یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

۱۱ دسامبر سال ۱۸۹۶ ـ زادروز مارشال ژوکف فاتح برلن و قهرمان شوروی - نگاهی کوتاه به کارها و نظرات ژوکف


امروز زادروز مارشال گئورگی ژوکف فاتح برلن، نابغه نظامی روسیه و قهرمان شوروی است که ۱۱ دسامبر سال ۱۸۹۶ به دنیا آمد. ژوکف که پدرش یک کشاورز فقیر بود ، یک سرباز وظیفه در ارتش تزاری …

امروز زادروز مارشال گئورگی ژوکف فاتح برلن، نابغه نظامی روسیه و قهرمان شوروی است که ۱۱ دسامبر سال ۱۸۹۶ به دنیا آمد. ژوکف که پدرش یک کشاورز فقیر بود ، یک سرباز وظیفه در ارتش تزاری بود که در انقلاب بلشویکی اکتبر ۱۹۱۷ شرکت کرد و وارد حزب کمونیست شد. او سپس به عنوان یک سرباز ارتش سرخ در جنگ با ضد انقلابیون شرکت کرد .

در سال ۱۹۳۹با واحدهای تحت فرمان خود نیروهای ژاپنی را که پس از اشغال منچوری چین به مغولستان تجاوز کرده بودند از انجا اخراج کرد .

پس ازرسیدن نیروهای ارتش آلمان به دروازه مسکو ، خود فرماندهی دفاع از پایتخت را به دست گرفت و با بکار گرفتن آتش وسیع و بی سابقه توپ، در دسامبر۱۹۴۱ آلمانی ها را با تحمل تلفات سنگین مجبور به عقب نشینی کرد و با این که رئیس ستاد ارتش شوروی بود شخصا به آزاد ساختن استالینگراد پرداخت و موفق شد که بهترین افراد و ژنرالهای آلمان را در آنجا به اسارت بگیرد . سپس به یاری مارشال وروشیلوف در شکستن محاصره طولانی لنینگراد ( سن پترز بورگ ) شتافت و پس از رفع محاصره ، از اوکراین حمله همه جانبه خود به نیروهای آلمان را آغاز کرد که به حمله نهایی سال ۱۳۴۵ انجامید و در آوریل همین سال برلن را تصرف کرد و در آلمان شرقی مستقر شد . ژوکف با وجود انعقاد یک پیمان عدم تعرض میان آلمان و شوروی ، تعرض آلمان به شوروی را پیش بینی کرده بود وهمراه با دلایل خود، در این زمینه به استالین هشدار داده بود.

ژوکف به تجربه تاریخ عقیده خاص داشت و می گفت که نباید ترتیبات صلح مانع تمهیدات دفاعی یک کشور شود . ژوکف می گفت که نیروهای بالقوه دشمن باید به مسافت بسیار دور از مرزهای اصلی وطن باشند و با این استدلال با تخلیه شرق المان و کشورهای حد فاصل اروپای غربی و روسیه مخالف بود .آن چه که از سال ۱۹۸۹در اروپا با موافقت سران مسکو انجام شده است درست عکس عقاید ژوکف بوده است . مطبوعات غرب که روانشناسی استالین را می دانستند در بزرگ کردن ژوکف و این که او برنده جنگ با هیتلر بود تلاش بسیار کردند و به وسیله اورا از چشم استالین که می خواست پیروزی به نام او در تاریخ ثبت شود انداختند و استالین برای کوچک کردن ژوکف اورا برکنار و به یک کار کوچک در «اودسا» گمارد .

پس از درگذشت استالین ، ژوکف به قدرت باز گشت و در سال ۱۹۵۵ وزیر دفاع و در سال ۱۹۵۷ عضو کمیته مرکزی حزب کمونیست شد. ژوکف که عقیده به نوسازی لاینقطع تسلیحات و باز نایستادن از کار ساختن سلاحهای هرچه پیشرفته تر داشت راه را برای برتری تسلیحاتی روسیه باز کرد .او بود که گفت سلاحهای پیشرفته به خودی خود مانع جنگ می شوند زیرا که یک دولت تا مطمئن به پیروزی نشود دست به نعرض نمی زند.

به گفته ژوکف که نظرات او در آکادمی های نظامی تدریس می شود اگر همه کشورها بتوانند ازسلاحهای دفاعی لازم برخوردار شوند ، دیگر جنگی روی نخواهد داد .« ضعف نظامی » باعث جنگ می شود.

وی گفته است که هیچ کس نمی تواند پایان یک جنگ و نتایج آن را پیش بینی کند. ژوکف در جنگ تعرضی معتقد به نیروی ورزیده ، متحرک ، کم و سرباز حرفه ای بود و در جنگ دفاعی عکس این نظر را داشت . از او نقل کرده اند که تا دست یافتن به سلاحهای برتر ، می توان برای بازداشتن حریف به دروغ و خدعه هم متوسل شد و خود را دارای این نوع سلاحهایی وانمود کرد . از گزارش هایی که در باره ژوکف نوشته شده چنین بر می آید که اوضاع امروز جهان را که قدرتهای بزرگ مانع از دسترسی کشورهای کوچکتر به سلاحهای پیشرفته و موثر خواهند شد پیش بینی کرده بود. وی همچنین اواخر عمر ابر قدرت شدن چین و اروپای غربی را پیش بینی کرده بود و گفته بود که رقابت های اقتصادی شدیدا افزایش خواهد یافت .

ژوکف در دوران خروشف چندی مورد توجه او بود که چون با برنامه همزیستی مسالمت امیز خروشچف با غرب میانه خوبی نداشت و می گفت که یکی از دو قدرت بالاخره از سر راه دیگری باید کنار برود از چشم وی افتاد .

پس از بر کناری خروشچف دوباره مورد توجه قرار گرفت و سپس باز نشسته شد و به نوشتن کتاب از جمله خاطرات خود روی آورد و در سال ۱۹۷۴ در گدشت و شاهد کنار رفتن شوروی از برابرغرب و فروپاشی آن نشد.