاد به زبان فارسی ترجمه شده و نشر فرا آن را در سال ۱۳۷۸ منتشر كرده است.

۳ - WWW. MICROSOFT. COM/BILLGATES

۴ - ALFRED SLOAN رهبر جنرال موتورز در سالهای ۱۹۲۳ تا ۱۹۵۶. این كتاب در سال ۱۹۴۱ منتشر شده و در سال ۱۹۹۱ پیتر دراكر بر آن پیش درآمدی داشته است.

۵ - جك ولش JACK WELCH رهبر موفق دو دهه اخیر شركت جنرال الكتریك.

منابع:

۱ - BILL GATES, “THE ROAD AHEAD”, ۱۹۹۵.

۲ - BILL GATES, “C. HEMINGWAY, “BUSINESS, THE SPEED OF THOUGHT;

UCCEEDING IN THE DIGITAL ECONOMY”, ۱۹۹۹.

۳ - R.D. JAGER, R. ORTIZ/ “IN THE COMPANY OF GIANTS”/ ۱۹۹۷.

۴ - بیل گیتس، «كسب و كار بر بال اندیشه»، ترجمه دكتر عبدالرضا رضائی نژاد، انتشارات فرا، ۱۳۷۹.

۵ - مجموعه مقالات و سخنرانیهای بیل گیتس در سایت: WWW. MICROSOFT. COM/ BILLGATES

۶ - S.S. SMITH, ENTERPRENEUR OF THE MILLENNIUM: BILL GATES/ “ENTERPRENEUR MAGAZINE”/ DEC. ۱۹۹۹.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.