پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

۱۳ درصد بچه‌های ایران آسم دارند


۱۳ درصد بچه‌های ایران آسم دارند

بررسی‌های ما در وزارت بهداشت در مورد شیوع آسم که از تحقیقات پراکنده در کشور به دست آمده، نشان می‌دهد بیش از ۱۳ درصد کودکان و نوجوانان در کشور مبتلا به آسم هستند و تعداد آنها …

بررسی‌های ما در وزارت بهداشت در مورد شیوع آسم که از تحقیقات پراکنده در کشور به دست آمده، نشان می‌دهد بیش از ۱۳ درصد کودکان و نوجوانان در کشور مبتلا به آسم هستند و تعداد آنها رو به افزایش است. در حال حاضر، در اداره بیماری‌های مزمن تنفسی، مطالعه‌ای را طراحی کردیم که میزان شیوع آسم در کشور را به‌طور دقیق مشخص کرده و نشان می‌دهد چه میزان افزایش داشته است...

این مطالعه سال آینده انجام خواهد شد. علاوه بر آن، بر اساس گزارش‌هایی که از بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و مطب پزشکان می‌رسد در زمان آلودگی هوا مراجعه به این مراکز به دلیل بیماری‌های تنفسی افزایش می‌یابد به‌گونه‌‌ای که یا بیماری از کنترل خارج می‌شود یا تظاهرات بیماری‌های تنفسی مانند آسم برای اولین‌بار بروز پیدا می‌کند.

البته باید بدانیم بیماری آسم در افرادی ایجاد می‌شود که زمینه ارثی یا ژنتیک بیماری داشته باشند و شیوع علایم آن به معنی تشخیص بیماری نیست اما در مجموع آلودگی هوا علایم بیماری آسم را تشدید و شیوع آن را افزایش می‌دهد. بنابراین در زمان آلودگی‌ها، توصیه می‌شود افراد مسن و کودکان از منزل خارج نشوند و کسانی که سابقه بیماری‌های قلبی، ریوی و آسم دارند در فضای باز فعالیت سنگین و ورزشی انجام ندهند.

همچنین در چنین شرایطی حتما با پزشک خود در ارتباط باشند تا اگر نیازی بود، نسبت به تغییر دوز دارو اقدام کنند. علاوه بر بحث آلودگی هوا برخی عوامل زمینه‌ساز بروز آسم هستند مثلا افرادی که در منزل از وسایل گرمایشی دودزا استفاده می‌کنند یا پر، پشم حیوانات خانگی، فرش دستباف، گرده گل‌ها، دخانیات و حتی سوسک حمام همگی می‌توانند در افراد مبتلا به آسم یا کسانی که مستعد ابتلا هستند، علایم بیماری را تشدید کنند.

توجه داشته باشید حتی تنور‌های خانگی که در روستاها وجود دارد و همچنین افرادی که در منزل شومینه دارند و درون آن هیزم می‌ریزند، نیز تشدیدکننده بیماری آسم است.

برخی افراد تصور می‌کنند مرطوب نگه داشتن هوای داخل منزل به وسیله بخور می‌تواند علایم آسم را کم کند ولی این باور صحیح نیست، چون هوای مرطوب، خود زمینه‌ساز تشدید حملات آسم خواهد بود و توصیه نمی‌شود که در منزل از بخور استفاده کنید. حتی ماسک‌های معمولی نیز در شرایط آلودگی هوا خیلی تاثیرگذار نیستند و نباید تصور کنید به صرف اینکه ماسک زدید در برابر آلودگی هوا مصون خواهید بود.

دکتر مهدی نجمی

رییس اداره بیماری‌های مزمن تنفسی وزارت بهداشت