پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
آسمانخراش Skyscraper
نامی است که به بلندترین ساختمانها در شهرها بزرگ داده شده. ساختمانهای غولآسا نخست در شیکاگو و نیویورک ساخته شد. برای اینکه زمین گران و فضای محدود ایجاب میکرد که ساختمانهای عمودی و بلند ساخته شود. با گسترش کاربرد آهن و فولاد در ساختمانها ساختن آسمانخراشها امکانپذیر گردید.
ویلیام بارون جنی، نخستین نقشه آسمانخراشی را کشید و آن آسمانخراشی مربوط به ساخمان بیمه در شیکاگو بود. این ساختمان در ۱۸۸۴ با چارچوب آهنی ساخته شد. آسمانخراشهای کنونی شهرهای بزرگ جهان را با فولاد و بتن میسازند.
شیکاگو زادگاه آسمانخراشی است، در اینجا بود که معمار بهنام آمریکائی، لوییس سولیوان ”Louis Sullivan“ نخستین طرح را برای بنیاد نهادن آسمانخراشها پدید آورد. طرح اوبر دو شالوده استوار بود: نخست آنکه ریخت Form در پی کارکرد Function میآید و کارکرد و گونه بهرهگیری از ساختمان، ریخت طرح درونی و بیرونی آن را میآفزرند و دیگر آنکه معماری آسمانخراشی همچون انسانی که دارای استخوانبندی است باید دارای استخوانبندی و گونهای سازه Structure ویژه باشد.
بدینسان به سال ۱۸۸۵ نخستین آسمانخراش در شیکاگو، بهنام ساختمان بیمه در ۱۰ اشکوب زاده شد و بهجای آنکه دارای دیوارهای باربر باشد دارای استخوانبندی Framing بود و اگرچه امروز شمار اشکوبهای آسمانخراشها از صد گذشته، لیکن بر همان دو شالوده استوار است.
از آنگاه که در آسانرو ”آسانسور“ بسته میشود تا زمانیکه به اشکوب یکصد و سوم بلندترین آسمانخراشهای جهان میرسیم درست ۷۵ ثانیه به درازا میکشد. این آسمانخراش برج سیرز ”Sears Tower“ نام دارد و از فراز آن شیکاگوی پهناور، کوچک و کودکانه مینماید. برج سیرز با یکصد و ده اشکوب و ۱۴۵۴ پا بلندی اگر کامیابی بزرگی در معماری نباشد از دیدگاه مهندسی سازه به افسونگری میماند که دانش شمارگری ”Computer“ بیچون و چرا بر آن فرمانروائی دارد.
اکنون نه تنها شیکاگو زادگاه آسمانخراش که نیویورک، لوسآنجلس، مینیاپولیس و بیشتر شهرهای بزرگ آمریکا کم و بیش به برجها روی آوردهاند و یا اینکه موج مخالفتهای سازمانیافته هر روز گستردهتر میشود، اما فشار برخی واقعیتها، انگیزه پیشروی آسمانخراشها را استواری میبخشد و از این رو هر دم بر شمار برجها افزوده میگردد، زیرا که برجهای امروزی یک نوآوری در راستای اقتصادی آمریکا است و نیاز به گریز از گسترش افقی شهرها و فشار افقی جمعیتها است و از این رو گشایش عمودی در شهرهائی رخ مینماید که همه راهها بر روی گستردگی در سطح به جهانی چون کمبود زمین بسته شده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست