چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
اصول عدالت سیاسی
از مهمترین مباحث موجود در فلسفه سیاسی، اصل عدالت میباشد. شاید بتوان گفت همه فلاسفه سیاسی به نحوی به بحث عدالت پرداختهاند. گستره زمانی این بحثبه درازای اندیشههای سیاسی از عصر کلاسیک تاکنون میباشد. مهمترین مساله در بحث عدالت، قابل دفاع ساختن روابط نابرابر در جامعه است. از نظر حقوقی، عدالتبه تصمیمگیریهای قانونی و منصفانه تعبیر میشود. از دیدگاه فلسفه سیاسی، عدالت، صفت نهادهای اجتماعی است نه افراد.
اصل اولیه این است که حقوق افراد در جامعه به نحوی باید سامان داده شود. به دیگر بیان پس از اثبات لزوم تشکیل جامعه و ورود فرد به آن، باید قبول کنیم که ثروت و قدرت به نحوی باید بین مردم توزیع شود. این که چه سیستم اقتصادی و اجتماعی یا چه نهاد و قانونی عادلانه یا ناعادلانه هستند، کاوشی عمیق در حوزه فلسفه سیاسی را میطلبد. ارسطو، آگوستین، کانت، مارکس، جان رالز و هابرماس، پاسخهای متفاوتی برای سؤال بالا طرح مینمایند. در مباحث فلسفه سیاسی میتوان علل گرایش هریک از اندیشمندان به تفسیر خاصی از عدالت را مورد دقت و بررسی قرار داد.
در تعریف و تفسیر عدالت نیز گرایشهای متفاوتی وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از: احترام دقیق به شخص و حقوق او (۱) ، دادن حق هرکس برحسب استحقاق او (۲) ، مساوات در برخورداری از مواهب طبیعی و امکانات اجتماعی، مساوات افراد به تناسب کار و استعداد، تساوی در استفاده از امکانات اولیه و تساوی در مصرف.
بحث عدالت در حوزه مباحث فلسفه سیاسی قابل طرح است. «علوم سیاسی» تا قرن نوزدهم واژه عامی بود که فلسفه سیاسی را نیز شامل میشد. در علم سیاست مبنا و بستر استدلالها، شکل علمی دارد و از روشهای علوم تجربی تغذیه میگردد. در فلسفه سیاسی، مبنا و بستر مباحث، شکل عقلی دارد. فیلسوف سیاسی وقایع آینده جوامع را در زمان حال به شکل عقلی تصور مینماید و به بهتر بودن نظام خاصی رای میدهد.
برای مثال، هگل نه براساس گامهای مشخص در علوم تجربی، بلکه براساس سیری عقلانی، دولت مطلقه را نتیجه میگیرد.
از مهمترین مسائلی که در فلسفه سیاسی مورد کاوش قرار میگیرد، میتوان به بحث عدالت ، فهم پدیده دولت، ارتباط فرد و جامعه، کیفیت عمل حاکمان، توزیع یا تمرکز قدرت و ثروت و مبانی مشروعیت اشاره نمود. پرداختن به این گونه مسائل برای هگل و افلاطون از طریق قیاسی و عقلی، و برای رالز به شیوه فردی و غیر قیاسی صورت میگیرد. از زمانی که شیوههای علمی و کمی در علوم انسانی و علوم سیاسی مؤثر افتاد،بر اساس اصول هشتگانه انقلاب رفتاری، قضایای ارزشی و تجربی از هم تفکیک شد. در این دوران فلسفه سیاسی به پایینترین سطح خود رسید و اعتبار خود را نزد دانشمندان علم سیاست از دست داد. در انقلاب مابعد رفتاری که از سال ۱۹۶۸ آغاز شد، گرایشی جدید به فلسفه سیاسی و احیای مجدد آن ایجاد شد. در این شرایط است که «نظریه عدالت» جان رالز جایگاهی ویژه پیدا میکند. وی توانستبه نحو شایستهای فلسفه سیاسی را در قرن بیستم احیا نماید.
تفسیر عدالت و اصول آن در حوزه فلسفه سیاسی، بدون داشتن دیدگاهی صحیح و واضح نسبتبه مفاهیم مشابهی مثل آزادی، برابری، لوگوس، فضیلت مدنی و مصلحت عمومی امکانپذیر نیست. مباحث مذکور، ارتباطی سیستماتیک با هم دارند، هرچند ممکن است تبیین یکی از آنها اولویت و تقدم ذاتی بر دیگری داشته باشد.
