جمعه, ۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 10 May, 2024
مجله ویستا

آخرین مبارزه شوالیه ها در پاریس


آخرین مبارزه شوالیه ها در پاریس

دراین انتخاب مهم ساركوزی و رویال فقط دو نماد هستند, درواقع فرانسوی ها روز ۶ مه در دومین گزینش خود از میان نماینده دو نگرش و دوتفكراجتماعی سیاسی یكی را انتخاب خواهند كرد

فرانسوی ها كابوس ۲۱ آوریل ۲۰۰۲ را به فراموشی سپرده اند.آنها روز یكشنبه جدال بزرگی متفاوت از رقابت پنج سال پیش را تجربه خواهند كرد . این بار پس از یك دور مبارزه انتخاباتی، راست و چپ فرانسه و یا به عبارتی نیكولا ساركوزی نامزد حزب جنبش مردمی (UMP) و سگولن رویال نفر اول حزب سوسیالیست رو در روی هم قرارخواهندگرفت. بر روی كاغذ می توان گفت برتری با وزیر كشور سابق ، ساركوزی است اما تا شامگاه نفس گیر یكشنبه پاریس باید منتظر ماند .

دراین انتخاب مهم ساركوزی و رویال فقط دو نماد هستند، درواقع فرانسوی ها روز ۶ مه در دومین گزینش خود از میان نماینده دو نگرش و دوتفكراجتماعی سیاسی یكی را انتخاب خواهند كرد. شاید یكی از سؤال های مهم درمسیرانتخاب ۶مه این باشد كه آیا این بار نیز صندوق های رأی شاهد هجوم شهروندان فرانسوی خواهد بود ؟

در دور اول انتخابات، حدود ۳۷ میلیون فرانسوی یعنی بیش از ۸۵ درصد واجدین شرایط در رأی گیری شركت كردند كه از زمان شارل دوگل و نخستین انتخابات سراسری در سال ۱۹۶۵ بی سابقه بوده است. این اتفاق یك پیام واضح داشت و آن این بود كه فرانسوی ها دیگر نمی خواهند به واسطه یك انتخاب بیش از این به بیراهه روند و از همین رو بود كه رهبر پیر راستگرایان افراطی یعنی ژان ماری لوپن در مبارزه ای كه بیش از حد برایش سنگین بود نتوانست پیروز شود و احتمالاً این طرفداران فرانسوا بایرو هستند كه در نهایت با حضورپرانگیزه خویش از میان رویال و ساركوزی، یكی را راهی كاخ الیزه خواهند كرد .

● ترس همراه با امید

از میان دو مدعی الیزه ، ساركوزی از این كه توانسته بالاترین درصد رأی به نامزد راستگرایان را از سال ۱۹۷۴ كسب كند به خود می بالد . امید این سیاستمدار ۵۲ ساله این است كه با شكستن تابوها ، تغییر خطوط سیاسی و جذب آرای جبهه ملی ، بر چپ گرایان و راست گرایانی كه او را خطرناك توصیف می كردند ، پیروز شود .

وی در دور دوم می خواهد آرای برخی از طرفداران پر جنب و جوش لوپن را به سوی خود جذب كند اما سگولن رویال علاوه بر طرفداران چپگرای خویش، به جمع كردن آرای سرگردان در دور دوم اطمینان دارد. اكنون در دور دوم انتخابات حزب سوسیالیست به شدت به نفع وی بسیج شده است . شاید در پایان جدال سخت روز۶ می ، این دو نامزد نتوانند به اندازه اسمشان رأی جمع كنند اما با این همه ، رأی دهندگان انتظاراتی بلند از نامزد مورد حمایتشان دارند دست كم می خواهند یقین داشته باشند فردی كه به ریاست جمهوری فرانسه می رسد زندگیشان را تغییر خواهد داد.

دراین میان طرفداران نامزدهای شكست خورده ، هرچند از این كه نتوانستند به دور دوم راه یابند دلسرد و ناامید شده اند، اما می دانند كه آرایشان در دور دوم تعیین كننده خواهد بود . به هرحال لحظه ها برای دواردوگاه راست وچپ فرانسه به سختی می گذرد.

بازار گمانه زنی ها درپاریس بسیارداغ است، شرط بندی بزرگی درمیان است. آیا به راستی پیروزی ساركوزی قطعی است و وزیر كشور شیراك بر آستانه الیزه منتظر یك آری فرانسوی هاست یا آن كه همانند گذشته، شاهد برگشتن تمایلات و آرا نسبت به دور اول خواهیم بود و حادثه ای شگفت در انتخابات سال ۲۰۰۷ رخ خواهد داد؟

تحلیل گران پرآوازه رسانه های فرانسه باتكیه بر داده های مراكز نظرسنجی تلاش زائدالوصفی را برای پاسخ به عطش مخاطبان به عمل می آورند.

● پیشگویی جنجالی لوموند

درفضای غبارگرفته پاریس حرف های میشل نوبلكور ، سرمقاله نویس روزنامه لوموند وپاسخ های او به پرسش های مهم شهروندان فرانسوی شنیدنی است . نظرهای او رشته تصورهواداران خوشبین ساركوزی رابه هم ریخته است.

«به نظر من نباید تنها به آمار و احتمالات استدلال كرد . اگر انتخابات سال ۱۹۸۱ را نگاه كنید مشاهده می كنید كه خانم سگولن رویال وضعیتی تقریباً برابر با میتران دارد كه در دور اول ۲۵‎/۹ درصد آرا را به دست آورده بود و پشت سر ژیسكار دستن رئیس جمهور منتخب بود كه حائز ۲۸‎/۳ درصد آرا شده بود، اما در انتخابات امسال فاصله بسیار زیادی میان دو نامزد اول وجود دارد زیرا ساركوزی بیش از ۳۰ درصد آرا را به خود اختصاص داده است .

▪ نظر شما درباره سخنان آخرین میتینگ رویال چیست؟

به نظر من نفس سخنان وی زیاد تأثیر گذار نبود و به نظر من رویال باید لیاقت خود را برای دور دوم نشان دهد . همین طور فكر می كنم كه وی باید خیلی زودتر از اینها این سخنرانی ها را انجام می داد، شاید هم این سخنان پیش مقدمه سخنرانی های آینده وی باشد .

▪ آیا سگولن رویال می تواند تمام آرای چپ گرایان را نصیب خود كند؟

احتمالش هست، شما می بینید كه به محض پایان یافتن انتخابات تمامی كاندیداهای چپ گرا و چپ گرایان افراطی بویژه آرلت لاگیه ، بزان سونه و بووه از طرفدارانشان خواسته اند تا برمحور رویال صف اتحاد تاریخی تشكیل دهند تا راست گرایان را شكست دهند. فكر می كنم كه واكنش ضدساركوزی كه در میان چپ گرایان افراطی بسیار شدید است در دور دوم به نفع رویال موج آفرین باشد.

▪ جدا شدن اریك بسون از جمع طرفداران رویال و ملحق شدن وی به نیكولا ساركوزی سندی بر این مدعاست كه خانم رویال مشكلاتی جدی دربسیج سیاسی و جمع كردن هوادارانش دارد . آیا برخی از سوسیالیستهای قدیمی تمایل ندارند رویال به مشكل برخورد كند تا برای انتخابات سال ۲۰۱۲ آزاد تر باشند ؟

در اشاره به اریك بسون فكر می كنم وی فردی بود كه پس از معروف شدن به همقطارانش خیانت كرد، آنچه جالب خواهد بود این است كه وی آیا خواهد توانست از كتاب كوچكی كه در ماه ژانویه منتشر كرد و در آن نسبت به خطرات ساركوزی هشدارداد بهره بردای كند یا نه ؟ درست است كه برخی از سوسیالیست های قدیمی از رویال در مبارزات دور اول پشتیبانی كردند و برخی دیگر در زمان ظهور رویال در میان چهره های نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۷ شرط بستند كه رویال به مانع برخورد خواهد كرد، اما این طور نشد. من فكر می كنم با در نظر گرفتن آرای رویال، اوضاع برای آنان مشكلتر نیز خواهد شد و آنان مجبور هستند در مبارزات دور دوم انتخابات با هم متحد شوند .

از سوی دیگر بعد از این، انتخابات مجلس نیز وجود دارد و سناریوی مناسب تر برای حزب سوسیالیست و برای نمایندگان این حزب كه می خواهند دوباره به مجلس راه یابند و برای نامزدهایی كه می خواهند انتخاب شوند پیروزی رویال است. به همین دلیل فكر می كنم كه آنان محاسبات و ذهنیت های خویش برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۲ را موقتاً كنار خواهند گذاشت .

▪ نزدیكی وائتلاف تاریخی میان حزب سوسیالیست و حزب راست میانه در۶ می برچه اساسی می تواند باشد ؟

فكر نمی كنم نزدیكی استراتژیك میان حزب سوسیالیست و راست میانه بوجود آید . به نظر من هیچ كدام از این دو حزب هم این اتحاد را نمی خواهند . در مقابل، همگرایی های تاكتیكی میان این دوحزب وجود دارد از جمله درباره اصلاح نهاد های مدنی و ... همچنین رویال در این دوره پیشنهادهایی داده است كه صاحبان آرای سرگردان و آرای حزب میانه رو نسبت به آنها حساس هستند، مانند شعار «ششمین جمهوری با تقویت نیروهای پارلمان فرانسه» و «استقرار یك دموكراسی مشاركتی تر».

از طرفی فكر می كنم كه آنها نوعی همگرایی فكری درباره اروپا داشته باشند، به همین دلیل رویال و بایرو موافق یك پیمان جدید پس از شكست رفراندوم سال ۲۰۰۵ بودند و هر دوی آنها طرفدار برگزاری یك رفراندوم دیگر برای تصویب این معاهده در سال ۲۰۰۸ هستند. ترفند دیگر رویال برای جلب این عده، تفكر دولت بی طرف است كه قبلاً به وسیله ریموند بار در سال ۱۹۸۸ مطرح شده بود و رویال در سخنرانی اخیرش صراحتاً اراده ایجاد دولتی بی طرف را تكرار كرد .

