شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

آنالیز مربای فصل


آنالیز مربای فصل

طرز تهیه و ارزش تغذیه ای مربای بالنگ

بالنگ از میوه‌هایی است که فصل برداشت آن از شهریورماه شروع می‌شود و تا بهمن ادامه دارد. جهرم از مراکز پرورش این میوه است و باغ‌های بزرگ بالنگ در این شهر یافت می‌شوند. پوست این میوه به رنگ زرد طلایی خیلی ضخیم، موج‌دار و دارای برآمدگی‌هایی مانند تاول درشت است...

بالنگ از میوه‌هایی است که فصل برداشت آن از شهریورماه شروع می‌شود و تا بهمن ادامه دارد. جهرم از مراکز پرورش این میوه است و باغ‌های بزرگ بالنگ در این شهر یافت می‌شوند. پوست این میوه به رنگ زرد طلایی خیلی ضخیم، موج‌دار و دارای برآمدگی‌هایی مانند تاول درشت است. قسمت عمده میوه را پوست زرد و گوشت سفید داخل آن تشکیل می‌دهد و تقریبا جایی برای قسمت ترش وسط آن باقی نگذاشته ‌است. اغلب خانواده‌های ایرانی این میوه را مربا می‌کنند. «دستور آشپزی» این هفته به طرز تهیه این مربا و خواص بالنگ اختصاص دارد.

● مقدار کالری

موادغذایی یادشده ۴۰۰ کیلوکالری انرژی دارند و در صورتی که حجم مربای به‌دست‌آمده ۲۵ قاشق غذاخوری شود، هر قاشق ۱۶ کیلوکالری انرژی خواهد داشت البته در صورتی که این مربا با یک برش نان (به اندازه یک کف دست) و یک قاشق مرباخوری خامه یا کره میل شود، حداقل ۱۲۰ کیلوکالری دیگر به این مقدار انرژی اضافه خواهد شد.

● همراه این مربا

این مربا را می‌توانید در وعده صبحانه‌تان میل کنید و خوردن خامه یا کره با آن طعم دلپذیری ایجاد خواهد کرد. می‌توانید نان صنعتی و سبوس‌دار با این مربا میل کنید و البته هرچه نان تیره‌تر باشد، بهتر است. در ضمن، این مربا به همراه چای به‌عنوان طعم‌دهنده نیز می‌تواند خورده شود و شما می‌توانید برای تنوع طعم، در صورت تمایل یک قاشق مرباخوری از این مربا را با یک فنجان چای میل کنید.

● طـرز تـهـیـه

ابتدا بالنگ‌ها را پوست بگیرید و قسمت سفید داخل پوست را از قسمت زرد رنگ آن جدا کنید. سپس بالنگ‌ها را خرد کنید و ۲ بار بجوشانید تا تلخی آن گرفته شود. در این مرحله، ابتدا به مدت ۲۰ دقیقه آنها را در آب در حال جوش قرار دهید و بعد با آب سرد آبکشی کنید سپس دوباره آنها را در آب در حال جوش قرار دهید و دوباره در آب سرد بگذارید. البته اجازه بدهید که این بار ۲۰ دقیقه در آب سرد باقی بمانند. سپس بالنگ‌ها را در آبکش بریزید و اجازه دهید آبشان کاملا خارج شود. به این ترتیب ترکیب‌هایی که باعث تلخی مربا می‌شوند نیز محلول در آب از آن خارج خواهد شد. در مرحله بعدی، بالنگ‌ها را با ۲ لیتر آب در قابلمه‌ای بریزید و به آنها یک لیوان شکر، ۲ قاشق غذاخوری گلاب و یک چوب دارچین (به اندازه یک انگشت) اضافه کنید. بگذارید ۲ ساعت این مخلوط روی حرارت ملایم باقی بماند تا مربای بالنگ پخته شود.

● مـواد لازم

بالنگ/۲عدد/۰کیلوکالری

شکر/۱لیوان/۴۰۰کیلوکالری

گلاب/۲قاشق غذاخوری/۰کیلوکالری

چوب دارچین/۱عدد/۰کیلوکالری

● پیشنهاد سرآشپز

سامان گلریز

مدرس آشپزی

۶ راز مربای بالنگ

بالنگ از میوه‌هایی است که در خانواده مرکبات جای می‌گیرد و اندازه نسبتا بزرگی دارد. پوست ضخیم و با ظاهر چروکیده این میوه، از قسمت‌هایی از بالنگ است که می‌توان مربایی خوشبو را از آن تهیه کرد که البته در مناطق شمالی ایران بیشتر تهیه و مصرف می‌شود. از آنجا که پوست بالنگ دارای ترکیب‌هایی است که طعم تلخی ایجاد می‌کنند، باید برای تهیه مربایش به نکته‌هایی توجه کرد که عبارتند از:

۱. حتما باید هنگام آماده‌‌کردن بالنگ‌ها، قسمت سفید (بخش داخلی پوست) این میوه را از قسمت زرد جدا کرد زیرا ماندن قسمتی از آن باعث تلخ شدن مربا می‌شود.

۲. وقتی بالنگ‌ها را بعد از جوشیدن در آب سرد قرار می‌دهید، بهتر است میان محتویات آب سرد چند تکه یخ هم اضافه کنید. به این ترتیب پوست‌های بالنگ شکل ظاهری و رنگ خود را بهتر حفظ می‌کنند و تلخی‌شان نیز گرفته می‌شود.

۳. برای آنکه مربا کپک نزند، بهتر است هنگام ریختن آن در شیشه مخصوص نگهداری، ابتدا شیشه‌ها را بجوشانید و در فر قرار دهید تا خشک شوند سپس آنها را از مربا پر کنید و در‌شان را بگذارید و بعد از بستن در شیشه‌ها، آنها را برعکس کنید و باز هم به مدت ۵ دقیقه در آب در حال جوش قرار دهید. هنگام مصرف مربا نیز بهتر است از قاشق تمیز استفاده کنید.

۴. برای آنکه مربا رنگ مناسبی داشته باشد، بهتر است آن را بیش از اندازه حرارت ندهید و حرارت با شدت بالا نباشد زیرا سوختن شکر باعث تیره و حتی قهوه‌ای رنگ شدن مربایتان می‌شود.

۵. این مربا را در هر قابلمه‌ای می‌توانید تهیه کنید و با هر قاشقی هم بزنید. البته پیشنهاد من به شما قاشق چوبی و قابلمه تفلون است.

۶. برای هرچه خوش عطر‌ترشدن این مربا، می‌توانید به آن چند هل نیز اضافه کنید.

● اگر اضافه وزن دارید

بهتر است این مربا را با برش‌های نازک نان‌های سبوس‌دار و همراه یک فنجان چای کمرنگ و البته تلخ میل کنید. به این ترتیب، دریافت کالری حاصل از خوردن این صبحانه به حداقل می‌رسد.

● اگر چربی خون دارید

بهتر است مربایتان را بدون خامه یا کره و فقط با نان بخورید. نوشیدنی‌ای که با این مربا میل می‌کنید بهتر است چای سبز باشد و حتی در خوردن مربا زیاده‌روی نکنید.

● اگر لاغر هستید

بهتر است با مربای بالنگ موادغذایی پرکالری مانند کره یا خامه میل کنید. حتی می‌توانید برای هرچه مغذی‌تر شدن وعده غذایی‌تان، شیر بخورید و از نان‌هایی استفاده کنید که از مغزها و دانه‌های مختلف تهیه شده‌اند به این ترتیب مقدار انرژی در حجم واحد از نان بیشتر خواهد بود.

ساقی اخوان