سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا

یخ کنی, میوه


یخ کنی, میوه

اصول انجماد توت ها, آلبالو, گیلاس, سیب, هلو, موز و مرکبات

تابستان که می‌شود، خیلی‌ها تصمیم می‌گیرند میوه‌های ترش و شیرین تابستانی را با فریز کردن، برای زمستان ذخیره کنند...

هرچند متخصصان تغذیه بر مصرف میوه‌ها و سبزی‌های تازه تاکید دارند اما اگر شما هم به هر دلیلی دوست دارید کمی میوه تابستانی برای زمستانتان نگه دارید، باید اصول صحیح فریز کردن آنها را بدانید. مثلا اینکه تمام میوه‌ها باید با نهایت سرعت، یخ بزنند تا بخشی از ریزمغذی‌ها، به‌خصوص املاح آنها، حفظ شود. میوه‌هایی که درست فریز می‌شوند، می‌توان ۱۲-۸ ماه در فریزر نگه داشت. البته مرکبات جزو استثناها هستند و فقط حدود ۶-۴ ماه داخل فریزر قابلیت ماندگاری دارند. در ادامه این مطلب، در «صنایع غذایی» این هفته بنا به درخواست برخی از خوانندگان محترم «سلامت» کمی بیشتر با بایدها و نبایدهای فریز کردن میوه‌ها و اینکه کدام میوه‌ها برای فریز کردن مناسب‌ترند، آشنا می‌شویم.

توت‌ها

توت‌ها، به‌خصوص توت‌فرنگی و شاه‌توت (توت سیاه)، جزو میوه‌هایی هستند که ماندگاری خوبی در فریزر دارند و ظاهرشان هم حفظ می‌شود. قبل از فریز کردن انواع توت، حتما برگ روی سر آنها را بگیرید، آنها را خوب بشویید و انواع کاملا سفت و بدون زدگی را برای فریز کردن، انتخاب کنید.

• روش نگهداری: بهتر است توت‌ها، داخل ظرف‌های پلاستیکی مسطح و دردار قرار بگیرند تا داخل فریزر و در اثر برخورد با سایر مواد غذایی، له نشوند. ظرف را به‌ اندازه‌ای پر کنید که هنگام بستن در آن، فشاری به توت‌ها نیاید و آنها را له نکند.

• موارد مصرف: برای تهیه و تزئین انواع کیک و شیرینی خانگی، مارمالاد، ژله، ماست‌های طعم‌دار.

آلبالو و گیلاس

آلبالو و گیلاس باید بعد از شستن و جدا کردن چوب آنها، بدون اینکه پوست یا گوشتشان جدا شود، فریز شوند. هرگز هسته این میوه‌ها را قبل از فریز کردن جدا نکنید تا کمترین آسیب به بافت آنها حین یخ زدن و یخ‌زدایی وارد شود. بهتر است انواعی از آلبالو و گیلاس که کاملا سفت و تازه هستند، برای فریزکردن انتخاب کنید. فریز کردن آلبالو و گیلاس‌های نرم، باعث یخ زدن بیش از حد آب میان‌بافتی آنها می‌شود و این مساله می‌تواند شل و بدمزه شدن آنها پس از یخ‌زدایی را به دنبال داشته باشد.

• روش نگهداری: شما می‌توانید آلبالو و گیلاس‌های کاملا سفت را به صورت مسطح، داخل نایلون ضخیم یا ظرف پلاستیکی درداری بریزید و داخل فریزر نگه‌دارید. اگر این میوه‌ها را داخل چند نایلون ریختید، حتما آنها را در یک ظرف یکبار مصرف بدون در قرار دهید تا فشاری در اثر تماس با سایر موادغذایی داخل فریزر به آنها وارد نشود.

• موارد مصرف: برای تهیه انواع کمپوت خانگی و مربا. آلبالو و گیلاس یخ‌زده می‌توانند به‌عنوان میان‌وعده هم مصرف شوند.

سیب و هلو

سیب و هلو هم جزو میوه‌های قابل نگهداری در فریز هستند که باید قبل از یخ زدن، خوب شسته شوند و پوست آنها جدا شود. نیازی به خرد کردن سیب و هلو یا جدا کردن هسته آنها برای فریز کردنشان نیست. این ۲ میوه بعد از رسیدن کامل، شیرین می‌شوند بنابراین فریز کردن انواع کال آنها، عاقلانه‌ به نظر نمی‌رسد چون طعم مطلوبی ندارند و این طعم نامطلوب در اثر یخ زدن و یخ‌زدایی، بدتر هم می‌شود.

• روش نگهداری: این میوه‌ها می‌توانند درسته داخل نایلون‌های کاملا دربسته و بدون هوا قرار بگیرند. فقط حواستان باشد که از فریز کردن سیب و هلوهایی که زدگی یا لکه‌های قهوه‌ای دارند، خودداری کنید. به‌طور کلی، تمام میوه‌هایی که قرار است فریز شوند، باید کاملا سالم باشند.

• موارد مصرف: برای تهیه کمپوت‌های خانگی، پای سیب، پای هلو، افزودن به آبمیوه‌های طبیعی و تزئین کیک‌های اسفنجی.

موز

موز هم جزو گزینه‌های مطلوب برای فریز کردن است چون آب میان‌بافتی کمی دارد و طعم خود را در اثر یخ زدن، چندان از دست نمی‌دهد. برای فریز کردن این میوه، انواع رسیده، شیرین اما سفت آن را انتخاب کنید. موزهای نرم و دارای زدگی، گزینه مناسبی برای یخ‌زدن نیستند. قبل از فریز کردن موز، پوست آن را بکنید ولی میوه را قطعه قطعه نکنید. به‌طور کلی، هرچه فرآیند کمتری روی میوه‌ها قبل از یخ زدن انجام شود و بافت آنها آسیب کمتری ببیند، امکان افت ارزش تغذیه‌ای‌شان هم کمتر می‌شود.

• روش نگهداری: موزهای درسته و پوست‌کنده را جداگانه در نایلون‌های کوچکی بپیچید و بعد از خارج کردن هوای نایلون و بستن در آن، میوه را داخل فریزر قرار دهید.

• موارد مصرف: برای تهیه شیرموز، معجون، پای موز و کیک‌های لایه‌ای و خامه‌دار خانگی.

مرکبات

انواع مرکبات را می‌توان پس از جدا کردن پوست رویی و پرپر کردن آنها بدون کندن پوسته‌های نازک و جداکننده پره‌ها، فریز کرد.

• روش نگهداری: مرکبات را داخل نایلون و به‌صورت مسطح بچینید و داخل فریزر قرار دهید.

• موارد مصرف: برای تهیه انواع آبمیوه، مارمالاد و تزئین بستنی‌ها.

ترجمه:لیلی افروغ

منابع: Health, Eating Well