جمعه, ۱ فروردین, ۱۴۰۴ / 21 March, 2025
۱۳ کیلو کاهش وزن در ۲ ماه

آقای سعید محمدی متولد ۱۳۵۴ با قد ۱۷۱ سانتیمتر میهمان این هفته میزگرد ماست. وزن ایشان در بدو مراجعه به متخصص تغذیه در بیستم آذر ماه امسال، ۸۷ کیلوگرم بود و در آخرین تاریخ مراجعهشان یعنی بیستم بهمن به ۷۴ کیلوگرم رسید....
دلیل اصلی مراجعه ایشان به دکتر شجاعی، کاهش وزن، بهبود وضعیت تغذیه بود. در تاریخچه خانوادگی آقای محمدی مشاهده شد که دچار آلرژی یا عدم تحمل غذایی نیز بودهاند و آزمایشها نشان داده بود که کبد چرب دارند. ایشان مدتها تحت درمان با داروهای آنتیهیستامینی بودند و به دلیل ابتلایشان به آسم، از اسپری تنفسی هم استفاده میکردند و به دلیل آلرژی، باید بسیاری از غذاها را از وعدههایشان حذف کند.
سعید محمدی که توانسته است طی ۲ ماه ۱۳ کیلوگرم وزن کم کند، میگوید:
چـاره کـبـد چـربـم کـاهـش وزن بـود
▪ آقای محمدی! دلیل اصلی مراجعه شما به متخصص تغذیه چه بود؟
- از چند ماه پیش متوجه شدم که به دلیل چاقی دچار چند مشکل هستم که اولین و مهمترین آن کبد چرب بود. غیر از آن با کمی تحرک، دچار نفستنگی و خستگی میشدم. به همین دلیل ترجیح دادم رژیم بگیرم. ابتدا قصد داشتم رژیم سرخود بگیرم ولی با مشورت همسرم قرار شد رژیم مشترکی را زیر نظر متخصص تغذیه داشته باشیم.
▪ فکر میکنید مراجعه به متخصص نسبت به رژیم سرخود گرفتن ارجح است؟
- البته. مزیت آن این است که با گرفتن رژیم اصولی آقای دکتر اصلا گرسنه نماندیم در حالی که بزرگترین عارضه رژیمهای غیراصولی، گرسنه شدن است و طبیعی است وقتی احساس گرسنگی کنیم رژیم را کنار میگذاریم.
▪ از چه سنی دچار اضافهوزن شدید؟
- ۲۶ سالگی
▪ آیا دلیل آن را میدانید؟
- یکی از مهمترین عادتهای اشتباهم طی این سالها، مصرف سرخکردنیها بود. معمولا از روغنهای معمولی در غذا استفاده میکردیم در حالی که روغن مصرفی امروز ما روغن زیتون است. در ضمن، دستگاه فرنوری هم خریدهایم و سرخکردنیها را کاملا بدون روغن سرخ میکنیم و به نظر میرسد همه این مسایل در کاهش وزن من و همسرم موثر بوده است.
▪ کم کردن وزنتان چه فوایدی را به دنبال داشته است؟
- نه تنها باعث شد ظاهر متناسبتری پیدا کنم بلکه از لحاظ سلامت نیز بسیار کمککننده بود. بنده مبتلا به آسم هستم و به دنبال کم کردن این ۱۰، ۱۲ کیلوگرم خیلی کمتر اسپری تنفسی مصرف میکنم. پیشتر، بعد از خوردن یک وعده غذا، باید اسپری استفاده میکردم اما الان به یک سوم گذشته رسیده است. در ضمن، راحتتر هم میتوانم از پلهها بالا بروم.
▪ چند وقت است که به کبدچرب دچارید؟
- تقریبا ۲ سال است!
▪ چطور متوجه بیماری خود شدید؟
- کرختی بسیار زیادی حس میکردم و تصورم بر این بود که چربی من بالاست. وقتی برای چکاپ مراجعه کردم، پزشک متوجه شد که کبد چرب دارم. بعد به پزشک متخصص مراجعه کردم و بیماری من تشخیص داده شد و گفتند که قبل از هر اقدامی باید رژیم غذایی داشته باشم تا جلوی آن گرفته شود.
▪ آیا دلیل آن را میدانید؟
- چاقی زیاد. بنده متاسفانه اهل مصرف زیاد غذاهای سرخکردنی و تنقلات بودم و متخصص علت بیماری ام را دریافت زیاد چربیها عنوان کرد.
