چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

خواص نوشیدن چای


خواص نوشیدن چای

امروزه در نشریات مختلف، مقالات درباره برتری خواص چای، گوی رقابت را از دیگر نوشیدنی ها ربوده است. فلاونوئیدهای موجود در چای سبزو سیاه عوامل محافظتی در سیستم قلبی عروقی شمارا …

امروزه در نشریات مختلف، مقالات درباره برتری خواص چای، گوی رقابت را از دیگر نوشیدنی ها ربوده است. فلاونوئیدهای موجود در چای سبزو سیاه عوامل محافظتی در سیستم قلبی عروقی شمارا فعال و از بدن شما در برابر سرطان محافظت می کند.

این درحالی است که در ایالات متحده سرطان به عنوان عامل مرگ و میررتبه شماره دو را بعد از بیماری های قلبی دارد و متخصصان یک سوم مرگ در اثر سرطان را به نوع تغذیه و فاکتورهای غلط رژیم غذایی افراد مربوط و بیماری سرطان را پاسخ بدن به عادت های نادرست روزمره زندگی می دانند. و اما چای سبز جزو تازه ترین موادی است که در تحقیقات " درمان و پیشگیری بیماری ها با عادات وتغذیه سالم" مورد بررسی قرارگرفته است. با این وجود در مناطقی که نوشیدن چای از قدمت بیشتری برخوردار است مانند ژاپن چای سبز را نوعی ماده ضد سرطان ،که توانایی جلوگیری از ایجاد یا بازگشت و کاهش شدت این بیماری خطرناک را دارد، می دانند.

درواقع چای سبز مملو از پلی فنول هاست. موادی که به عنوان آنتی اکسیدان قوی عمل می کنند و آزمایش های معتبربسیاری آثار ضد سرطانی آن ها را تایید کرده است، به گونه ای که مطالعات نشان می دهد میزان مصرف چای سبز با درصد ابتلا به سرطان سینه وپوست و همچنین رشد تومور در سینه رابطه عکس دارد. از طرف دیگر وجود فلاونوئدها در چای باعث کاهش تصلب شرایین می شود. در تحقیقات انجام شده درباره "عادات خاص غذایی" از ۳۵۰۰ نفر در هلند سوالاتی از جمله عادت نوشیدن چای پرسیده شد و وضعیت شریان آنها همزمان با پرسشنامه و دو سال بعد از آن با اشعه ایکس بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان دهنده رابطه معکوس میان میزان مصرف چای و تصلب شراین است.آنهایی که چای کمتری می نوشیدند وضعیت شریانهای نامطلوب تری داشتند. علاوه بر آن این مطالعات نشان می دهد کسانی که چای بیشتری می نوشند عادات غذایی سالم تری در رژیم غذایی خود دارند در نتیجه از سلامت بیشتری برخوردارند.

هرچند چای سیاه در ایران از قدمت و محبوبیت بیشتری برخوردار است، اما به نظر می رسد خواص چای سبز بیشتر باشد. تاکنون ۳۰۰ ماده فعال در چای سبز شناخته شده که در بین آنها می توان از ویتامین ها همچون آ.ب. ب ۲.ب ۱۲، مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، فلورید ومواد آلی مانند مس، نیکل، روی نام برد. هر دو چای سیاه و سبز از یک نوع گیاه تهیه می شوند و تفاوت درنحوه فرآیند تولید آنها است. برگ های چای سیاه طی روش های خاص تخمیر و سپس خشک می شوند اما برگ های چای سبز پس از چیدن خشک می شوند. عدم تخمیر موجب می شود که تقریبا بیشتر مواد طبیعی به همان مقدار در برگهای چای باقی بمانند.

البته همانند قهوه و نوشیدنی های کافئین دار، چای باعث کاهش آب بدن می شود و این چیزی است که همه ورزشکاران و کسانی که فعالیت با تعریق بالا دارند باید آگاهانه از آن بپرهیزند. کاهش آب بدن نه تنها راندمان کار را پایین میآورد و باعث ضعف و بیماری می شود، عطش برای نوشیدن چای بیشتر را باعث می شود. بهترین راه برای پیشگیری و مقابله با چنان وضعیتی مصرف یک لیوان آب بعد از نوشیدن یک فنجان چای یا هر نوشیدنی کافئین دار است. بدین ترتیب علاوه بر جلوگیری از کاهش آب لازم برای بدن خود از فوائد و لذت نوشیدن چای بهره مند شویم.

نویسنده : محیا نوبخت