سه شنبه, ۱۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 4 June, 2024
مجله ویستا

باکتری ها روی پوست ما رژه می روند


باکتری ها روی پوست ما رژه می روند

محققان می گویند ۱۸۲ گونه از انواع باکتری ها روی پوست انسان زندگی می کنند

تا به حال به باغ‌وحشی رفته‌اید که ۱۸۲ نوع حیوان مختلف در آنجا در کنار هم زندگی کنند؟ تصورش را بکنید، چنین باغ‌وحشی با این همه حیوانات گوناگون دیدنش چه لذتی خواهد داشت! محققان می‌گویند همه ما همین الان چنین باغ وحشی را روی دست‌های خودمان داریم! یعنی اگر می‌توانستیم یک جفت عینک که قادرند کار میکروسکوپ را انجام بدهند به چشم‌مان بزنیم، ۱۸۲ نوع باکتری گوناگون را با شکل‌ها و رنگ‌های مختلف روی پوست‌مان می‌دیدیم که در یک باغ وحش تمام عیار در کنار هم زندگی می‌کنند. البته برخی از این باکتری‌ها فقط گاهی روی پوست ما سر و کله‌شان پیدا می‌شود، ولی برخی دیگر همیشه مهمان پوست ما هستند...

شاید حسابی از بابت وجود این همه مهمان ناخوانده نگران شده‌‌اید و به فکر این هستید که صابون‌ها و مایع‌ دستشویی بهتری تهیه کنید، ولی اصلا جای نگرانی نیست. بلکه مارتین بلاسر - متخصص میکروب‌شناسی از دانشگاه پزشکی نیویورک - در این باره می‌گوید: «بسیاری از باکتری‌های روی سطح پوست، زندگی مسالمت‌آمیزی با ما دارند و حتی بعضی از آنها برای ما بسیار مفیدند.» پوست وسیع‌ترین عضو بدن است که تمامی سطح بدن را پوشانده است، بنابراین بعید به‌نظر نمی‌رسد که این سرزمین وسیع، ساکنان زیادی هم داشته باشد. دکتر بلاسر و همکارانش در مطالعه خود از پوست بازوی شش فرد جوان نمونه‌برداری کردند تا بتوانند ساکنان وسیع‌ترین عضو بدن را سرشماری کنند. نتایج مطالعه این گروه تحقیقاتی در جدیدترین شماره نشریه آکادمی علوم آمریکا به چاپ رسیده است. سرپرست این گروه تحقیقاتی می‌گوید: « ۱۸۲ گونه متفاوت از باکتری‌ها روی پوست سالم زندگی می‌کنند که به ‌نظر می‌رسد این تعداد به ۲۵۰ گونه نیز می‌رسد». متخصصان می‌گویند که باغ‌وحش خوب، معمولا فقط ۱۰۰ تا ۲۰۰ حیوان گوناگون دارد. ولی با این حساب فقط پوست بازوی انسان به تنهایی باغ‌وحشی تمام عیار از باکتری‌هاست.

● باکتری هم خوب و بد دارد

باکتری‌ها موجوداتی تک سلولی هستند که گفته می‌شود قدیمی‌ترین ساکنان زمین به شمار می‌روند. خیلی‌ها خاطره خوشی از باکتری‌ها ندارند و آنها را مسوول برخی بیماری‌های پوستی مثل آکنه، باد سرخ و جذام می‌دانند. ولی باکتر‌ی‌هایی در بسیاری از مناطق پوست و مخاط زندگی می‌کنند که نقش مهمی در سلامت بدن شما برعهده دارند. به‌عنوان نمونه، باکتری‌های ساکن دستگاه گوارش، هر لحظه وظایف سخت و طاقت‌فرسایی را برعهده دارند. بدون این باکتری‌های مفید، بدن انسان نمی‌تواند سالم بماند. متخصصان می‌گویند تعداد باکتری‌های موجود در بدن انسان نسبت به سلول‌های بدن یک به ۱۰ است یعنی فقط تعداد باکتری‌های موجود در بدن انسان یک دهم سلول‌های بدن است. سرپرست این گروه تحقیقاتی می‌گوید: «بسیاری از باکتری‌های ساکن سطح پوست برای سلامت آن مفیدند. بنابراین اگر شما با شست و شوی مکرر، این باکتری‌ها را از سطح پوست خود پاک کنید، سلامت پوستتان را به‌ خطر خواهید انداخت.»

● DNA انگشت می‌زند

پیش از این نیز مشخص شده بود که تعداد زیادی باکتری در روی پوست بدن زندگی می‌کنند، ولی روشی که این گروه تحقیقاتی برای ردیابی این باکتری‌‌ها استفاده کرده‌اند، منحصر به فرد بوده است. آنها از تکنیکی براساس شناسایی DNA‌ باکتری‌ها استفاده کردند که به دانشمندان این امکان را داد که بتوانند سرشماری دقیقی از جمعیت باکتری‌های سطح پوست به عمل آورند. با استفاده از این روش جدید، دانشمندان موفق به شناسایی ۸ درصد باکتری‌های سطح پوست شدند که تاکنون کشف نشده بودند. از میان تمام باکتری‌های سطح پوست، چهار خانواده از ساکنان اصیل پوست شما به شمار می‌روند و همیشه روی پوستتان زندگی می‌کنند. استافیلوکوک، استرپتوکوک، پروپینی باکتریا و کورنیا باکتریا‌ که خانواده‌های قدیمی پوست شما هستند. این جمعیت چهار خانواده از باکتری‌ها، چیزی در حدود نیمی از باکتری‌های سطح پوست را شامل می‌شوند. تجمع گونه‌های باکتری‌ها، گاهی به سطح پوست می‌آیند و گاهی می‌روند. جالب است بدانید روی سطح پوست هریک از شما هر از چند گاهی، جمعیت باکتری‌ها تغییر می کند ولی یک گروه از باکتری‌ها به هر حال همیشه در همان جا باقی می‌مانند. این گروه تحقیقاتی در مطالعه خود از سه زن و سه مرد دعوت به همکاری کردند و از باکتری‌های سطح پوست هر دو جنس نمونه‌برداری کردند. به نظر می‌‌رسد تفاوت‌هایی در جمعیت باکتری‌های سطح پوست زنان و مردان وجود دارد.

● ژل‌های ضدعفونی‌کننده

به تازگی محصولاتی به بازار آمده است که به‌عنوان ژل‌های ضدعفونی‌کننده دست معرفی شده‌اند. شاید شما این محصولات جدید را در داروخانه‌ها دیده باشید. با استفاده از این ژل‌های جدید می‌توان باکتری‌ها را از سطح پوست کاهش داد؛ کاری که آب و صابون نیز انجام می‌دهند. این محصولات، ترکیب شیمیایی الکلی دارند. شما هنگامی که به آب و صابون دسترسی ندارید می‌توانید برای ضدعفونی کردن پوست دستتان از این ژل‌ها استفاده کنید. تولیدکنندگان این محصولات می‌گویند که این ژل‌ها بسیار سریع عمل می‌کنند و اثری روی پوست شما باقی نمی‌گذارند. پس از استفاده از این محصولات، شما احساس نخواهید کرد که پوستتان چسبناک شده است. در برخی از این محصولات، فرآورده‌های نرم‌کننده پوست مثل آلوئه‌ورا افزوده شده است. برخی از این نوع ژل‌ها می‌توانند علاوه بر باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌های موجود در سطح پوست را در عرض چند ثانیه از بین ببرند. به این ترتیب این ژل‌ها به حفظ بهداشت پوست کمک شایانی‌ کرده و از بسیاری از عفونت‌ها پیشگیری می‌کنند. یکی از مشکلات استفاده از این ژل‌ها به‌صورت طولانی‌مدت، خشکی پوست است به همین دلیل، ترکیبات مرطوب‌کننده و نرم‌کننده به این محصولات افزوده می‌شود.

● چرخ خرید در دست شما

حتما برای شما نیز پیش آمده است که به فروشگاه‌هایی بزرگ مثل شهروند و رفاه سر زده باشید. در این فروشگاه‌ها معمولا چرخ‌هایی وجود دارد که شما می‌توانید خریدهای خود را درون آن قرار داده و با در دست گرفتن دسته چرخ، آن را هل دهید ولی آیا تا به حال فکر کرده‌اید که پوست دست چند نفر در طول روز با این دسته‌ها در تماس است و بدون شک باکتری‌های زیادتری پس از دست‌زدن به این دسته‌ها، سر و کله‌شان روی پوست شما پیدا می‌شود. باکتری‌هایی که می‌توانند بیماری‌زا نیز باشند. در برخی فروشگاه‌های زنجیره‌ای بزرگ در دنیا، مدیران این فروشگاه‌ها دست به ابتکار جالبی زده‌اند. به این ترتیب که در کنار صف چرخ‌های خرید، دستمال‌ حاوی مواد ضدعفونی‌کننده قرار داده‌اند که هر مشتری می‌تواند پیش از هل‌دادن چرخ خرید با دستمال حاوی ضدعفونی‌کننده، دسته چرخ را پاک کند و باکتری‌ها و میکروب‌ها‌ی سطح آن را کاهش دهد. به این ترتیب، حتی اگر زخم و بریدگی در سطح پوست دست وجود داشته باشد، این میکروب‌ها پیش از آنکه روی پوست دست و زخم روی آن راه یابند، از بین می‌روند.

● زخم‌های پوست‌تان را جدی بگیرید

با وجود این همه باکتری روی پوست‌تان، شما باید زخم‌های سطح پوستتان را ساده نگیرید. خیلی اوقات بدون اینکه خودتان متوجه شوید خراش‌های ریزی روی پوستتان ایجاد می‌شوند که میکروب‌ها می‌توانند از این محل وارد بدن شوند. باکتری‌ها می‌توانند به سرعت به لایه‌های عمقی‌تر گسترش یافته و وارد گره‌های لنفاوی شوند و از این مسیر تا سراسر بدن گسترش پیدا کنند. علاوه بر این، روزانه زخمتان را با آب و صابون بشویید. از یک کرم یا پماد آنتی‌بیوتیک روی زخمتان استفاده کنید. بانداژی که روی زخمتان می‌گذارید باید کاملا تمیز باشد چرا که به از بین رفتن باکتری‌ها کمک شایانی می‌کند. این بانداژ را مرتب عوض کنید. تورم، قرمزی، درد و ترشحات چرکی همگی نشان‌دهنده عفونت پوست شماست. در این شرایط هرچه سریع‌تر با پزشک مشورت کنید.

مشاهده خبر ارسال شده بعد

نازنین دربندی