شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
توسعه اقتصادی عامل مؤثر در توسعه فیزیكی
در سرتاسر جهان وابستگی گسترده ای بین سطوح شهرنشینی و توسعه اقتصادی وجود دارد.حیات شهرها به نیروهای متعدد اقتصادی وابسته است. اندازه هر شهر به اندازه مقدار كالا و خدماتی بستگی دارد كه به خارج از شهر صادر می كند. براساس تئوری اقتصاد پایه، توسعه شهر رابطه مستقیمی با میزان صدور كالا و خدمات دارد.
توسعه شهر از عملكرد اقتصادی حاكم بر آن تأثیر می پذیرد. از جمله عملكرد مركزیت مكانی نقش اقتصادی غالب نظیر حمل و نقل، خدماتی، توریستی، عمده فروشی، معدنی، نظامی، فرهنگی و درمانی در توسعه شهرها در رابطه با نقش اقتصادی آنها به مالكیت و میزان تخصص در آن نقش، نقش شهر را در اقتصاد ملی و منطقه ای تعیین می كند. پایه اصلی مطالعات شهرسازی و طراحی شهری مطالعه پایه اقتصادی شهر است كه براساس آن اشتغال، جمعیت، درآمد و نهایتاً میزان نیاز به فضا مشخص می گردد.
به این ترتیب سرنوشت هر شهری با میزان و چگونگی فعالیتهای تولیدی و درآمدزایی آن معلوم می گردد. اصولاً پیدایش توسعه و رونق شهرها قبل از هر چیز دیگر اقتصادی است. شهرهایی كه در سر راه های اصلی ارتباطی (جاده ابریشم) قرار گرفته اند، شهرهای بندری و شهرهایی كه در كنار مراكز كشاورزی و صنعتی به وجود آمده اند پیدایش و رونق خود را صرفنظر از نوع فعالیت اقتصادی، مدیون عامل یا عواملی هستند كه موجب ایجاد درآمد برای محل می شود. زیرا تولید و توزیع كالا و خدمات، اشتغال به وجود می آورد و وجود زمینه های اشتغال موجب جذب افراد به محل خواهد گردید. پس طبیعی است رشد اقتصادی را مترادف با نیاز بیشتر به زمین برای صنعت، تجارت، مسكن، تفریح، آمد و شد و... دانست و یا برعكس، كاهش و افول پایه های اقتصادی یك محل را مترادف با كاهش نیاز به چنین فضاهایی تصور كرد كه ادامه آن نهایتاً به ركود و از بین رفتن یك مجتمع زیستی منجر خواهد شد.
معمولاً شهرهایی كه پایه اقتصادی قوی داشته باشند تمایل به بزرگ شدن دارند. در مراحل اولیه توسعه اقتصادی، تمركز شهری (نظریه مركز- پیرامون) افزایش می یابد زیرا منابع و امكانات به طور فزاینده ای به مادر شهر جریان دارد. در حالی كه در سطوح پیشرفته مادر شهرها كمیت خود را به تدریج از دست داده و شهرهای متوسط توسعه می یابند.
در كشورهای جهان سوم تحت نظام سرمایه داری پیرامونی و بر پایه توسعه برون زا، شبكه شهری موزون از بین رفته و تبدیل به شبكه شهری زنجیره ای و یا شبكه شهری ناهمگون شده است. در حالی كه در اروپا و ایالات متحده آمریكا با رشد اقتصادی و بر پایه اقتصاد درون زا، به تدریج توسعه شهری از چند شهر بزرگ به سایر شهرها نیز سرایت كرده و در نتیجه سلسله مراتب شهری هماهنگ به وجود آمده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست