یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

انواع سوختگی پوست


انواع سوختگی پوست

سوختگی پوست عبارت است از تخریب لایه‌های سطحی (درجه۱) تا میانی ( درجه۲) و عمقی (درجه ۳) که می‌تواند در اثر تماس با منابع آسیب‌رسان مختلف حرارتی از جمله آب داغ یا بخار، اشیای داغ، …

سوختگی پوست عبارت است از تخریب لایه‌های سطحی (درجه۱) تا میانی ( درجه۲) و عمقی (درجه ۳) که می‌تواند در اثر تماس با منابع آسیب‌رسان مختلف حرارتی از جمله آب داغ یا بخار، اشیای داغ، شعله یا مواد شیمیایی، برق و حتی قرارگیری بیش از حد در معرض نور خورشید به وجود بیاید. صرف‌نظر از سوختگی‌های وسیع و عمیق، سوختگی‌های سطحی و جزئی در نواحی صورت، دست و پا و انگشتان، ناحیه تناسلی، نزدیکی مفاصل و سوختگی با وسعت ۵ سانتی‌متر و سوختگی در کودکان کمتر از ۵ سال یا فرد مسن‌تر از ۷۰ سال که ممکن است با نشانه‌هایی از عفونت، افزایش قرمزی، درد یا تب همراه باشد، باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

بعد از ترمیم و درمان کامل، هرگونه برآمدگی و جوشگاه (گوشت اضافه) در محل سوختگی نیازمند درمان فوری و جدی است تا از ایجاد ظاهری بد جلوگیری شود.

سوختگی درجه یک :

پوست در محل سوختگی گرم، قرمز و دردناک می‌شود و همانند آفتاب‌سوختگی با پوسته‌ریزی همراه است، اما گاهی درد شدید و حساس به لمس و کمی‌ متورم است؛ وقتی با نوک انگشت به ملایمت به ناحیه سوخته فشار وارد کنیم، قرمزی به طور موقت سفید می‌شود. سوختگی درجه یک معمولاً در عرض چند روز بدون بر جای گذاشتن جوشگاه یا اسکار بهبود می‌یابد.

سوختگی درجه ۲:

سوختگی درجه ۲ با شدت متوسط است که فقط اپیدرم (لایه سطحی) و قسمتی از درم (لایه میانی) را مبتلا می‌کند و به بافت‌های زیرین آسیبی نمی‌رساند. علل آن ریختن مایعات داغ مثل آب‌جوش یا چای داغ روی پوست، شعله آتش، آفتاب‌سوختگی شدید و... است.

محل سوختگی درجه ۲ دارای قرمزی قابل توجه، تاول و ظاهری توری مانند یا شبکه‌ای شکل است. مانند سوختگی درجه یک با فشار انگشت در محل قرمزی، سفیدی موقت ایجاد می‌شود و معمولاً شکاف‌های کوچکی در لایه سطحی و تاول‌های بزرگ پر از مایع دیده می‌شود. مشخصه این نوع سوختگی درد بسیار شدید و عمیق است و سوختگی بی‌نهایت به لمس حساس است، به طوری که حتی برخورد باد یا جریان هوا با آن سبب درد سوزاننده‌ای می‌شود، ولی در صورت درمان مناسب اثر به جا مانده از جوشگاه اندک است.

سوختگی درجه ۳:

در سوختگی درجه ۳ تمام ضخامت پوست، یعنی سطحی، میانی و عمقی تخریب می‌شود و حتی ممکن است آسیب عمیق‌تر شده و بافت‌های زیرپوستی (چربی، ماهیچه و استخوان) را نیز درگیر کند. گاهی تشخیص سوختگی درجه ۳ از سوختگی درجه ۲ مشکل است؛ با این وجود ناحیه سوختگی در نوع درجه ۳ معمولاً سیاه‌رنگ یا خشک و سفید است، اما در نوع درجه ۲ قرمز و مرطوب بوده و ظاهر عرق کرده دارد. هفته آینده درباره درمان سوختگی سخن خواهیم گفت.

دکتر سید ناصر عمادی

متخصص پوست