▪ بعد از کم کردن وزن و کنار گذاشتن تنقلات، وضعیت کبد شما بهتر شده است؟
- بله. بعد از ۲ ماه که از رژیمام گذشت و به پزشک مراجعه کردم بررسیها نشان دادند که حالم بسیار بهتر شده و چربی دور کبدم به نصف رسیده است. البته واقعیت را بگویم نتوانستهام تنقلات را به طور کامل حذف کنم ولی تا ۹۰ درصد از میزان آن کاستهام. وعدههای غذایی تعیین شده از سوی دکتر شجاعی را نیز کاملا اجرا کردم. ایشان، جایگزینهایی را برای تنقلات پیشنهاد دادند و بنده هم پذیرفتم.
▪ چند وقت است که مبتلا به آسم هستید؟
- تقریبا از ۴ سال پیش به خاطر آلرژیای که داشتم به پزشک مراجعه کردم ولی از آنجا که شباهت آلرژی و سرماخوردگی بسیار زیاد است، پزشکان به اشتباه به من داروهای سرماخوردگی دادند. آلرژی پیشرفت کرد و تبدیل به آسم شد. نهایتا یکی از پزشکان تشخیص داد بیماری من آلرژی است نه سرماخوردگی. به دنبال این تشخیص مصرف برخی موادغذایی مانند موادغذایی کارخانهای نظیر کنسروها، سوسیس و کالباس برای من ممنوع شد و همین موضوع نه تنها به کاهش آلرژی من کمک کرد بلکه باعث شد وزنم از آنچه هست بالاتر نرود و کبدم چربتر نشود.
▪ چرا موادغذایی را حذف کردند؟ آیا آلرژی غذایی داشتید؟
- بله. تقریبا ۵ سال است که آلرژی غذایی دارم. ابتدا دچار آلرژی شدم و به دنبال آن آسم گرفتم. شاید من جزو بیمارهایی باشم که به ۷۰ تا ۸۰ درصد موادی که اطرافم هست آلرژی دارم. دکتر شجاعی هم مجبور بودند اختصاصیتر تکبهتک موادی را که بنده به آن حساسیت دارم شناسایی کنند تا بتوانند یک برنامه مناسب غذایی به من بدهند. بنده برای ایشان مراجعهکننده وقتگیری بودم. با این حال ایشان وقت گذاشتند و با توجه به موادغذاییای که بنده به آنها آلرژی داشتم، رژیمی دادند که باعث شد هم آلرژیام فعال نشود و هم وزن کم کنم.
▪ جز مواد کارخانهای به چه خوراکیهای دیگری آلرژی دارید؟
- بیشتر به مواد نگهدارنده غذاها و تمام محصولات کارخانهای آلرژی دارم. برخی ترکیبات غذایی و مغزها مانند بادام و فندق هم به شدت در من ایجاد حساسیت میکنند.
▪ وقتی این مواد را میخوردید دچار چه حالاتی میشدید؟
- شروع به عطسه میکردم و آبریزش بینی داشتم و در مواقع حادتر دچار تنگی نفس میشدم.
▪ دلیل ابتلا به آلرژی شما مشخص است؟
- بله. ژنتیکی است. گرچه در اطرافیانم کسی آلرژی ندارد ولی متخصص ژنتیک گفتند ممکن است در اثر یک عارضه به وجود آمده باشد.
▪ دکتر شجاعی با توجه به آلرژی شما چه رژیمی برایتان تعیین کردند؟
- بنده به ایشان گفتم فکر میکنم به چه موادی حساسیت ندارم و ایشان طبق گفتههایم مواد غذایی را دستهبندی کردند و تکتک آنها را به برنامه من افزودند و رژیم دادند.
▪ آیا فعالیت ورزشی هم دارید؟
- قبل از رژیم متاسفانه خیر. اما همراه رژیم، دکتر شجاعی توصیه کردند پیادهروی آرام داشته باشم. در حال حاضر ۲۰۰ متر مانده به محل کار از اتومبیل پیاده میشوم و بقیه مسیر را پیاده میروم. موقع بازگشت به منزل هم به همین صورت. به عبارتی بهانههای مختلفی پیدا میکنم تا تحرک بیشتری داشته باشم. روزانه هم یک ربع تا ۲۰ دقیقه صبح و عصر نرمش میکنم.
● نظر متخصص طب فیزیکی
آسم ورزشی و رژیم غذایی
دکتر شهرام صادقی /عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
وقتی کسی ورزش میکند از نظر فیزیولوژیک راههای هوایی او کمی دچار تغییر میشوند و میتوان گفت تنگتر میشوند. افرادی که آسم دارند اگر ورزش کنند کمی دچار تشدید این وضعیت میشوند یعنی با ورزش دچار مشکل میشوند و خسخس یا ویز صدای سینه آنها بیشتر میشود. اصطلاحی داریم به اسم آسم ورزشی، یعنی افرادی که در شرایط عادی هیچ مشکلی ندارند اما وقتی شروع به ورزش میکنند و ورزش را شدت میدهند، تعداد ضربان قلب و تنفس آنها بالا میرود، خسخس سینهشان شروع میشود. حتی یکی از روشهای تشخیص آسم خفیف همین است. طبیعتا افرادی که مبتلا به آسم هستند و با انجام ورزش شدید و بالا رفتن ضربان قلب و تنفس دچار مشکل میشوند باید ورزشهایی را انجام دهند که سبک باشد و سبب بالا رفتن زیاد ضربان قلب و به دنبال آن مشکلات تنفسی نشود.
قبلا بارها به این نکته اشاره کردهایم که برای کم کردن وزن یا باید برای مدت کمتری ورزش ایروبیک با شدت بالا انجام داد به شکلی که ضربان قلب و تنفس زیاد شود و انرژی را بسوزاند یا برعکس مدت زیادی ورزش کنیم اما شدت ورزش را بالا نبریم تا ضربان قلب و تعداد تنفس بالا نرود. در کل، فردی که مبتلا به آسم است و میخواهد وزن کم کند باید در کنار رژیم غذایی روش دوم را انتخاب کند چون نمیتواند از روش اول چندان بهرهای ببرد. پیشنهادی که به آقای محمدی شده پیشنهاد فوقالعاده منطقیای بوده و شخصی که این پیشنهاد را به ایشان داده، فردی مجرب و باسواد بوده است. یک ورزش آرام و پیوسته مانند پیادهروی آرام یا نرمش پیشنهاد خوبی است و انجام ورزش ایروبیک ۴ بار در هفته به مدت ۲۰ دقیقه یک ورزش با شدت بالاست. بنابراین، آقای محمدی میتواند به جای ورزش تند و سریع به مدت ۲۰ دقیقه، ۴۰ دقیقه پیادهروی آرام داشته باشد.
● نظر متخصص ایمونولوژی
حساسیت غذایی ؛ عامل ۱۰ درصد آسمها
دکتر علیرضا سالکمقدم/ استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
آسم، یک بیماری تنفسی تحتانی است و علتهای مختلفی دارد. ممکن است در اثر تاثیر برخی عفونتها ایجاد شود و گاهی در اثر مواد آلرژیزا و حتی در اثر تاثیر برخی مواد شیمیایی آزادشده در دهان یا هوای تنفسی یا موادغذایی به وجود بیاید. عوامل فیزیکی مانند سرما، ورزش یا تنفس شدید و سریع هم میتوانند عامل ابتلا به آسم باشند. همه این عوامل به شکلی موجب اسپاسم و تنگ شدن مجاری تنفسی میشوند و در نتیجه فرد در تنفس به ویژه در بازدم دچار مشکل میشود و نهایتا چون باید با فشار تنفس را خارج کند، در سینه او صدای خس یا وز پدیدار میشود. معمولا در ۱۰ درصد افرادی که آسم دارند، آسم در اثر مصرف برخی موادغذایی آلرژیزا به وجود میآید. این موادغذایی را میتوان طبقهبندی کرد.