در بحثحاضر ابتدا مروری اجمالی بر تطور مفهوم و مفاد عدالت در دوران کلاسیک، قرون وسطی، رنسانس، عصر روشنگری و قرن بیستم خواهیم داشت و سپس بحث اصلی خود، یعنی اصول عدالت از دیدگاه جان رالز، را طرح مینماییم و به نقد اجمالی آن میپردازیم.
الف) سیر تاریخی بحث عدالت (Dikaiosune)
▪ عدالت در اندیشه سیاسی کلاسیک
ما در آستانه قرن بیستویکم از این جهتبه اندیشه سیاسی کلاسیک و بعد از آن بها میدهیم که اولا ریشه بسیاری از مسائل و مشکلات موجود، بویژه در فلسفه سیاسی، به آن زمان برمیگردد و آشنایی با سیر تطور و دامنه یک بحثبه خودی خود میتواند ما را با حقایق جدیدی آشنا نماید.
ثانیا فهم نظریههای جدید منوط به فهم صحیح اندیشه کلاسیک است. به عبارت دیگر برای فهم نظریات جدید چارهای جز درک و بررسی فلسفه کلاسیک نداریم. ویلیام، تی بلوم در مورد نگارش کتابهایی همچون «نظریههای نظام سیاسی» میگوید:
«مطالعه آثار کلاسیک به فهم نظریههای معاصر سیاسی یاری میدهد و پژوهشگر میتواند با رجوع به فلسفه کلاسیک، رهنمودهای اخلاقی و سیاسی فراوانی پیدا کند. هدف از مطالعه آثار کلاسیک بازگشتبه حقیقت فلسفی و سنت کلاسیک نیست، بلکه یافتن رگههای حقیقت در فلسفه کلاسیک و فلسفه حاضر است. جهانبینیها مدعی تمام حقیقتاند امری که صحت ندارد اما در هر حال هر جهانبینی گوشهای از حقیقت را به ما نشان میدهد. (۳) »
بهرحال به این دلایل است که ما به شکل گذرا سیر تطور مفهوم عدالت را، به عنوان یکی از کلیدیترین مفاهیم فلسفه سیاسی، طرح مینماییم.
عدالت از دیدگاه افلاطون استعدادهای همگون، اصول، معتقدات اخلاقی، فضیلتی انسانی و عمل پیوند دولتهاست. او میگوید: قدرت و مهارت از عدالت نقش مهمتری را برعهده دارند، ولی آنچه هست این است که باید «حسن در مجموع» را در نظر گرفت. عدالتحکم میکند فیلسوفان، شاهی کنند و هر طبقهای به حکمرانی نباید برسد. در اندیشه افلاطون، عدالتبا نظم اجتماعی ربطی وثیق دارد. مردم باید بتوانند نهادهای اجتماعی را تحول بخشند که زندگی بسامان و خوب تنظیم شده و صلح مدنی و داخلی را ایجاد کند.
افلاطون در مکالمه منزل سفالوس ابتدا عدالت را امری فردی یا خصوصی تلقی میکند. سپس با ارائه نقصهای این نوع تفکر، نظریات سوفیستی ارائه میشود. تراسیماخوس میگوید: عدالت ، همان خواست اقویاست. او از اخلاق عمومی و نه فردی سخن میگوید و اقویا را کنترلکنندگان فرایندهای جامعه میداند. افلاطون به تعریف سوفیستی ایراد دارد چون آن را تعریف غایتگرایانه حکومت میداند. افلاطون عدالت را با استفاده از ارتباط جامعه (پولیس) و فرد تعریف میکند و در حقیقتبحث را به انواع حکومتها میکشاند. (۴) عدالت اجتماعی از دیدگاه افلاطون این است که هر ارگان وظایفش را در نیک شهر در هماهنگی کامل با دیگران انجام دهد. (۵) از اینجاست که میتوان دریافت که عدالتبرای افلاطون حالت محوری دارد و با مفاهیمی همچون حکومتخوب، فضیلتخویشتنداری، خرد و شجاعت در ارتباط است. او حتی ارتباط حکومتها با هم را توسط اصل عدالت توضیح میدهد.
عدالت از دیدگاه ارسطو، همانند افلاطون، امری فطری و ناشی از حس مشترک است. سوفسطائیان ضرورت وجود عدالت و اصول اخلاقی را انکار نمیکردند، بلکه قبول نداشتند موجب علو بشر باشد. ارسطو عدالت توزیعی را در مقابل عدالت تبادلی مطرح کرد. در عدالت تبادلی، مساوات مطلق ریاضی حاکم است، به شکلی که امکان مبادله هریک از طرفین با شیء ثالث وجود دارد. در عدالت توزیعی (Distributive Justice) فرض اولیه، عدم مساوات انسانها در مسائل اجتماعی و استعدادهاست. از اینجاست که میتوان پی برد، ملاک اصلی در عدالت، استحقاق است و بنابراین عدم مساوات، امری بدیهی و مسلم مینماید. عدالت توزیعی به مفهوم کمیابی (Scarcity) مربوط است. از آنجا که منابع در هر زمینهای محدودند و هرکس برحسب استعدادهای خود استحقاق دارد، باید عدم مساوات را بپذیریم. خیر سیاسی نزد ارسطو به عنوان کمال و آموزه علل چهارگانه مطرح است. محور اندیشه او هم مثل افلاطون دولتشهر است. نظام جمهوری از دیدگاه او بهترین نوع نظم را تضمین میکند. ارسطو براساس فرضیه طبقه خود میگوید: چون انسانها مساوی خلق نشدهاند، هرکس در طبقه خاصی قرار میگیرد. او همانند افلاطون به بردهداری خانوادگی اعتقاد داشت. تفکرات لاتینی بشدت از ارسطو متاثر بود و به طور مثال، سسیرون عدالت توزیعی را پذیرفت.
▪ عدالت در قرون وسطی
در قرون وسطی قانون، یک مولود آسمانی و در همه جا حاضر (Omnipresent) بود. شاه چون بر طبق قانون حکومت میکرد، محکوم به حکم قانون بود. رواج فرضیه گلاسیان موسوم به آیین دو شمشیر در قرن چهاردهم بالا گرفت. مشاجره قرن یازدهم و تفکرات آگوستین، استقلال کلیسا را نتیجه داد. این فکر که قدرت سیاسی ناشی از قدرت روحانی است، ظاهرا اولین بار توسط اوتوریوس در سال ۱۱۲۳م. ایراد شده است. (۶)
سه اصل مورد نظر کاتولیکها در این دوره چنین است: ۱.هر قدرتی ناشی از خداست. ۲. بین حق خدا و قیصر باید تفکیک نمود. ۳.تبعیت از فرمانروایان واجب است. آگوستین با شرح این سه اصل و بیان وظایف شهر خدا در دنیا، صلح و عدالت را نتیجه میگیرد. او واقعگرا بود و بیعدالتی را گریزناپذیر میدانست. نتیجه چنین سخنی، نسبیت عدالت و افراط در واقعگرایی بود. وی عدالت را به مطابقتبا نظم تفسیر میکرد و اعتقاد داشت که در شهر دنیا نمیتوان دستورالعملی خاص صادر کرد.
بلوم میگوید:
«آگوستین نظام مطلوب این جهانی را تا حد یک نظم محدود فایدهگرایانه تنزل میدهد. این نظام به روح و معنویات کاری ندارد. چنین به نظر میرسد که آگوستین فرض را بر بیدادگری فاحش فرمانروایان نهاده و بر آن است که از این قدرت در راه بهرهکشی استفاده میشود. به قول نیبور واقعگرایی او به افراط کشید و تمایزی بین دولت مشترک المنافع او با دستهای راهزن وجود ندارد. (۷) »
به عقیده او واقعگرایی راینهولد نیبور، مورگنتا، تامپسون و کیسینجر، در راستای واقعگرایی آگوستینی قرار دارد. (۸)
آکویناس دولت را مانند جامعه، امری طبیعی میدانست. دولت، کارگزار فضیلت اخلاقی به مفهوم ارسطویی است و مفهوم بنیادین عقل عملی خیر و خوبی است. رگههای واقعبینی و فایدهگرایی در کشف مفهوم عدالت در اندیشه آکویناس مشاهده میشود، چرا که او میگوید مهم نیست که، قانون چقدر خوب است; مهم آن است که چقدر شانس اجرا شدن دارد. بهترین نوع حکومت را خدا مشخص کرده است: نظام سلطنتی که مردم در آن مشارکت میکنند (پادشاهی مشروطه).
به طور کلی میتوان گفت عدالت در قرون وسطی با قانون طبیعی و وحی الهی توجیه میشد.
▪ عدالت در دوره رنسانس
در اواسط قرن پانزدهم که قدرت مطلقه پاپ شدت گرفت و اختلافات اشراف و پارلمان و کلیسا زیاد شد، سلاطین حداکثر استفاده را برای تقویت فرضیه دولت ملی نمودند. تحولات اخیر، یعنی رشد بورژوازی و افول فئودالیسم و اثبات ناسیونالیسم، در اندیشه ماکیاولی در این دوران ظاهر شد. فرض اولیه او خودخواهی مطلق انسان است. او استبداد را برای تشکیل حکومت و رفورم ضروری میداند. تاریخ از نظر او دوری است، ولی انسانهای قوی بر «شانس» پیروز شده، موقتا آن دور را میشکنند. او خیر شهر زمینی را قدرت، شکوه و رفاه مادی میدانست و اگر از «فضیلت» سخن میگفت، جز این در نظر نداشت.
عدالت در اندیشه ماکیاولی با فضیلتبه معنای قدرت سیاسی پیوند خورده است. نزد ماکیاولی اخلاق از سیاست جدا میشود و نوعی نسبیت در تعریف عدالتبوجود میآید. عدالت دارای اصول مشخصی در عالم واقع نیست، بلکه مصالح و فضیلت، کیفیت آن را مشخص مینماید. سخی و امین و مذهبی بودن شهریار اهمیت ندارد، فقط باید او خود را دارای چنین صفاتی وانمود کند!
از متفکرانی که از ماکیاولی متاثرند، میتوان پارهتو، هابز، موسکا، میخلز و متفکران مکتب شیکاگو را نام برد. ماکیاولی فیلسوف سیاسی نبود، ولی تاثیری بسزا در دیگر متفکران سیاسی و علم سیاست داشت.
▪ عدالت در عصر روشنگری
از مشخصات اول قرن ۱۷ میلادی، آزاد شدن فلسفه سیاسی از تئولوژی بود. در این دوران علم به شکل عام و سیاستبه شکل خاص پیشرفت کرد. گروسیوس با نگارش «حقوق جنگ و صلح» مدعی شد که حقوق فردی براساس حقوق طبیعی است، ولی چون انسان میخواهد اجتماعی زندگی کند، این حقوق محدود میشود. حقوق بینالملل به طور کلی باید از تئولوژی منفک شود. بدین ترتیب است که شرایط برای مطرح شدن نظریه قرارداد اجتماعی آماده میشود. عدالت در این نظریه تا حد ممکن زمینی و مردمی میگردد.
هابز با اهل کلیسا عملا درگیر شد و نتیجه قرارداد اجتماعی او نمولیبرالیسم در انگلیس، فردیت (و دموکراسی غربی) و جانشین شدن قدرت حقوقی به جای قدرت الهی و اخلاقی و طبیعی و مذهبی بود. (۹) با توماس هابز، مفهوم محوری فلسفه سیاسی از «فضیلت» به «آزادی» منتقل شد و تاکنون نیز بر همین روال باقی مانده است. (۱۰) هابز عدم توافق در مورد «خیر» و «فضیلت» را ریشه جنگهای دوران خود میدانست. طبیعتگرایی لاک و روسو بسیار لطیفتر از هابز است. روسو از مشارکت مردم آزاد براساس اراده عمومی سخن میگوید. او مفهوم فضیلت را در چهارچوب عنوان آزادی مطرح مینمود. به هر حال عدالت در این دوران، تفسیری مردمی و زمینی دارد و به هیچ وجه مبتنی بر حقوق الهی و طبیعی و مذهبی نیست. از دیدگاه هابز عدالت عبارت است از اجرای تعهداتی که فرد از روی نفعطلبی به اجرای آنها رضایت داده است. هیوم هم عدالت را در تامین منافع متقابل میدید.
