پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
عشق است یا وسواس
عاشق کلکسیون خودنویس است. از بچگی عادت داشت هر خودنویسی را که در ویترینها میدید با هر زحمتی میخرید و الان هم به گفته خودش، خودنویس از نان شب برایش واجبتر است.
شاید برایتان عجیب باشد، اما کسانی هستند که تمبر، سکه ، خودروهای گرانقیمت و کلاسیک، مداد، سنگهای معدنی، کتابهای خطی، تابلوهای نقاشی، مجله، ساعت و هزاران چیز دیگر را جمع میکنند.
آیا جمعآوری این کلکسیونها از درک علمی بالای این جماعت نشان دارد یا ریشهاش وسواس است یا چیز دیگر؟ در این یادداشت فربد فدایی، مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی درباره شخصیت کلکسیوندارها برای ما میگوید: نخستین بار در سنین پیش از دبستان که کودکان، طبقات را میشناسند و متوجه مشابهت و تفاوت اشیا میشوند، به گردآوری اشیای مشابه علاقهمند میشوند. گاهی کودکان در ۱.۵ تا ۳سالگی رفتارهای وسواسی پیدا میکنند و در صورت وجود دیگر عوامل مساعدکننده ممکن است بعدها در نوجوانی و جوانی به شخصیتهایی وسواسی یا مبتلا به نابسامانی وسواسی اجباری تبدیل شوند. البته در نابسامانی وسواسی اجباری، وجود زمینه زیستی وراثتی را نباید فراموش کرد.
همیشه اینگونه نیست وگاهی هم علاقه به گردآوری مجموعهها، از دوران جوانی یا میانسالی آغاز میشود. در اینجا حتما باید به این موضوع اشاره کنم که گاهی کلکسیوندارها دچار رفتار وسواسگونه میشوند، مثلا ممکن است از یک نوع مدل و یک رنگ لباس چند نمونه کاملا یکسان بخرند و در کمد انبار کنند، اما همیشه لباس کهنهای تن کنند که سالهاست میپوشند.
یعنی اطراف آنان مجموعهای از وسایل کهنه گرد میآید که البته نمیتوان عنوان کلکسیون به آن داد، زیرا در این مجموعه لباسهای دوران نوجوانی آنان، روزنامههای چند ده سال اخیر، کبریتهای نیمسوخته و مدادهای به انتها رسیده دوران مدرسه دیده میشود.
البته نمیتوان همه کلکسیوندارها را بیمار دانست. آنها تمرکز خاصی روی یک چیز دارند و گاهی عاشقانه از کلکسیون خود مراقبت میکنند.
در حال حاضر تمبر، سکه، اسکناس، کبریت و عکس از دیگر کلکسیونها رواج بیشتری دارد. این کلکسیونها جنبه فرهنگی دارند و به کودکان و نوجوانان درباره سرزمینها و مردم جهان اطلاعاتی ارزشمند میدهد، اما هر چیز کمیاب که گردآوری آن مشکلتر یا گرانتر باشد، طبعا کمتر میتواند برای ایجاد کلکسیون استفاده شود.
در دنیای مجموعهداران، هیچ چیز غیرعادی و عجیب نیست. من یک کلکسیونی از امضای مشاهیر دیدم که در کشور ما زیاد رایج نیست، در حالی که این کلکسیون خرجی هم ندارد و میتواند دهها سال بعد به منبع درآمد قابل توجهی تبدیل شود، چون نمونه امضا یا خط برخی نامآوران تا دهها میلیون دلار توسط مجموعهداران خریداری میشود.
در کشورهای اروپایی و آمریکایی انجمنهای زیادی توسط کلکسیونرها ایجاد شده است که هر کدام نشریات و بولتنهای خود را دارند و همایشهای ملی و بینالمللی برای علاقهمندان برگزار میکنند.
زهرا تالانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست