جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

واکنش مردان مجلس به بحث ازدواج موقت


واکنش مردان مجلس به بحث ازدواج موقت

این اولین بار نیست که بحث ازدواج موقت و پیگیری اجرای آن در جامعه در مجلس هفتم مطرح می شود بلکه این موضوع به اولین حضور نمایندگان در مجلس هفتم برمی گردد

مردان مجلس هفتم به اظهارات وزیر کشور درمورد ترویج ازدواج موقت واکنش نشان دادند.اظهارات وزیر کشور به عنوان یک مقام دولتی درمورد «ترویج ازدواج موقت در کشور»، آنقدر بااهمیت بود که نمایندگان مجلس هفتم را که در هفته جاری به ساختمان بهارستان نمی‌روند وادار به موضع‌گیری کند. اظهارات پورمحمدی البته واکنش آقایان نماینده را برانگیخت؛ واکنشی که عموما در موافقت با نظر وزیر کشور بود. اما زنان مجلس هفتم در ادامه روند سه سال گذشته خود ترجیح دادند درخصوص مسایل مربوط به زنان سکوت پیشه کنند.

این اولین بار نیست که بحث ازدواج موقت و پیگیری اجرای آن در جامعه در مجلس هفتم مطرح می‌شود. بلکه این موضوع به اولین حضور نمایندگان در مجلس هفتم برمی‌گردد. در همان روزهای نخست تشکیل مجلس هفتم این فاطمه آلیا، نماینده تهران و رئیس فراکسیون زنان مجلس هفتم بود که صریحا عنوان کرد: «فلسفه تعدد زوجات درنهایت به نفع زنان است و زنان باید تلاش کنند که این مساله در بستر صحیح خود جا بیفتد.» این اظهارات آلیا در روزهای اول شکل‌گیری مجلس آنقدر برای وی بازتاب منفی در جامعه به دنبال داشت که تا مدت‌ها آلیا ترجیح داد نه‌تنها درمورد این موضوع بلکه درمورد مسایل دیگر نیز سکوت پیشه کند.

اما اکنون یک‌بار دیگر موضوع ازدواج موقت موردتوجه نمایندگان مجلس هفتم قرار گرفت. وزیر کشور که برای سخنرانی در همایش هم‌اندیشی حجاب به قم رفته بود وقتی به آسیب‌شناسی دلایل مختلف ناهنجاری‌های اجتماعی پرداخت، ازدواج موقت را به عنوان راهکار جدی مطرح کرد و گفت که «بالا رفتن سن ازدواج در کشور باعث به وجود آمدن معضلات فراوانی می‌شود و ازدواج موقت باید با جسارت در کشور ترویج شود.»

البته وزیر کشور معتقد است که «ازدواج موقت تنها برای کامجویی مردان متاهل نیست که بروند و برای بار چندم ازدواج کنند مگر امکان دارد که اسلام نسبت به جوانان ۱۶ساله‌ای که خداوند شهوت را در وجود آنها قرار داده بی‌تفاوت باشد.»اظهارات بی‌پروای پورمحمدی درمورد مساله ازدواج موقت باعث شد تا نمایندگان مجلس که به دلیل ملاحظاتی حاضر نبودند به صراحت درمورد این مساله به طرح دیدگاه‌های خود بپردازند آشکارا موضع‌گیری کنند.

شهریار مشیری، نماینده بندرعباس معتقد است: «قطعا ترویج تعدد زوجات و چندهمسری بسیار بهتر از رواج روابط نامشروع در جامعه است ضمن آنکه فرهنگ‌سازی درخصوص ازدواج موقت در کشوری مثل ایران که چند میلیون خانم در شرایط ازدواج دارد راهکاری قابل توجه است.»مشیری به ایلنا گفته است: «آمار زنان ازدواج نکرده و طلاق گرفته که آمادگی دارند حدود پنج میلیون نفر است که اگر دولت از نظر حقوق و مزایا به زنانی که سرپرست خانواده‌ها هستند رسیدگی می‌کرد و تحت پوشش قرار می‌داد دیگر نیازی به این بحث‌ها نبود ولی در شرایط کنونی واقعا این زنان چه باید بکنند.»

این نماینده مجلس معتقد است: «اگر ازدواج دوم در جامعه ایران جا بیفتد بهتر از این است که رابطه نامشروع جا بیفتد به دلیل آنکه در روابط نامشروع آخرین کسی که قربانی می‌شود زن است و مردان هم گلیم خود را از آب بیرون خواهند کشید. این زنان هستند که متضرر اول و آخر خواهند بود.»اما وزیر کشور در همایش هم‌اندیشی حجاب در قم به موضوع مهمی اشاره کرد اما از پاسخ دادن به آن خودداری کرده بود.