● دوئل حیثیتی

درآخرین ساعات مبارزه دو كاندیدای راست ها وچپ ها ازتمام ابزارها برای بی اعتبار كردن هم بهره گرفتند. رویال بر نقطه ضعف رقیب خود در اعمال خشونت علیه مهاجران انگشت نهاد، همینطور بی مهری او به اروپا وگرایش آمریكایی او را كانون حمله قرار داد ونیكولا ساركوزی نیز در سخنرانی مهم خود رویال را فردی بازنده خواندكه از دور رقابت برای ورود به كاخ الیزه خارج شده است. وی رویال را به دروغگویی، تهمت و فشار بر رسانه ها متهم كرد .

وی در اجتماع طرفدارانش گفت : آنها هیچ فكر و برنامه ای برای دور دوم انتخابات ندارند و چون آنان از نتایج دور اول ناراضی هستند می خواهند از برگزاری سالم انتخابات دور دوم جلوگیری كنند و تلاش می كنند با پارازیت های رسانه ای انتقام خود را از صندوق های دور دوم بگیرند . آنها من را مانعی بر سر راه خود می دانند و می كوشند تا این جدال دموكراتیك را به نفع خود مصادره كنند اما من اجازه نمی دهم كسی دور دوم انتخابات را از فرانسوی ها بدزدد و نخواهم گذاشت كسی مبارزه دموكراتیك فرانسوی هایی كه خواسته های خود را در دور اول اعلام كردند مصادره كند .

وی با اشاره به فرانسوا بایرو گفت : امروز كسانی هستند كه نمی خواهند بپذیرند فرانسوی ها آنان را نمی خواهند ولی باید بدانند كه این شكست نتیجه اقدام های بد آنهاست .

شاید بزرگترین خوش شانسی ساركوزی این بود كه رئیس نمایندگان حزب راست میانه مجلس فرانسه به نفع او وارد میدان شد.هرووه مورن كه ریاست نمایندگان حزب راست میانه را در مجلس فرانسه بر عهده دارد، با اشاره به این كه رویال در حد و اندازه های ریاست جمهوری فرانسه نیست و فقط درون یك نظام كهنه ائتلافی محبوس شده است، گفت: در جهت منافع كشور بدون تردید به ساركوزی رأی خواهد داد. قبل از وی سایر چهره های شاخص این حزب در مجلس نیز به جمع طرفداران ساركوزی پیوسته بودند . وی در ادامه صحبت های خود با بحرانی خواندن اوضاع فرانسه رأی دادن به رویال را اشتباهی تاریخی خواند.

● اهرم های تعییین كننده

دو مدعی الیزه درمبارزه ای سخت هركدام برحمایت برخی نهادها به عنوان ابزاری دگرگون ساز تكیه كرده اند، رویال روی جبهه كارگری ومهاجران حساب بازكرده است.

امادر میان طرفداران ساركوزی ، كارمندان بخش خصوصی در صدر قرار دارند، درحالی كه بخش دولتی بیشتر طرفدار رویال بوده اند . ساركوزی حدود یك چهارم آرای كارمندان و مشاغل میانی را توانست به دست آورد. او محبوبیت بسیار كمی را در میان طبقات كارگری دارد اما توانست آرای بسیاری را از طرف دانش آموزان به دست آورد همچنین بیش از یك چهارم افرادی كه در سال ۲۰۰۲ به لوپن رأی دادند این بار طرفدار ساركوزی شده اند . متقابلاً رویال یك سوم آرای طرفداران محیط زیست و یك چهارم آرای كمونیست ها را از آن خود كرده است و همچنین توانست آرایی را از چپ گرایان افراطی به دست آورد. بدین ترتیب كه ۱۶ درصد افرادی كه به وی رأی دادند ، اولیویه بزانسونه را انتخاب دوم خود قلمداد كرده بودند .

درصف بندی احزاب ،طرفداران حزب راست میانه به ساركوزی بیشتر اعتماد دارند تا رویال. براساس یك نظرسنجی انجام گرفته به وسیله روزنامه لوفیگارو، نیكولا ساركوزی نسبت به رویال در نزد هواداران بایرو قابل اعتمادتر است . در این نظر سنجی ۵۱ درصد پرسش شوندگان برای اصلاح كشور، اعتماد خود را به ساركوزی نشان داده اند، در حالی كه تنها ۲۴درصد این افراد رویال را ترجیح داده اند . نزدیك به نیمی از طرفداران بایرو یعنی ۴۲ درصد آنان و ۵۱ درصد طرفداران لوپن اظهار داشته اند كه ساركوزی می تواند رئیس جمهور خوبی برای فرانسه باشد . این در حالی است كه تنها ۲۴ درصد طرفداران بایرو و ۳ درصد طرفداران لوپن این عقیده را برای سگولن رویال دارند . همچنین ساركوزی از سوی فرانسوی های خارج از كشور دارای ۵۵ درصد محبوبیت است، در حالی كه این آمار برای رویال ۳۱ درصداست .

ترجمه و گردآوری: حسین قنبری گری

منابع : لوموند، لیبراسیون، فیگارو، لوپاریزین


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.