گاهی افراد به محرکهای شیمیایی مانند نگهدارندههای موادغذایی حساسیت دارند و این مواد تاثیر مستقیم بر مخاط و مجاری تنفسی میگذارد. گاهی به رنگها و طعمدهندهها آلرژی دارند و برخی اوقات مبتلایان به غذاهایی حساسیت پیدا میکنند که خود حاوی هیستامین هستند مانند برخی شکلاتها، نوشیدنیها یا برخی پنیرهای فاسد. موادی که بوی مطبوعی به غذا میدهند هم میتوانند آلرژیزا باشند. برخی افراد هم به پروتئین موادغذایی آلرژی دارند. به عنوان نمونه تخممرغ، شیر، ماهی و سویا، تشدیدکننده آسم هستند و با ایجاد نوعی آنتیبادی و آلرژی واقعی، آسم را تشدید میکنند. به طور خلاصه باید بگویم تمامی این مواد چه تاثیر مستقیم داشته باشند چه تاثیر آلرژیک به هر حال در انتها با یک مکانیسم عمل میکنند و آن تنگ شدن مجاری تنفسی یا آسم است. بنابراین، لازم است حجم تنفسی افراد مبتلا به این ناراحتی مورد بررسی قرار گیرد تا معلوم شود میزان شدت بیماری تا چه حد بوده و آیا واقعا بر پایه آلرژی است یا بر پایه مواد محرکی است که مخاطهای حلق و دستگاه مجاری تنفسی را تحریک میکند.
● نظر متخصص تغذیه
پرسشی از دکترهاتف شجاعی درباره سوژه «میزگرد تغذیه»
با عـدم تحـمـل غـذا چـه بـایـد کـرد؟
▪ یکی از مسایلی که در مورد آقای محمدی مهمتر و خاص است ابتلای ایشان به آلرژی غذایی است. لطفا ابتدا بفرمایید آلرژی یا حساسیت غذایی یعنی چه؟
- سیستم ایمنی و دفاعی بدن ۲ نوع سیستم ایمنی سلولی و هومورال دارد که اگر هر یک بیش از اندازه فعالیت کنند حالت ازدیاد حساسیت به وجود میآید. باید توجه داشته باشیم به طور کلی ازدیاد حساسیت در سنین پایین بیشتر است و با گذشت زمان به تدریج کم میشود. افرادی که با ازدیاد حساسیت مراجعه میکنند معمولا در تاریخچه پزشکیشان در دوران کودکی حساسیتهای گوناگونی وجود داشته البته باید به این نکته اشاره کنم که ازدیاد حساسیت با عدم تحمل غذایی متفاوت است و این تفاوت در مدیریت درمان نیز موثر است. در عدم تحمل غذایی، واکنشهای ایمنی دخیل نیست بلکه واکنشهای متابولیک یا سمی یا فارماکولوژیک موثر هستند به طور مثال، شخص عدمتحمل به لاکتوز شیر دارد.
▪ آقای محمدی مبتلا به کدام یک هستند؟
- در مورد آقای محمدی گرچه خودشان فکر میکنند مبتلا به ازدیاد حساسیت هستند اما به نظر میرسد بیشتر دچار عدم تحمل غذایی باشند. البته در موارد خاصی که مبتلا به ازدیاد حساسیت بودند خود ایشان موادی نظیر آجیلهای فرآوری شده، بوداده، گردو و میوهها را حذف کرده بودند.
▪ چه عواملی احتمال ابتلا به آلرژی را بالا میبرند؟
- این عوامل میتوانند ارثی باشند اما عوامل محیطی، مواجهه مکرر آلرژن با یک آنتیژن یا عوامل گوارشی مانند نوعی بیماری زمینهای نیز میتواند احتمال ازدیاد حساسیت را بالا ببرد. بیشتر آلرژنها منشأ گیاهی و دریایی دارند. در موادغذایی فرآوری شده هم این آلرژنها زیادند. برخی مواد نگهدارنده نیز آلرژن هستند و سبب میشوند با وجود اینکه یک غذا خود حساسیتزا نیست، آلوده شده و آلرژن شود. مثلا رنگهای غذایی، آنتیاکسیدانهای اضافهشده به روغنها یا سدیم نیترات و سولفیدها که برای جلوگیری از فاسدشدن گوشت به سوسیس و کالباس میزنند میتوانند سبب آلرژیهایی نظیر آسم و سایر واکنشهای حساسیتزا شوند. به همین دلیل است که فرد باید بداند چه غذایی را مصرف کند و وظیفه متخصص تغذیه است که از او بپرسد.
▪ آیا در مورد آقای محمدی دلیل عدم تحمل غذایی مشخص است؟
- ایشان ممکن است از بچگی زمینههایی را داشته باشند. همانطور که گفته شد عوامل گوناگونی مانند عوامل ارثی و محیطی دخیل است. ممکن است شخص دچار کمبود آنزیمهای گوارشی باشد و... در مورد آقای محمدی دقیقا علت ابتلا مشخص نیست.