پورمحمدی گفته بود که «در شرایط فعلی امکان ازدواج به دلایل مختلف اجتماعی وجود ندارد و ما نیز نمی‌توانیم نسبت به خصوصیات سنی قشر جوان جامعه بی‌تفاوت باشیم.» پورمحمدی توضیح نداده بود که دلیل ناهنجاری‌های اجتماعی موجود در جامعه که مانع از ازدواج جوانان می‌شود چیست و چقدر از این ضعف‌ها به عملکرد مسوولان و شرایط اقتصادی کشور برمی‌گردد؟!

موضوعی که جعفر سادات‌موسوی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس به آن اشاره و عنوان می‌کند: «طرح ازدواج موقت برای کنترل مشکل اساسی فساد اخلاقی و گسترش توسعه فسادها در جامعه مطرح شده و بحث ازدواج موقت با توجه به اینکه جوان‌ها زمینه بلوغ جنسی داشته و بلوغ اقتصادی برای تشکیل خانواده ندارند و برخی زنان نیز تمایل به پایبندی تشکیل خانواده و زندگی دائم ندارند مطرح شده است.»

سادات موسوی معتقد است مطرح شدن بحث ازدواج موقت به معنای زن دوم گرفتن نسبت و ملاک شرعی شدن روال موجود ارتباطات نامشروع در جامعه است.نکته دیگر مطرح شده در اظهارات وزیر کشور توصیه به حوزه‌های علمیه است. «اکنون وقت آن رسیده که حوزه‌های علمیه ایران بر این امر اهتمام ورزند و به بررسی برخی حواشی که از اجرای این حکم خدا در جامعه ممکن است به‌وجود بیاید، بپردازند.»

موضوعی که جلال یحیی‌زاده، عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس نیز به آن اشاره می‌کند فرهنگ‌سازی درخصوص ازدواج موقت به عنوان راهکاری برای حل مشکل امروز جوانان ایران است.» این موضوع در دین و آیین ما واقعیت دارد ولی اگر ما به صورت ناپخته، شتابزده و بدون کارشناسی عمیق و دقیق و جامع‌نگری در بحث ازدواج موقت وارد شویم ممکن است بر مشکلات بیفزاییم، آثار منفی به دنبال آورد و چهره دین را مکدر کند.» یحیی‌زاده بر این نکته نیز تاکید دارد که ازدواج موقت یک واقعیت است که در دین وجود دارد ولی خیلی از واقعیت‌ها در دین و قانون وجود دارد که به جهات مختلفی تعطیل مانده است، ما باید زمینه تحقق و اجرای یک اصلی که در دین مسلم است را فراهم کنیم و سپس با توجه به تمام ابعاد قضیه تصمیم‌گیری کنیم.»

اما فاطمه آجرلو، مخبر فراکسیون زنان تنها نماینده زن مجلس هفتم بود که به موضع‌گیری در این خصوص پرداخت. فراکسیون زنان مجلس هفتم همواره به دلیل عدم فعالیت و حضور جدی در پرداختن به موضوعات مربوط به زنان در طول سه سال گذشته مورد انتقاد قرار داشتند؛ انتقاداتی که محدود به فعالان عرصه زنان در خارج از مجلس نشد و برخی از خود نمایندگان زن مجلس نیز به این فراکسیون انتقاد کردند.

عشرت شایق در اظهارنظری به انتقاد شدید‌اللحن از فراکسیون زنان مجلس هفتم پرداخت و گفت که اساسا چنین فراکسیونی در مجلس وجود ندارد و فعالیت نمی‌کند. آجرلو معتقد است: «مجردان به هیچ عنوان به بحث ازدواج موقت نپرداخته و اکثر مردان متاهل به سراغ این مسائل می‌روند که این امر واقعیتی بدون تعارف است.» آجرلو همچنین ادامه می‌دهد: «ما بحث قانونمند شدن ازدواج‌های موقت را مطرح کردیم تا همچون ازدواج‌های دائم آزمایش داده و ثبت کنند. مردان نیز پس از صیغه کردن و ازدواج موقت باید احساس وظیفه کرده و زن را رها نکنند.»

بحث و موضع‌گیری درمورد سخنان وزیر کشور در شرایطی میان نمایندگان مجلس ادامه دارد که عابد فتاحی، عضو فراکسیون اقلیت مجلس هفتم معتقد است: «مسوولان و دولتمردان با طرح مسائلی مانند ازدواج موقت و مبارزه با بدحجابی درواقع به حاشیه زده‌اند تا از زیر بار مسایلی مانند گرانی، فحشا، اعتیاد و بیکاری شانه خالی کنند.» فتاحی تاکید می‌کند که «به شدت مخالف این وضعیت هستیم که در آن هر مسوولی هر روز یک موضوع نظیر خانه عفاف، مبارزه با بدحجابی و ازدواج موقت را در جامعه مطرح نماید و اذهان عمومی را از مشکلات اصلی منحرف سازد.»

مهران پایافر

اعظم ویسمه

برگرفته از سایت

www.hmnewspaper.ir