کانت، بحث فضیلت را با استدلال قویتری مطرح میکند. انسان کانتی مطیع قانون و حق مطلق است و نمیتواند مؤمن نباشد. چنین انسانی معتقد به زندگی با دیگران براساس احترام است قوانین را در مورد خویش نیز اجرا مینماید. اصل قاطعانه و آمرانه کانت آن است که باید چیزی را ارجح بدانم که هرکس به جای من بود به این نتیجه میرسید. کانت اصول اخلاقی را موضوع انتخاب عقلایی میداند و میگوید قانون و قوه مقننه چیزی جز اصول اخلاقی نیست. در جامعه، اصول اخلاقی باید مورد توافق همگان قرار گیرد. اصل مساوات و آزادی نیز باید مد نظر همه مردم باشد یا، دست کم از جانب آنان، محترم تلقی شود. عدالت کانتی مفهومی است که انسان به عنوان موجودی عقلانی به آن میرسد و جنبه الهی و آسمانی ندارد.
در جامعهای که روسو برای ما طراحی کرده، نابرابریها هنوز وجود دارد و این احساس به ما دست میدهد که جامعه در تامین منافع درازمدت مردم ناکام مانده است:
«او (ثروتمندی که در صدد فریب ضعفاست) میگفتبیایید از ناتوانان در برابر ستم حمایت کنیم. جلو جاهطلبان بایستیم و اموال و دارایی هر فرد را تضمین کنیم. بیایید قواعد داد و صلح را برپا داریم و همگان را بدون استثناء تابع و متعهد به قوانین سازیم، قوانینی که تا حدی از مفاسد ثروت بکاهد و آن را تعدیل کند. (۱۱) »
روسو سپس ادامه میدهد که «ضعفا پذیرفتند و همگی داوطلبانه زنجیر به پای خود بستند». از این رو عدالت روسویی هم هرچند جذاب مینماید، ولی در عمل، خود او را هم راضی نمیکند. البته نمیتوان انکار کرد که نظریه قرارداد اجتماعی او به هرحال قدرتهای مطلقه را مشروطه کرد و نقش مشارکت مردم در امور سیاسی و اجتماعی را بالا برد. دموکراسی آمریکا و فیلسوفانی همچون جان دیویی خود را مدیون لاک و روسو میدانند.
▪ سوسیالیسم و اصل عدالت
مهمترین مساله در بحثحاضر، ارتباط آزادی و برابری است، در نظامهای لیبرالیستی و کاپیتالیستی، برابری تحت الشعاع آزادی قرار میگیرد در حالی که در سوسیالیسم و مارکسیسم برابری بر آزادی ارجحیت دارد.
انسان مارکسی، موجودی نوعی است . این تفکر با اندیشه افلاطون سازگار، و با «اصل فردیت» دوران مدرنیته، ناسازگار است. در این قالب است که آزادی در اندیشه مارکسیسم از آزادی مدرنیته فاصله میگیرد. انسان به عنوان موجودی آزاد و کلی تولیدکنندهای خلاق و آفرینشگر است که به صورتی هماهنگ از طریق کار خلاقانه و آزاد با طبیعت و با سایر همنوعان و با خودش یگانه میشود و زندگی مولد، زندگی انواع است. انسان غنی در این تفکر، واحد انسانی است. نفی نفی یعنی گذار از مالکیت جماعتی و اشتراکی به سوی شکل جدید سازمان اجتماعی اشتراک در فراوانی و وفور (۱۲) . ولی چرا مارکس با تقسیم ثروت به شکل کشورهای سرمایهداری مخالف است؟ او در قالب طنز جواب این سؤال را میدهد:
«پول میتواند اثرات زشتی را از بین ببرد و من زیباترین زنان را برای خود میتوانم بخرم. من شخصا لنگ هستم ولی با پول میتوانم ۲۴ پا برای خود بخرم. پس من لنگ نیستم! من بد، نانجیب، غیرقابل اعتماد و کودن هستم، اما پول شرافت دارد و به صاحب خود نیز شرافت و نجابت میبخشد. با این حساب آیا پول تمامی نقاط ضعف مرا تبدیل به عکس آنها نمیکند؟ (۱۳) »
پس عدالت نزد مارکسیستها با توزیع ثروت، نفی مالکیت، تحتالشعاع قرار گرفتن آزادی و اصالت کلگرایی مرتبط است. اگر سوسیالیسم را بخواهیم به معنای عام به کار بریم، (۱۴) میتوان تمایلات توزیع عادلانه ثروت را حفظ و نفی مالکیتبه شکل مطلق را حذف نمود.
