پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

راهكارهای تحقق اتحاد ملی و انسجام اسلامی


راهكارهای تحقق اتحاد ملی و انسجام اسلامی

امید است با بهره گیری از سیره آن رسول بزرگوار و تعالیم و دستورات سعادتمندانه شان و با محوریت قرار دادن این فراز حكیمانه و اصولی كه از سوی رهبر معظم انقلاب بیان شد, بتوانیم سالی پر از موفقیت و پیشرفت هرچه بیشتر و بهتر را در ابعاد گوناگون اقتصادی, اجتماعی, فرهنگی و سیاسی داشته باشیم

چند سالی است كه با تدابیر مقام معظم رهبری، هر سال به یك عنوان نامگذاری می شود كه خود، آثار و بركات فراوانی را در سطوح مختلف و عرصه های گوناگون دربرداشته است.

رهبر معظم انقلاب، در پیام نوروزی خود، سال ۱۳۸۶ را سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی نامگذاری كردند كه در واقع ادامه روند محوریت سال گذشته كه همانا سال پیامبر اعظم(ص) بود، است.

امید است با بهره گیری از سیره آن رسول بزرگوار و تعالیم و دستورات سعادتمندانه شان و با محوریت قرار دادن این فراز حكیمانه و اصولی كه از سوی رهبر معظم انقلاب بیان شد، بتوانیم سالی پر از موفقیت و پیشرفت هرچه بیشتر و بهتر را در ابعاد گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی داشته باشیم.

چنان چه مروری بر سخنرانی ها و ارشادات بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) داشته باشیم، به خوبی درمی یابیم كه آن رهبر راحل عظیم الشأن، همواره در جای جای جملات و سخنان هوشیارانه خود، موضوع اتحاد و همدلی را چه در سطح داخلی و چه در سطح جهان اسلام مورد توجه و تذكر قرار داده و تأكید می كردند كه چنان چه ممالك، دولت ها و ملت های اسلامی، در سایه اتحاد و انسجام و هدف واحد كه همانا تحقق اسلام ناب محمدی(ص) است قرار داشته باشند، می توانند سرنوشت و آینده ای روشن، سعادتمند و قدرتمند داشته باشند. در وصیت نامه سیاسی ـ الهی حضرت امام(ره)، این درسنامه بزرگ و این چراغ هدایتگر انقلاب و منشور بقای آرمان های انقلاب، وحدت كلمه و اتحاد، رمز پیروزی قلمداد شده است.

چرا كه در زیر لوای همین اتحاد و همدلی و وحدت در هدف و كلمه بود كه مردم شریف كشورمان توانستند با مبارزات و پایه ریزی سنگ بنای انقلاب و در نهایت پیروزی بر حاكمان و نظام استبدادی ستم شاهی پهلوی، موجبات استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی را فراهم آورند.

تعالیم دین مبین اسلام، فرمایشات و سیره ائمه معصومین علیهم السلام، احادیث و آثار به جای مانده از بزرگان دین و معنویت و از همه مهم تر روح بسیاری از آیات حیات بخش و روشنگر قرآن كریم، همواره بر موضوع اتحاد و انسجام تأكید ورزیده اند كه در جای خود نیاز است. به طور اصولی و مستمر بدانها پرداخته شود. حال اگر بخواهیم به طور سازمان یافته، موضوع راهكارهای تحقق اتحاد ملی و انسجام اسلامی را بررسی كنیم می توان آن را در ۲ بخش تقسیم بندی كرد:

۱) داخلی (ملی)

۲) خارجی (بین المللی)

▪ راهكارهای تحقق اتحاد ملی و انسجام اسلامی در سطح داخلی (ملی): آن چه مسلم است، تحقق این بخش از موضوع نیازمند یك عزم جدی و خالصانه همه جانبه از سوی مسئولان و مردم است كه شاید بتوان راهكارهای آن را به شرح زیر خلاصه و تقسیم بندی كرد:

۱) عمل به دستورات و تعالیم الهی، قرآن كریم و عترت مطهر

۲) فراموش نكردن آرمان های مقدس امام راحل(ره) و شهیدان والامقام

۳) گوش به فرمان رهبر بودن

۴) خدا را حاضر و ناظر بر اعمال و رفتار خود دیدن

۵) تقدم منافع جمعی بر منافع فردی

۶) توجه به سند چشم انداز بیست ساله كشور

۷) اجرای عدالت اجتماعی در همه سطوح و عرصه های مختلف

۸) داشتن حس نوع دوستی، انصاف و اعتدال

۹) رفع تبعیض ها، توزیع متناسب امكانات، رفع محرومیت ها و توجه جدی به جوانان

۱۰) توجه جدی به مقوله كار و تلاش و تولید علم

و...

▪ راهكارهای تحقق اتحاد ملی و انسجام اسلامی در سطح خارجی (بین الملل): بیداری و هوشیاری جهان اسلام در مواجهه با تهدیدها و فشارهای همه جانبه دولت های سلطه جو، خود موضوع بسیار بااهمیتی است و چنان چه بخواهیم راهكارهای این بخش را به اختصار بیان كنیم، عبارتند از:

۱) استفاده مؤثر از صنعت تكنولوژی اطلاعات (IT) برای توسعه روابط و تعامل میان دولت های اسلامی.

۲) تبیین عمیق جایگاه اتحاد و وحدت اسلامی در میان دولت ها به ویژه كشورهای مسلمان

۳) گسترش و نشر سازمان یافته احكام و تعالیم عالیه اسلامی در سطح جهان از طریق تأسیس شبكه های خبری، ماهواره ای و ایجاد یك سازمان منسجم و فعال برای گسترش اسلام با نام

The Islam Promotion org (IPO).

۴) تقویت نهادهای مسئول در امر تبلیغات و ارتباطات اسلامی

۵) استفاده مطلوب و مؤثر از مناسك حج برای انسجام هرچه بیشتر مسلمانان

۶) تلاش مضاعف دولت های اسلامی برای رفع مناقشات و مشكلات كشورهای اسلامی درگیر جنگ های داخلی و خارجی نظیر: فلسطین، لبنان، عراق، افغانستان و...

۷) هماهنگی هرچه بیشتر كشورهای اسلامی در تدوین یك راهبرد مشخص و تأثیرگذار در مواجهه با تطمیع، تهدید، ارعاب و... قدرت های استعماری و زیاده طلب.

۸) تلاش دولت های آسیایی و به ویژه مسلمان نشین و خاورمیانه برای تقویت هرچه بیشتر و ارتباط معنی دار و برنامه ریزی شده میان سازمان ها و ارگان هایی نظیر: اتحادیه عرب، سازمان كنفرانس اسلامی، جنبش عدم تعهد، اوپك و...

۹) هماهنگی هرچه بیشتر مسئولان جمهوری اسلامی ایران در بیان اظهارات، نظرات، اهداف و مواضع كشورمان در مورد مسائل مهم بین المللی.به امید پیروزی نهایی اسلام بر كفر جهانی.

نوشته: حسن خسروی

مدرس علوم ارتباطات و مدیریت