چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

با خواص هویج آشنا شوید


هویج سرشار از ویتامینها، انوع آنتی اکسیدان و سایر مواد ضروری مورد نیاز بدن است. متخصصان تغذیه فواید مصرف هویج را برای همه گروههای سنی و به ویژه برای کودکان و سالمندان توصیه میکنند. مصرف هویج تأثیرات مثبتی در رشد و سلامتی کودکان دارد و می‌تواند از بسیاری از امراض در سنین بالاتر پیشگیری کند.تحقیقات جدید محققان نشان داده مصرف روزانه هویج و آب هویج، به تقویت مغز و ذهن کمک کرده و از بروز آلزایمر که امروزه گریبانگیر جامعه سالمند است، پیشگیری میکند. برای آشنایی بیشتر با خواص هویج در ادامه با ما همراه باشید.


	با خواص هویج آشنا شوید | وب

ارزش غذایی هویج

هویج منبع غنی از ویتامین A بوده و هم‌چنین سرشار از ویتامین‌های دیگر نظیر ویتامین های گروه B و E می‌باشد، این سبزی از نظر مواد معدنی نیز پر بار بوده و حاوی کلسیم، مس، منیزیوم، پتاسیم، سدیم، فسفر، کلر، سولفور و آهن می‌باشد. همچنین این سبزی پرخاصیت دارای منبع غنی از ماده ای به نام بتاکاروتن می‌باشد که در بدن تبدیل به ویتامین A می‌شود. کاروتنی که از منابع غذائی و سبزیجات تأمین می‌شود مؤثرتر از کاروتن به‌دست آمده از سایر منابع است. کاروتن یک آنتی اکسیدان بوده که خطر ابتلا به بسیاری از سرطان‌ها را کاهش داده و هم‌چنین اثر پیشگیری کننده بر بسیاری از بیماری‌ها دارد.

جدول ارزش غذایی و خواص هویج

 مواد و محتویاتمقدار در 100 گرم 
 انرژی41 کیلو کالری 
 چربی0/24 گرم 
 پروتئین0/93 گرم 
 کربوهیدرات9/58 گرم 
 قند4/74 گرم 
 فیبر2/8 گرم 
 سدیم69 میلی گرم 
 پتاسیم320 میلی گرم 
 کلسیم33 میلی گرم 
 فسفر35 میلی گرم 
 اهن0/3 میلی گرم 
 منیزیم12 میلی گرم 
 منگنز0/143 میلی گرم 
 نیاسین0/983 میلی گرم 
 ویتامین آ16811 واحد 
 ویتامین کا13/2 میکروگرم 
 ویتامین ای0/66 میلی گرم 

خواص هویج (طبیعت و فواید درمانی)

طبع هویج گرم و تر است. خاصیت ضد کرم، ضد نفخ، ضد اسهال، ضد یبوست، مقوی، قابض، شیرافزا، آنتی اکسیدان و ضد سرطان از مهمترین خواص درمانی ذکر شده برای این سبزی سودمند و مفید است. برخی از موارد مصرف هویج برای درمان بیماریها به شرح زیر میباشد:

  • مصرف هویج به دلیل دارا بودن ترکیبات کارتنوئید باعث تقویت سلول های مغزی و جلوگیری از نابودی بخش های مختلف مغز می شود و از این رو به پیشگیری از آلزایمر کمک میکند.
  • مصرف هویج باعث سلامت چشم و جلوگیری از کاهش قدرت بینایی بوی‍ژه بیماری دژنراسیون ماکولا شود که یکی از اصلی ترین دلایل نابینایی در بین سالمندان است. همچنین کمک به پیشگیری و تا حدی درمان شب کوری و بیماری تحلیل شبکیه چشم از دیگر خواص هویج برای چشمها و تقویت بینایی است.
  • مصرف هویج باعث حفظ سلامت استخوان ها و دندان ها میشود. هویج همچنین حاوی فلوئور است که برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها مفید بوده و به حفظ مینای دندان کمک می کند، به طوریکه جویدن روزانه هویج مانند زدن مسواک به حفظ سلامت و تقویت لثه و دندانها کمک میکند.
  • هویج به دلیل دارا بودن میران زیادی فیبر برای درمان یبوست مفید است و به دلیل درا بودن پکتین برای درمان اسهال نیز از آن استفاده میشود. به طور کلی مصرف هویج برای بهبود فعالیت دستگاه گوارش بسیار موثر است.
  • از خواص هویج کنترل چربی و فشار خون است و بنابراین از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و بروز سکته پیشگیری میکند.
  • درمان جای زخم و لک پوست، خاصیت ضد پیری و محافظت پوست از آفتاب، درمان برخی بیماری های پوستی، درمان ریزش مو و تحریک رشد مو نیز از خواص هویج برای سلامت پوست و مو است.
  • قرار دادن هویج در رژیم غذایی روزانه، سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و خطر ابتلا به انواع سرطان به ویژه سرطان ریه را کاهش می‌دهد، هم‌چنین با کاهش کلسترول از ناراحتی‌های قلبی پیشگیری می‌کند.
  • از دیگر خواص هویج و فواید مصرف آن کمک به تخفیف صدمات ریوی ناشی از سیگار در افراد سیگاری است.

مضرات هویج (توصیههای پزشکی و موارد منع مصرف)

  1. مصرف هویج میتواند به طور کاذب موجب مثبت شدن آزماش تست خون در موفوع شود.
  2. زیاده روی در مصرف هویج (روزانه 50 تا 100 گرم) میتواند موجب زرد شدن رنگ پوست شود.
  3. توصیه میشود كسانی كه به بیماری گوارشی مبتلا هستند، از زیاده روی در مصرف هویج خام اجتناب کنند.
  4. از مصرف آب هویج مانده خودداری شود، زیرا آب هویج به شدت مستعد رشد انواع میکروب ها و آلودگی ها است.
  5. ویتامین آ از ویتامینهای است که مقدار زیاد آن در بدن تجمع می یابد، با توجه به بالا بودن میزان این ویتامین در هویج،زیادهروی در مصرف آن می تواند باعث بالا رفتن غیر طبیعی ویتامین A در بدن و بروز مشکلات سلامتی شود، به همین دلیل رعایت حد اعتدال لازم و ضروری است.

گردآوری: مجله اینترنتی وب