جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

راه های کاهش مسمومیت غذایی


راه های کاهش مسمومیت غذایی

هر سال تعداد زیادی از افراد دچار مسمومیت می شوند و هر چند که با هیچ اقدامی نمی توان به طور کامل از بروز بیماری های ناشی از مصرف موادغذایی فاسد پیش گیری کرد، اما با رعایت نکاتی …

هر سال تعداد زیادی از افراد دچار مسمومیت می شوند و هر چند که با هیچ اقدامی نمی توان به طور کامل از بروز بیماری های ناشی از مصرف موادغذایی فاسد پیش گیری کرد، اما با رعایت نکاتی که در «Eating well »آمده است، می توان درصد مسمومیت غذایی را کاهش داد.

۱) استفاده از دماسنج مخصوص یخچال برای ثابت نگه داشتن دمای آن زیر ۵/۴درجه سلسیوس؛ دمای سرد رشد باکتری را کند می کند و تنظیم دمای یخچال به حدود ۵/۴ درجه سلسیوس یا سردتر یکی از موثرترین روش های کاهش بیماری های مرتبط با موادغذایی است.

۲) موادغذایی منجمد را در یخچال، مایکروویو و یا در آب سرد قرار دهید تا یخ آن باز شود نه روی پیشخوان آشپزخانه؛ موادغذایی فاسدشدنی را برای بیش از ۲ساعت در هوای آزاد قرار ندهید زیرا در حالی که قسمت داخل موادغذایی منجمد می ماند، قسمت خارجی آن به دمای بالاتر از۵/۴ درجه سلسیوس می رسد و باکتری در آن به سرعت تکثیر می شود. در صورتی که عجله دارید از مایکروویو برای آب کردن موادغذایی منجمد استفاده کنید یا این که موادگوشتی را در کیسه مناسب قرار دهید و در آب یخ فرو ببرید. آب را هر نیم ساعت عوض کنید و بلافاصله موادغذایی را مورد مصرف قرار دهید.

۳) استفاده از تخته گوشت جداگانه برای گوشت، مرغ و ماهی خام و پخته؛ باکتری موجود در موادگوشتی خام می تواند مواد پخته را آلوده کند. بهترین و موثرترین روش جداسازی تخته گوشت است.

۴) مواد گوشتی را به شکل صحیح و در دمای مناسب بپزید؛ یکی از موثرترین روش ها برای جلوگیری از آلودگی موادغذایی کنترل دمای داخلی آن با دماسنج است. دمای مناسب برای گوشت گاو، گوساله و ماهی ۶۲ درجه سلسیوس، گوشت چرخ کرده ۷۱درجه سلسیوس و گوشت مرغ ۷۳درجه سلسیوس است.

۵) ازمصرف فرآورده های لبنی مانند شیر و پنیر پاستوریزه نشده پرهیز کنید؛ شیر پاستوریزه نشده حاوی باکتری هایی از قبیل سالمونلا و ای کولای است که مصرف آن به بیماری و در برخی موارد حتی به مرگ منجر می شود. باکتری های موجود در شیرخام به خصوص برای زنان باردار، کودکان، افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است، خطرناک می باشد.

۶) از مصرف تخم مرغ خام یا موادغذایی مانند خمیر شیرینی خام که حاوی تخم مرغ است، پرهیز کنید. احتمال آلوده بودن تخم مرغ حتی تخم مرغ تمیز و بی نقص به باکتری سالمونلا وجود دارد. بنابراین مهم است که زرده و سفیده تخم مرغ کاملا پخته شود.

۷) دست های خود را با آب ولرم و کف صابون برای حداقل ۲۰ثانیه بشویید و سپس به موادغذایی دست بزنید؛ برای جلوگیری از هر نوع آلودگی، بهداشت دست قبل و پس از تهیه موادغذایی رعایت شود.

۸) موادغذایی مانده را تا دمای ۷۳درجه سلسیوس حرارت دهید؛ این عمل باعث می شود باکتری های خطرناک از بین برود.

۹) از مصرف موادگوشتی، مرغ، تخم مرغ یا میوه و سبزی برش خورده که بیش از ۲ساعت بیرون از یخچال گذاشته شده است، خودداری کنید.

قراردادن مواد فاسد شدنی برای بیش از ۲ساعت خارج از یخچال و یا فریزر و در دمای بین ۵/۴تا۶۰درجه سلسیوس باعث تکثیر سریع باکتری می شود.

۱۰) دقت روی تاریخ انقضای موادغذایی؛ از مصرف موادغذایی که از تاریخ انقضای آن گذشته است، خودداری کنید.

مترجم:کشمیری