یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

ادای احترام به استالین


ادای احترام به استالین

پس از گذشت ۵۵ سال از درگذشت ژوزف استالین، دیکتاتور اتحاد شوروی، امروز حتی ذکر نام او احساسات بسیاری از شهروندان اروپای شرقی را بر می انگیزد.
از دید برخی، استالین بنیانگذار …

پس از گذشت ۵۵ سال از درگذشت ژوزف استالین، دیکتاتور اتحاد شوروی، امروز حتی ذکر نام او احساسات بسیاری از شهروندان اروپای شرقی را بر می انگیزد.

از دید برخی، استالین بنیانگذار یک امپراتوری بود و برای بعضی یک دیکتاتور بی رحم و خونخوار. در گرجستان، کشور مادری استالین، هنوز برای برخی وی شخصیتی جذاب و اسرارآمیز است که کماکان به طرز غریبی حس احترام را برمی انگیزد.

گوری، زادگاه و محل موزه استالین شهری شبح وار است که هنوز با علاقه و توجه یادآور دوران حیات استالین است. جمیل زیادالیف، مردی است که طی ده سال گذشته خود را استالین جا زده و می گوید از این کار از حس غرور سرشار می شود.

جمیل زیادالیف می گوید: « بسیاری گفته اند من خیلی شبیه استالین هستم و باید شبیه او لباس بپوشم و یکی از دوستانم یک یونیفورم برایم خرید تا مردم همیشه او را به یاد بیاورند.»

یک حسابدار بازنشسته و یک راننده تاکسی پاره وقت هم شبیه استالین یونیفورم می پوشند. جمیل زیادالیف می گوید من موقعی که تاکسی می رانم یونیفورم نمی پوشم چون احتمالا استالین خوشش نمی آید.

جمیل زیادالیف که دوست دارد دیگران او را استالین صدا کنند، معمولا" در جشن های تولد، عروسی و مراسم مسیحی به طور علنی خود را استالین جا می زند.

جمیل زیادالیف می گوید :« همه جا یونیفورم می پوشم و مردم به همین دلیل بیشتر به من احترام می گذارند.» جمیل زیادالیف سالی دو بار همزمان با سالروز تولد استالین و سالگرد درگذشت وی به گوری زادگاه او سفر می کند.

این شهر غبارآلوده، برای استالین چندین آرامگاه بنا کرده و خانه کوچکی را که روزگاری خانواده او در آن زندگی می کردند و واگن قطاری که در دوران شهرت و قدرت سوار می شده، به یاد او نگه داشته است.

در موزه استالین، همه یادگارهای او گردآوری شده است؛ از دوران جوانی استالین که شعر می گفت، تا زمانی که به یک انقلابی بدل شد و علیه سزار های روسیه توطئه کرد و تا وقتی که به مقام دبیر کلی حزب کمونیست ارتقا یافت و به قدرتمندترین مرد اتحاد شوروی بدل شد.

زینا اوتاشویلی، طراح موزه استالین می گوید: «نسل جوان اطلاعات چندانی از استالین ندارند و خوب است که مردم این یادگار ها را ببینند . ۵۵ سال از زمان درگذشت او می گذرد اما مردم سراسر جهان هنوز به این مرد علاقه نشان می دهند.»

نام استالین حتی امروز احساسات قوی برمی انگیزد. از دیدگاه بسیاری، او بنیانگذار یک امپراتوری بود، مردی که بنیان اتحاد شوروی را شکل داد، در دوران جنگ جهانی دوم ارتش های نازی هیتلر را شکست داد و در دوران جنگ سرد، رودروی رقیبی همچون ایالات متحده قرار گرفت.

زینا اوتاشویلی، طراح موزه استالین می گوید: « نقش و نفوذ قدرتمند استالین در دوران جنگ، خاطره مثبتی در اذهان عمومی به جای گذاشته است. نقش او در جنگ جهانی دوم کلیدی بود و نقش او در دوران پاکسازی و تعداد تلفات انسانی، یادگار ناخوشایندی در ذهن مردم باقی گذاشته است.»

در اذهان اکثریت عموم ، استالین دیکتاتوری بی رحم است که عامل شکنجه، بازداشت، قطحی و گرسنگی و در نهایت عامل مرگ میلیون ها انسان بود.

زینا اوتاشویلی، طراح موزه استالین می گوید: « به نظر من این موزه به عنوان یک بنای یادبود اهمیت دارد چون استالین علیرغم همه اشتباهاتش، بنیان یک کشور و حکومت قدرتمند را بنا نهاد و یک رهبر معمولی نبود بنابراین خاطره او نباید فراموش شود.»

به نظر می رسد بسیاری از ساکنان گوری هم نظر مشابهی دارند. یک شهروند گوری می گوید: « استالین بخشی از تاریخ، فرهنگ و سنت های ماست. من به او افتخار می کنم. استالین نابغه و مردی بزرگ بود.»

بعضی به او افتخار می کنند اما بیشتر مردم چنین حسی ندارند و فکر می کنند نقش مثبتی در گرجستان ایفا نکرده است. جمیل زیادالیف که خود را استالین جا می زند، می گوید مردم پسر مرا به عنوان فرزند استالین می شناسند. البته همه با این ایده موفق نیستند اما خاطره استالین، چه خوب و چه بد کماکان زنده خواهد ماند.

منبع: صدای آمریکا