سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
ورزش و کاهش خطر ابتلا به سرطان
![ورزش و کاهش خطر ابتلا به سرطان](/web/imgs/16/150/rwy5d1.jpeg)
یک تحقیق جدید حکایت از آن دارد که زنانی که به ورزش شدید میپردازند ۳۰درصد کمتر از زنانی که ورزش نمیکنند در معرض خطر سرطان رحم قرار میگیرند.
به گزارش آسوشیتدپرس محققان مؤسسه سرطان آمریکا با بررسی ۱۴ تحقیق قبلی متوجه شدند که فعالیت ورزشی حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش میدهد.مدتهاست که محققان درباره تأثیر مثبت ورزش بر کاهش ابتلای افراد به بیماریهای سرطان سینه، روده بزرگ، مری و کلیه تحقیقاتی انجام دادهاند و اثبات کردهاند که ورزش میتواند در کاهش خطر ابتلا به این سرطانها مؤثر باشد.
همچنین بر مبنای تحقیقات محققان، وجود چربی زیاد در بدن میتواند باعث افزایش میزان هورمونها و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به سرطان در افراد شود.
استیون مور، محقق ارشد این تحقیق از مؤسسه سرطان آمریکا میگوید: ما هماکنون در نتیجه تحقیقات خود متوجه شدهایم که علاوه بر اینکه وزن بدن میتواند عامل مؤثری در کاهش خطر بروز سرطان رحم باشد، ورزش نیز اثرات مثبت خود را در این رابطه دارد.
در نتیجه این تحقیق مشخص شده است که درصورتی که زنان ۵روز در هفته بهمدت ۲۰دقیقه به ورزش بپردازند، میتوان جلوی ۲۰درصد از موارد سرطان رحم را گرفت. مور و همکارانش با ادامه تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که زنانی که بیش از ۹ساعت در روز مینشینند، دو برابر بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم یا سرطان آندومتر قرار دارند. در این تحقیق مشخص شده زنانی که بیشتر فعالیت میکنند و کمتر مینشینند کمتر در معرض ابتلا به سرطان رحم قرار میگیرند.
سارا هیوم، مدیر اطلاعات بهداشتی مؤسسه تحقیقاتی سرطان انگلیس میگوید: ورزش میتواند میزان بالای استروژن که ممکن است برای بدن خطرناک باشد را کاهش دهد. میزان بالای هورمون استروژن در بدن زنان میتواند باعث ابتلای آنان به سرطان رحم شود.
سرطان رحم نیز مانند اکثر سرطانها با تشخیص زودرس و معالجه به موقع میتواند به بهبود کامل منجر شود. ابتلا به بیماری سرطان گردن رحم اگر در مراحل اولیه با آزمایش معروف به پاپ اسمیر تشخیص داده شود، معالجه آسان و در دسترس خواهد بود.
رحم از دو بخش تشکیل شده است: قسمت حفره مانند توخالی رحم که ساختار ماهیچهای دارد و از لایهای سلولی به نام آندومتر پوشیده شده است. قسمت دوم گردن رحم است که بین جسم رحم و قسمت خارجی دستگاه تناسلی زنانه قرار گرفته است.
پس از ختم قاعدگی در یک زن باردار، آندومتر شروع به رشد کرده و پر خون میشود. با شروع قاعدگی بعدی، این آندومتر رشد یافته، ریزش میکند و به همراه مقداری خون خارج میشود. این چرخه بهطور مرتب طی دوران باروری زن ادامه مییابد که به آن عادت ماهانه میگویند.
سرطان رحم تمام خصوصیات عمومی سرطانها را داراست. وقتی درباره سرطان رحم سخن گفته میشود در واقع به دو نوع مختلف سرطان اشاره میشود؛ یکی از این دو، سرطان گردن رحم و دیگری سرطان لایه پوشاننده داخلی رحم یا سرطان آندومتر است.
این دو نوع سرطان، در دو گروه سنی متفاوت شیوع بیشتری دارند. سرطان گردن رحم در سنین پایینتر ایجاد میشود و سرطان آندومتر معمولا مخصوص سنین بالاست.
در بیشتر موارد سرطان گردن رحم، سلولهای پوشاننده دهانه رحم قبل از سرطانی شدن تغییرات خفیف تا شدیدی را طی چند سال پیدا میکنند. این تغییرات پیش سرطانی را دیسپلازی میگویند. معمولا در رحم نیز بافت پوشاننده یا آندومتر تغییرات پیشسرطانی خفیف یا شدیدی را قبل از تبدیل شدن به سرطان پیدا میکند که به آن هیپرپلازی میگویند.
این تغییرات پیش سرطانی همیشه به سرطان تبدیل نمیشود ولی هر دوی این تغییرات بهعنوان علائم هشداردهنده بوده و درصورت مشاهده آنها باید درمان شده و پیگیری و معاینه مرتب صورت گیرد.
کشف زود هنگام سرطانهای رحم و گردن رحم اهمیت حیاتی دارد. وقتی که سرطان رحم در مراحل اولیه و محدود به رحم پیدا شود، احتمال بهبود کامل آن بیش از ۸۰درصد است ولی اگر بیماری در مراحل اولیه درمان نشود، سرطان به لایههای عمقی رحم و بعد از آن به اعضای مجاور گسترش مییابد یا حتی به اعضای دور دست بدن تهاجم میکند.
در این مرحله، درمان مؤثر سرطان رحم دشوار و گاه ناممکن است. علت اصلی ایجاد سرطان گردن رحم به خوبی شناخته شده است ولی عواملی وجود دارند که میتوانند احتمال ابتلا به سرطان گردن رحم را افزایش دهند. این عوامل عبارتند از: ازدواج در سنین پایین، به دنیا آوردن فرزندان زیاد، ابتلا به بعضی از بیماریهای عفونی، استعمال دخانیات و برخی از عوامل ژنتیک. وجود هر یک از عوامل فوق، لزوما به معنی ابتلای حتمی به سرطان گردن رحم نیست بلکه عوامل ذکر شده همه میتوانند خطر ابتلای به سرطان را افزایش دهند.
برای کاهش خطر ابتلا به سرطان گردن رحم، دوری از عوامل خطرزا که در سؤال دوم ذکر شد، میتواند کمککننده باشد ولی پیشگیری صددرصد امکان پذیر نیست. با این حال سرطان گردن رحم را میتوان در مراحل بسیار ابتدایی که بهطور کامل درمانپذیر است، شناسایی کرد. راه شناسایی زودرس سرطان گردن رحم انجام مرتب آزمایش پاپ اسمیر است. این آزمایش تغییرات خفیف سلولی را که ممکن است به سرطان منجر شود، نشان میدهد. برای انجام این آزمایش هر زن لازم است که بهطور مرتب به پزشک مراجعه کند.
تمام زنان ازدواج کرده که بین ۲۰ تا ۷۰ سال سن دارند، باید هر ۳سال یکبار بهطور مرتب آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. سرطان آندومتر نیز نوع دیگری از سرطان رحم است. هنوز علت اصلی سرطان آندومتر شناخته نشده است ولی عوامل مختلفی وجود دارد که ممکن است باعث افزایش ابتلا به این نوع سرطان شود. از این عوامل میتوان چاقی، فشار خون بالا، بیماری قند و استفاده از برخی داروها و هورمونها را نام برد.
آرش نهاوندی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست