دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

چند نكته در انتخاب كلمه عبور مناسب و مطمئن


چند نكته در انتخاب كلمه عبور مناسب و مطمئن

تا كنون به وضعیتی دچار شده اید كه در آن كلمه عبور خود را فراموش كرده باشید یا بدون این كه متوجه شوید كسی به كلمه عبور شما دست پیدا كند انتخاب كلمه عبور مناسب و مطمئن كه براحتی توسط هكرها و افراد سودجو قابل دسترسی نباشد خودش یك هنر است

در دنیای رایانه و اینترنت هر كاری یك كلمه عبور(Password) می خواهد ، ورود به شبكه و اتصال به اینترنت ، چك كردن صندوق پستی(mailbox) ، انواع اقسام Messenger ها و سایتها ، بالا آمدن ویندوز ، محافظ نمایشگر (Screen Saver ) . شاید به خاطر سپردن این همه كلمه عبور و محافظت از آنها كار مشكلی باشد. تا كنون به وضعیتی دچار شده اید كه در آن كلمه عبور خود را فراموش كرده باشید یا بدون این كه متوجه شوید.كسی به كلمه عبور شما دست پیدا كند.

انتخاب كلمه عبور مناسب و مطمئن كه براحتی توسط هكرها و افراد سودجو قابل دسترسی نباشد خودش یك هنر است.

▪ اولین نكته ای كه ممكن است در ذهن بیاید این است كه یك عبارت طولانی و پیچیده پر از حروف و علامات مختلف به عنوان كلمه عبور می تواند مناسب باشد ، اما یك مشكل كوچك وجود دارد و آنهم به خاطر سپردن چنین عبارات طولانی.

▪ باید كلماتی را انتخاب كرد كه در عین حالی كه فاش شدن و حدس زدن آنها بسادگی میسر نباشد، بتوان براحتی آنها را به خاطر سپرد.

● در انتخاب كلمات عبور نكات زیر را باید در نظر گرفت :

۱ـ از كلمات مرتبط بایك موضوع استفاده كنید، یك موضوع خاص را در نظر بگیرید، به عنوان مثال : یك ماشین جدید، تولد یك بچه، یك سفر به یاد ماندنی یا… . سپس كلمات و موضوعاتی را كه می توانند مرتبط با آن موضوع خاص باشند ، در كنار هم بگذارید . مثلاً درباره تولد یك بچه می توان رنگ چشم، قد یا وزن ، تاریخ تولد یا… را در نظر داشت.

با این كار به خاطر سپردن كلمه عبور برایتان ساده تر خواهد بود، در عین حالی كه دیگران براحتی نمی توانند آن را حدس بزنند.

در نوشتن كلمات از حروف كوچك و بزرگ و اعداد هم استفاده كنید. با این كار امنیت آن بالاتر خواهد رفت.

۲ـ اگر كمی تخیل به خرج دهید، می توانید ارقام را به حروف شبیه آنها تبدیل كنید. با این تدبیر می توانید در كلمات به جای برخی از حروف، عدد شبیه آن را قرار دهید مثلاًبه جای كلمه blue عبارت ۶lue یا ۶۱ueرا بنویسید.

۳ـ یك ترفند دیگر استفاده از اعداد و حروف،بسته به موقعیت مكانی آنها روی صفحه كلید است. سری بالایی صفحه كلید QWERTYULOP را در نظر بگیرید؛ در بالای هر یك از این حروف یك عدد وجود دارد و شما می توانید حروف را با این اعداد جایگزین كنید . به عنوان مثال به جای كلمه.blue از عبارتbl۷۳ استفاده كنید.

۴ـ همان گونه كه گفته شد بهتر است در كلمات خود از تركیبی از حروف كوچك و بزرگ استفاده كرد. به عنوان مثال به جای بزرگ نوشتن اولین حرف هر كلمه،حروف دوم تمامی كلمات را بزرگ بنویسید، و یا حروف دوم و چهارم تمامی كلمات مثلاً.bLuE یا wHiTe

۵ـ برای در امان ماندن از دست افراد سود جو، كلمات عبوری خود را به طور هفتگی یا حداكثر ماهیانه عوض كنید. مثلاً كلماتیblueFeb۰۲ ، blueJan۰۱ ، blueMar۰۳ مثل و ... مناسب نیستند چرا كه اگر فردی كلمات عبور قبلی شما را پیدا كرده باشد، براحتی می تواند كلمه عبور جدید شما را حدس بزند.

۶ـ سری به سایتwww.securitystats.com بزنیدو از قسمتAwareness آن ، گزینه Strenght Passwordرا انتخاب كنید. با این ابزار جالب می توانید كلمات عبور خود را از نظر میزان امنیت ، پیچیدگی و قابل حدس بودن بسنجید.

به عنوان مثال اگر یك كلمه عبور ساده مانند abcd را وارد كنید به شما می گوید كه این كلمه خیلی ضعیف است و راهكارهایی برای انتخاب یك كلمه عبور قوی تر ارائه می كند. به عنوان مثال پیشنهاد می كند تعداد حروف را افزایش دهید و از حروف بزرگ ، اعداد و علامات هم استفاده كنید. كلمات متفاوت را آزمایش و نتایج را بررسی كنید همان گونه كه درخود سایت ذكر شده است، كلمات عبوری كه وارد می كنید در هیچ جایی ثبت و ذخیره نمی شود ؛ ولی از آنجا كه محیط اینتر نت بسیار نا امن است، بهتراست هیچ گاه كلمات عبور واقعی خود را در این قسمت وارد نكنید. به جای كلمات عبور واقعی از كلمات مشابه آن استفاده كنید.

● استانداردISO ۱۷۷۹۹

برای انتخاب كلمات عبور ، یك استاندارد جهانی وجود دارد. همچنین در این استاندارد راهنمایی ها ی خوبی در زمینه انتخاب كلمه عبور ارائه شده است كه به چند نمونه از آن اكتفا می كنیم.

▪ طول آن باید حداقل ۶ حرف باشد.

البته بهتر است طول را كمی بیشتر از ۶ حرف بگیرید و حداقل آن را ۸ حرفی درنظر بگیرید . حدس زدن كلمات عبوری كه كوتاهترند. برای هكرها بسیار ساده است. كافی است توسط یك برنامه و به روش سعی و خطا تركیبی از تمامی حروف، ارقام و علامات را چك كنند.

▪ هیچ گاه در كلمات عبور از حروف و ارقام پشت سر هم یا متوالی ( چه از نظر الفبایی و چه موقعیت روی صفحه كلید) استفاده نكنید. به عنوان مثال عبارات asdfghjk.abcdefghیا ۳۴۵۶۷۸۹۰ مناسب نیستند.

▪ تمامی كاركتر های عبور ، نباید فقط حرف یا فقط عدد باشند.

▪ از استفاد مجدد یا دوره ای كلمات عبور قدیمی به طور جدی بپرهیزید .

▪ كلمات عبور را هر چند وقت یك بار تغییر دهید .

▪ اگر مدیر یك شبكه هستید و در هنگام معرفی كردن كاربران به شبكه برای آنها كلمه عبور گذا شته اید . آنها را مجبور كنید تا وقتی برای اولین بار به شبكه وصل شدند ، كلمه عبور خود را تغییر دهند.

▪ فهرستی از كلمات عبور قدیمی كاربران شبكه نگهداری كنید تا كسی مجدداً از كلمات عبور قدیمی استفاده نكند.

▪ تمامی كلمات عبور پیش فرض سیستم ها را تغییر دهید.

▪ استفاده از كلمات عبور اشتراكی برای كاربران را ممنوع سازید.