▪ درمان این ۲ ناراحتی چه تفاوتی با هم دارد؟
- در ازدیاد حساسیت ماده غذایی آلرژن به طور کلی حذف میشود اما در عدم تحمل غذایی میتوان آن ماده را کم یا جایگزین کرد. ابتدا باید متخصص تغذیه تشخیص دهد که فرد مبتلا به ازدیاد حساسیت غذایی است یا عدم تحمل غذایی. ازدیاد حساسیتها انواع مختلفی دارند مانند ازدیاد حساسیت فوری که در آن سیستم هومورال دخیل است و ازدیاد حساسیت تاخیری که سیستم سلولی دخالت دارد. در هر نوع ازدیاد حساسیتی معمولا یک ماده آلرژن یا حساسیتزا وجود دارد و متخصص تغذیه باید آن آلرژن غذایی را تشخیص دهد و آن را حذف کند.
در موارد آلرژیهای غذایی اساسیترین روش درمان پیدا کردن و حذف کامل مادهغذایی حساسیتزاست. البته در حال حاضر روشهای جدید دیگری نیز ارائه شدهاند مانند واکسنهای غذایی برطرفکننده حساسیتهای غذایی. در مواردی که خود موادغذایی حساسیتزا نیستند و آلرژن اضافهشده آنها را آلوده کرده، باید در درمان، غذاهای مرکب و فرآوری شده را از برنامه غذایی فرد حذف و غذاهای سادهتر را جایگزین کرد. درمان دیگر، اضافه کردن پروبیوتیکها به برنامه غذایی افراد است که عملکرد گوارشی را بهتر میکند و فیتونوترینتها هستند که شدت واکنشها را کم میکنند. در صورتی که فرد مبتلا به عدم تحمل موادغذایی باشد متخصص تغذیه به صورت تدریجی موادغذاییای که فرد به آنها عدم تحمل دارد را به برنامه او اضافه میکند یا موادغذایی تعدیلشده مانند شیر کملاکتوز استفاده میکند. به هر حال یکی از مسایل اساسی در درمان عدم تحمل غذایی یا آلرژیهای غذایی، دادن آموزش لازم و کافی در جلسات مکرر و آشنا کردن بیمار با ماهیت بیماری خود است. زیرا همیشه مشاور یا متخصص تغذیه در کنار او نیستند و خود فرد باید بتواند آلرژی یا عدم تحمل غذایی را به خوبی مدیریت کند.
▪ پزشک از کجا متوجه میشود که فرد مراجعهکننده ازدیاد حساسیت دارد یا عدم تحمل غذایی؟
- ازدیاد حساسیت علائمی نظیر خارش، عطسه، تورم، کهیر، تهوع و علائم گوارشی مانند اسهال و استفراغ دارد و در نوع شدیدتر که سلولی است فرد دچار بیماریهایی مانند سلیاک یا کولیک زخمشونده یا ... میشود. برای تشخیص ۳ روش وجود دارد، آزمایشهای خون، حذف تکتک موادغذایی و اضافه کردن تکتک آنها.
▪ شما برای اینکه تشخیص دهید آقای محمدی عدمتحمل غذایی دارند یا ازدیاد حساسیت، کدام روش را انتخاب کردید؟
- اضافه کردن تکتک موادغذایی. ابتدا میوه از برنامه غذایی ایشان حذف شد و در مراجعات بعدی تکتک میوهها به مقدار کم اضافه میشدند. آقای محمدی نیز گزارش میدادند که مشکلی ایجاد نشده است.
▪ آیا حذف موادغذایی آلرژن در افرادی که ازدیاد حساسیت دارند سبب کمبود نمیشود؟
- نکته مهم اینجاست که با حذف یک ماده غذایی باید آن را با سایر همگروهیها که حاوی همان ریزمغذیها و درشتمغذیها هستند و در فرهنگ غذایی شخص هم وجود دارند، جایگزین کرد تا فرد دچار کمبود نشود. در برخی شرایط هم مجبوریم مکملهای ویتامین را به میزان لازم تجویز کنیم.
▪ آیا چاقی آقای محمدی و عدم تحمل غذایی ایشان به هم ارتباط دارند؟
- بله. وقتی فردی از ترس آلرژی برخی موادغذایی را از برنامه خود حذف میکند، درصد و تناسب گروههای غذایی به هم میخورد و مثلا مقدار کربوهیدرات، نان و برنج که حساسیت کمتری ایجاد میکنند، در برنامه غذایی بالا میرود که این خود عامل چاقی میشود. وظیفه متخصص تغذیه اصلاح درصد گروههای غذایی و اضافه کردن تدریجی موادغذایی است که فرد به آنها عدم تحمل دارد.
▪ آیا رابطهای بین آسم و عدم تحمل غذایی در آقای محمدی وجود دارد؟
- آسم بیشتر در رده ازدیاد حساسیت است. مواد حساسیتزا واکنشهای متواتری نشان میدهند. یعنی در طیف وسیعی عمل میکنند و به همین دلیل بارها دیدهایم یک فرد هم به یک مادهغذایی عدم تحمل گوارشی دارد و از سوی دیگر مبتلا به آسم هم هست و این موضوع به دلیل همپوشانیهای مواد حساسیتزاست.
▪ مشکل دیگر آقای محمدی، کبد چرب است. آیا این موضوع هم به دلیل بههمریختگی تناسبهای گروههای غذایی در پی حذف برخی مواد غذایی بود؟
- بله. کلا هر نوع افزایش توده چربی در بدن که همراه افزایش وزن است، میتواند سبب ابتلا به کبدچرب شود. توجه داشته باشیم که توده چربی تنها زیر جلد ذخیره نمیشود بلکه ممکن است در احشاء هم تجمع پیدا کند. در مورد آقای محمدی باید بگویم وقتی فردی دچار عدم تحمل موادغذایی میشود و در پی آن مشکلاتی پیدا میکند، ممکن است نسبتهای گروههای غذایی در بدن او به هم بخورد و شخص بیشتر رو به مصرف کربوهیدرات و چربی بیاورد. در هر صورت اگر مصرف کربوهیدرات بالا برود، میتواند میزان تریگلیسیرید خون را افزایش دهد و تریگلیسیرید بالا اگر بدن سالم باشد در کبد انباشته میشود و میتواند عامل کبد چرب شود. به نظر میرسد در مورد آقای محمدی عامل ابتلا به کبد چرب بالا رفتن نسبتهای گروههای غذایی به سمت کربوهیدراتها و افزایش وزنشان بوده است.
▪ آیا مصرف زیاد تنقلات هم میتواند عامل ابتلا به این بیماری باشد؟
- بله. هر رژیمی که مقدار کالری را از مقدار کالری کل بیشتر کند، باعث افزایش توده چربی و متعاقب آن ابتلا به کبد چرب میشود. آقای محمدی تنقلات زیاد مصرف میکردند و انرژی مازاد بر نیاز دریافت میکردند که تبدیل به چربی شده و قسمتی از آن در کبد انباشته شده است.
▪ آیا تنها با کم کردن وزن میتوان کبد چرب را درمان کرد؟
- خبر خوب اینکه در مراحل ابتدایی ابتلا به کبد چرب یعنی وقتی که کبد هنوز آسیب کامل ندیده، کاهش وزن به درمان آن کمک میکند و در مراحل ابتدایی برگشتپذیر است. البته به شرطی که کاهش وزن درست و صحیح انجام شود و بیشتر با کاهش توده چربی همراه باشد نه با کاهش آب یا پروتئین و مینرالهای بدن.
▪ اگر فردی متوجه بیماری خود نشود یا آن را نادیده بگیرد چه اتفاقی میافتد؟
- کبد چرب به سمت سیروز کبدی پیشرفت میکند، آنزیمهای کبدی بالا میرود و در نهایت شخص با نارسایی کبدی مواجه میشود.
▪ با توجه به اینکه آقای محمدی مبتلا به آسم بودند برای کاهش وزن چه نوع فعالیت بدنی را به ایشان پیشنهاد دادید؟
- ورزشهای هوازی البته با شدت ملایمتر. خواسته ما این است که گردش خون در افرادی که میخواهند وزن کم کنند، بالاتر برود. ما به ایشان ۲ بار در روز نرمش را به مدت ۱۰ دقیقه صبح و ۱۵ دقیقه عصر پیشنهاد دادیم که به مرور افزایش پیدا کند. ۳ بار در هفته پیادهروی ملایم یا شنا یا دوچرخه ملایم را هم پیشنهاد کردیم.
سمیه مقصودعلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست