شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

دانستنی های بیماری فصل


دانستنی های بیماری فصل

آنچه سالمندان باید درباره آنفلوانزا بدانند

سالمندان و افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن، در معرض خطر عوارض آنفلوانزای فصلی هستند و مخصوصا افراد بالای ۸۴ سال بیشتر در معرض عوارض شدید این بیماری قرار دارند. افراد بالای ۷۴ سال نیز از این نظر در رده دوم قرار دارند و کودکان ۴ ساله و کم‌سن‌تر نیز در سومین رده هستند...

● علایم آنفلوانزا در سالمندان

علایم آنفلوانزا در سالمندان چه ناشی از ابتلا به آنفلوانزای معمول فصلی و چه انواع جدیدتر ویروس آنفلوانزا باشد، ‌شبیه علایم این بیماری در گروه‌های سنی دیگر است:

تب (علامت معمول)

سردرد (علامت شایع)

خستگی و ضعف (ممکن است ۲ تا ۳ هفته طول بکشد).

بی‌حالی شدید (در شروع آنفلوانزا شایع است)

دردهای حاد یا مبهم عمومی بدن (اغلب شدید)

احساس ناراحتی در قفسه‌سینه و سرفه (علامتی شایع که ممکن است گاهی شدت پیدا کند.)

گلودرد (گاهی ایجاد می‌شود.)

گرفتگی و آبریزش بینی (گاهی ایجاد می‌شود.)

● آنفلوانزای سالمندان علایم گوارشی هم دارد؟

گرچه بروز آنفلوانزا با علایم گوارشی در کودکان شایع‌تر است، اما در سالمندان نیز گاهی این بیماری با علایم گوارشی مانند تهوع، استفراغ و اسهال بروز می‌کند.

● عوارض آنفلوانزا در سالمندان

از عوارض آنفلوانزا در سالمندان می‌توان به این موارد اشاره کرد:

ذات‌الریه

کم‌آبی بدن

تشدید بیماری مزمنی که سالمند به آن مبتلاست، از جمله بیماری‌های ریوی مانند آسم، آمفیزم و بیماری‌های قلبی.

اگر سالمندی که به آنفلوانزا مبتلا شده، دچار هریک از این عوارض شد، باید فورا به پزشک مراجعه کند چون هرچه زودتر درمان شروع شود، سریع‌تر می‌توان این علایم وخیم‌ را مهار کرد.

● واکسن آنفلوانزا؛ بهترین روش پیشگیری از این بیماری

بهترین شیوه برای پیشگیری از آنفلوانزای فصلی، تزریق واکسن سالیانه ضد این بیماری است. بررسی موسسه‌های بهداشت آمریکا نشان داده واکسیناسیون سالمندانی که در آسایشگاه‌ها زندگی نمی‌کنند، میزان بستری به علت آنفلوانزا را تا ۷۰ درصد و میزان مرگ و میر ناشی از آن را تا ۸۵ درصد در آنها کاهش می‌دهد. در میان سالمندانی که در آسایشگاه زندگی می‌کنند نیز واکسیناسیون آنفلوانزا این آثار را دارد:

خطر بستری شدن را تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد.

خطر ابتلا به ذات‌الریه را تا ۶۰ درصد کاهش می‌دهد.

توجه داشته باشید ویروس‌های آنفلوانزای فصلی در هر سال تغییر می‌کنند بنابراین سالمندان باید هر سال واکسن جدید تزریق کنند. سازمان کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا همچنین به سالمندان توصیه می‌کند واکسن ذات‌الریه (پنومونی) را یک بار تلقیح کنند. واکسن پنوموک، هم به پیشگیری از ابتلای سالمندان به ذات‌الریه باکتریایی کمک می‌کند. این واکسن را می‌توان همزمان با واکسن آنفلوانزا تزریق کرد.

به غیر از واکسن تزریقی آنفلوانزا که حاوی مواد ژنتیکی ویروس است، یک نوع واکسن آنفلوانزا به شکل اسپری بینی هم وجود دارد که حاوی ویروس زنده است. این واکسن که «فلومیست» نام دارد برای بزرگسالان بالای ۴۹ سال توصیه نمی‌شود.

● کی واکسن بزنیم؟

فصل آنفلوانزا از شهریور آغاز می‌‌شود و تا اردیبهشت ادامه پیدا می‌کند. توصیه می‌شود افراد هرچه زودتر در این زمان واکسن را تزریق کنند تا بدن زمان لازم را برای ایمن‌شدن نسبت به ویروس آنفلوانزا پیدا ‌کند. حدود ۲ هفته طول می‌کشد تا واکسن آنفلوانزا در مقابل ویروس حفاظت ایجاد کند. با وجود این، اگر سالمندی نتوانست به موقع واکسن بزند، تلقیح واکسن در ماه‌های بعد هم سودمند خواهد بود.

● درمان آنفلوانزا در سالمندان

سالمندانی که به علایم آنفلوانزا دچار می‌شوند، باید به پزشکشان مراجعه کنند. پزشک این بیماران را از لحاظ بروز عوارض احتمالی بررسی می‌کند و به درمان آنها می‌پردازد. حتی ممکن است داروهای ضدویروس آنفلوانزا مانند «رلنزا» و «تامیفلو» را تجویز کند.

استراحت کافی و نوشیدن مقداری زیادی مایعات هم به تسکین علایم آنفلوانزا در سالمندان کمک می‌کند.

سالمندان باید پیش از مصرف داروهای ضدسرماخوردگی یا ضدآنفلوانزای بدون ‌نسخه، با پزشک مشورت کنند تا مطمئن شوند داروهای قبلی‌شان با داروهای تجویزشده او تداخل ندارد یا بیماری‌های زمینه‌ای‌ را بدتر نمی‌کنند

● نشانه‌های هشداردهنده آنفلوانزا در سالمندان

اگر آنفلوانزا باعث شده است احساس بدحالی شدید داشته باشید، ممکن است دچار عوارض آنفلوانزا شده باشید. در صورتی که هریک از این نشانه‌ها در شما بروز کرد، فورا با پزشک تماس بگیرید:

● مشکل در نفس کشیدن

بهبود نیافتن علایم بعد از گذشت ۳ تا ۴ روز

بروز ناگهانی علایمی وخیم‌تر مانند تهوع، استفراغ، تب بالا، لرزهای شدید، درد قفسه‌سینه یا سرفه با خلط غلیظ زرد- سبز پس از بهبود علایم آنفلوانزا.

ترجمه: محمد نیکویی