براساس سوسیالیسم علمی پرودن، عدالت مفهومی مجرد نیست و در قانون و طبیعت و جامعه وجود دارد. عدالتسوسیالیستی در مقابل عدالت توزیعی قرار میگیرد که از زمان ارسطو به بعد مطرح بوده است. فرض اولیه در عدالت توزیعی، عدم مساوات استعدادها و استحقاقهاست. نتیجه چنین فرضی، قبول عدم مساوات در توزیع میباشد.
▪ سوسیال دموکراسی و عدالت
سوسیال دموکراسی بر آن است که تضاد آزادی و برابری را از راه التقاط سرمایهداری و سوسیالیسم حل کند. به همین جهتبر دموکراسی در کلیه زمینهها تاکید دارد و در عین حال ابزارهایی را برای توزیع عادلانه درآمدها، همانند وضع مالیات بر درآمد و تامین حداقل معیشتبرای مردم، در نظر میگیرد. در واقع سوسیالیسم در این مکتب مربوط به اقتصاد، و دموکراسی مربوط به سیاست میشود. سوسیال دموکراسی در کشورهای اسکاندیناوی در دامنه مفهومی خاصی مورد قبول قرار گرفته است. «سوئد با دارا بودن نظام سوسیال دموکراسی به لغو سرمایهداری رای داده است.» (۱۵) این گرایشها در احزاب سوسیال دموکرات کشورهای غربی نیز مشاهده میشود.
«سوسیال دموکراسی نوعی رفرم در مارکسیسم است و نمودهایی از اندیشههای دموکراتیک را نیز در بر دارد. مالیاتهای مربوط به تجارت و صنعت میتواند ضامنی برای عدالت تلقی شود. دولت رفاهی ممکن است توزیع مجدد را به همراه آورد، ولی ضامن تامین برابری نیست. اقتصاد کشورهای اسکاندیناوی مخلوطی است از کاپیتالیسم و اقتصاد ملی. البته غلبه با اصل برابری و توزیع ثروت است. (۱۶) »
البته سوسیالیزم و سوسیال دموکراسی دارای ابهامی خاص است:
«اگر سوسیالیزم را به تئوری سیاسی که هدف آن مالکیتیا نظارت جامعه بر وسایل تولید یا سرمایه و زمین و... و اداره آنها به نفع عموم تعریف کنیم، بسیاری از نظامهای سوسیالیستی را شامل نمیشود. تعریف واحدی برای سوسیالیزم امکانپذیر نیست. مهمترین عنصر در سوسیالیزم، تقدم منافع عمومی بر فرد است. سوسیالیزم دموکراتیک متمایل به ملی کردن صنایع کلیدی است و با مالکیتخصوصی در رشتههای دیگر ضدیتی ندارد. (۱۷) »
در نظام سرمایهداری، فاصله طبقاتی، دستمزدی بودن عدهای از مردم، اکمیتسرمایهها و کنترل سیاست توسط سرمایهداران، ساختاری شده است. عدالت اقتصادی در چنین نظامی تضمین شده نیست و فاصله طبقاتی تا بینهایت میتواند ادامه پیدا کند. نظام اقتصادی سوئد به عنوان یکی از موفقترین نظامهای سوسیالدموکراسی، مشکل فوق را حل کرده است. دو ابزار مهم اقتصاد این کشور، مالیاتهای تصاعدی و تامین اجتماعی برای مردم است.
ب) اصول عدالت رالز
تا اینجا مروری هرچند مختصر بر تحول اندیشه و اصل عدالت از عهد کلاسیک تا قرن بیستم داشتیم. جان رالز به عنوان احیاگر فلسفه سیاسی در نیمه دوم قرن بیستم، بهترین و مفصلترین بحث را راجع به عدالت در کتاب [A Theory of Justice] طرح نموده است. وی در سخنرانیهای خویش از ۱۹۷۸ تا ۱۹۸۹ که مجموعه آنها در Political Liberalism (به سال ۱۹۹۳) چاپ شد، به اعتراف خودش جرح و تعدیلاتی در نظرات قبلیاش پدید آورد.
جان رالز، استاد دانشگاه هاروارد، یکی از تئوریسینهای بزرگ این قرن به شمار میرود. رابرت دال میگوید رالز توانست نقطه اتکای ارشمیدسی عدالت و فلسفه سیاسی را کشف کند.
کتاب «فیلسوفان سیاسی معاصر» (۱۸) ، بحق، «نظریه عدالت» رالز را پیچیده، عظیم و جاهطلبانه میداند. در سال ۱۹۷۲ آوازه شهرت رالز در جهان علمی طنینانداز گردید و برخی او را تا حد افلاطون و کانتبالا بردند. از جمله هفتهنامه نیویورک تایمز کتاب او را یکی از مهمترین پنج کتاب سال ۱۹۷۲ معرفی کرد. (۱۹)
▪ اهمیت «نظریه عدالت» رالز
انقلاب رفتاری و اصول هشتگانه رفتارگرایی (Behaivoralism) در اواسط قرن بیستم، علم سیاست را در مقابل فلسفه سیاسی تقویت کرد و روشهای علوم تجربی را به علوم انسانی سریان داد. فلسفه سیاسی که همواره با قضایای هنجاری روبرو بوده، در این دوران با افول ویژهای روبرو شد. فلسفه سیاسی در مرحله مابعد رفتاری که تقریبا با سخنرانی دیوید ایستون در مؤسسه علوم سیاسی آمریکا در سال ۱۹۶۸ آغاز گردید، مجددا احیا شد.
جان رالز مهمترین احیاگر نظریه عدالت و فلسفه سیاسی در این دوران است. کتاب «نظریه عدالت» او که قبلا به شکل مقالاتی مطرح میشد، در سال ۱۹۷۲ به زیر چاپ رفت هفتهنامه نیویورک تایمز معتقد است که استلزامات سیاسی این کتاب، اثر فوقالعادهای بر زندگی ما دارد. هدف این کتاب ارائه پایهای منسجم برای مفهوم عدالت است. مفاهیم جدید این کتاب در تخالف صریح با یوتلیتاریانیسم (منفعتگرایی) جرمی بنتهام قرار دارد.
رابرت دال میگوید بلافاصله پس از انتشار کتاب «نظریه عدالت»، عنوان زیربنای فلسفه سیاسی به آن داده شد. او نقطه آغاز خوبی برای بحث داشت. ارشمیدس میگفت اهرم بینهایت طویلی، با نقطه اتکای صحیحی از آن بدهید تا جهان را به حرکت درآورم. رالز، نقطه ارشمیدسی را پیدا کرده بود تا اهرم فلسفه سیاسی را روی آن قرار دهد. (۲۰)
برای درک اهمیت کتاب رالز میتوان وضعیت فلسفه سیاسی در قرن بیستم را مورد ملاحظه قرار داد. تا نیمه اول قرن بیستم و آغاز نیمه دوم آن، فلسفه سیاسی یا تئوری سیاسی به معنای امروزی آن (بحث و فحص درباره مفاهیم و نظریات سیاسی) وجود نداشت، و آنچه به نام تئوری یا فلسفه سیاسی خوانده میشد، تفسیر و نقد نظرات فیلسوفان سیاسی از زمان سوفیستها تا آغازقرن بیستم بود. فلسفه سیاسی در این دوران، بشدت، هنجاری بود و به سؤالهایی مثل غایات حکومتها و دولتها یا ابزارهای رسیدن به چنین اهدافی، پاسخ میداد. اصولی که در «باید»ها و «نباید»های اخلاقی به عنوان مرجع معرفی میشد، بدین ترتیب است:
۱) وحی الهی مثل ده فرمان موسی(ع).
۲) وحی الهی به شکل غیرمستقیم در قالب تورات و مانند آن.
۳) آگاهی که به سبب وحدت مرموز با کوسموس (کل جهان) در یک وضعیت استثنایی حاصل میشود (مثل مکاشفه).
۴) شهود عقلانی.
۵) احساسات (Feelings) .
۶) تجربیات شخصی یا عمومی.
۷) عقل سلیم بشریت (Common Sense) .
۸) عقل.
از آنجا که قضاوت اخلاقی ممکن استبر یکی از منابع و مراجع فوق، تکیه داشته باشد، اقناع مخالفین احتمالا امری محال یا غریب به نظر میرسد.
نویسنده: صادق حقیقت
پینوشتها:
۱. موسوعة السیاسة، ج۴، ص۱۸.
۲. اعطاء کل ذی حق حقه.
۳. این جملات به دلیل اهمیت و به علت پاسخگویی از سؤالاتی که ممکن است در ذهن هر خوانندهای خلجان کند، در پشت جلد کتاب نیز چاپ شده است: ویلیام تی. بلوم، نظریههای نظام سیاسی، ترجمه احمد تدین (تهران: آران، ۱۳۷۳).
۴. همان، ص۸۹ تا ۹۱.
۵. همان، ص۱۰۶.
۶. ر.ک: بهاءالدین پازارگاد. تاریخ فلسفه سیاسی، ج۱ (تهران: زوار، ۱۳۳۴) فصل۱۰.
۷. بلوم، پیشین، ص۸۲-۶۲ (با تلخیص).
۸. همان، ص۳۰۸.
۹. پازارگاد، پیشین، فصل۲۲.
۱۰. بلوم، پیشین، ج۲، ص۵۰۳.
۱۱. J.J. Rousseau, A Discourse on the origin of Inequality( New York: Duton Co,Inc, ۱۹۴۶) P.۳۰۵.
۱۲. بلوم، پیشین، ج۲، ص۸۳۴-۸۲۰.
۱۳. همان، ص۸۲۶.
۱۴. ر.ک: » علی بابایی،فرهنگ علوم سیاسی، ج۱، ص۸۲-۵۳.
۱۵. مجله راهبرد، ش۷، ص۱۸۹.
۱۷. David Robertson, "The Penguine Dictionary of Politics".P.۳-۳۰۲.
۱۷. علی بابایی، پیشین.
۱۸. Contemprory philosophy, philosophers,P.۲۸۹-۲۷۲.
۱۹. بلوم، پیشین، ص۷۵۸.
۲۰. Robert Dahi. Modern Political Analysis, ۱۹۹۱, P.۱۳۵-۱۱۸.
۲۱. بلوم، پیشین، ص۷۵۸.
۲۲. John Rawls. A Theory of Justice(Eng: oxford uni. ۱۹۷۲)P.۳۰۳,۹۸.
۲۳. Rawls, Loccit, P.۱۵.
۲۴. Opcit,P.۱۵۳.
۲۵. ر.ک: حسین بشیریه، «فلسفه سیاسی جان رالز». اطلاعات سیاسیاقتصادی. ش۱۰۹-۱۱۰.
۲۶. به طور مثال فایدهگرایانی چون بنتام معتقدند که جمعیت میتواند ۱۰۰% اضافه شود، در حالی که سرانه ملی ۲۰% اضافه شده است، چرا که آنها جمع کل را در نظر دارند. فایدهگرایان مدرن حالت ثابت جمعیت و سرانه ملی را بهتر از حالت فوق میدانند، چون به معدل و حد وسط نظر دارند.
۲۷. opcit,P.۲۷,۲۲.
۲۸. بحث «رویارویی حق با خیر» رالز در کتاب لیبرالیسم و منتقدان آن آمده است. در این مقاله به سه نوع تقابل بین فایدهگرایی و عدالتبه مثابه بیطرفی، اشارت رفته است.
۲۹. همان، ص۴۸۰.
۳۰. بلوم، پیشین، ص۷۶۰-۷۵۴ (با تلخیص).
۳۱. همان، ص۷۶۴.
۳۲. David, Robertson, Loccit P.۲۴۰-۲۳۸.
۳۳. بلوم، پیشین، ص۹۲۶.
۳۴. همان، ص ۶۲۵ ۶۳۲(با تخلیص).
۳۵. اطلاعات سیاسیاقتصادی، ش۴۷۳، بحث هابرماس، از دکتر حسین بشیریه.
۳۶. بلوم، پیشین، ج۱، ص۱۴۷-۱۳۷ (با تلخیص).
۳۷. ر.ک: حسین بشیریه. «لیبرالیسم، ایدئولوژی و معرفت علمی: جمعبندی». اطلاعات سیاسیاقتصادی، ش۴۱۱۳.
۳۸. استراوس، پیشین، ص۱۳۸.
۳۹. نهجالبلاغه، خطبه۲۱۶.
۴۰. ر.ک: سید صادق حقیقت. «نگاهی به فلسفه سیاسی در اسلام». حکومت اسلامی، ش۲ (زمستان۷۵)، ص۵۸۰.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست