شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
شنا
● شنای رقابتی
شنای رقابتی، شنائی است که هدف از آن، به حداکثر رساندن و اجراء و غالباً سرعت شنا میباشد. شنای رقابتی در قرن نوزدهم همگانی گشته و در بازیهای المپیک تابستانی بهصورت یک مسابقه درآمد. هیئت مدیره بینالمللی مسابقات شنا، فینا میباشد که زیرگروههای محلی مانند شنای آمریکا (USAS) و شنای حرفهای ایالت متحده (USMS) در آمریکا، انجمن شنای آماتورها (ASA) و انجمن مربیان شنا (STA) را در انگلیس شامل میشود. فینا ۴ رشته شنا را که در مسافتهای مختلف انجام میگیرند، تنظیم و مقرر داشته.
▪ سبک آزاد
به هر سبکی اطلاق میگردد و در مسابقات شنا در نوع مادهای که مسابقهدهندگان انتخاب میکنند، محدودیتی وجود ندارد، بهجزء در بخش آزاد شنای امدادی مختلط.
در عمل در تمامی مسابقات سبک آزاد، شنای کرال انجام میگیرد. مسابقات در مسافتهای ۲۵ متر، ۱۰۰ متر، ۲۰۰ متر، ۴۰۰ متر، ۸۰۰ متر و ۱۵۰۰ متر انجام میشوند.
مسافت مسابقات در واحد یارد عبارتند از ۵۰ یارد، ۱۰۰ یارد، ۲۰۰ یارد، ۵۰۰ یارد، ۱۰۰۰ یارد و ۱۶۵۰ یارد.
▪ شنای پروانه
مسابقات مسلتزم آن هستند که حرکات شناگر تقارن دو طرفهای را حفظ نماید (سمت چپ بدن باید مانند سمت راست آن عمل کند). این نوع شنا معمولاً از نظر فیزیکی چالشانگیزترین نوع آن میباشد. مسابقات در مسافتهای ۵۰ متر، ۱۰۰ متر، ۲۰۰ متر انجام میشود.
▪ شنای قورباغه
که شنای پروانه برگرفته شده از آن میباشد، محدودیتهای بیشتری را بههمراه دارد، به این ترتیب که دستهای شناگر باید با یکدیگر از ناحیه سینه او به سمت جلو هل داده شوند و آرنجها باید در زیر آب باقی بمانند. این نوع شنا، کمسرعتترین نوع شنای مسابقات میباشد. مسابقات در مسافتهای ۵۰ متر، ۱۰۰ متر، ۲۰۰ متر، انجام میشود. این نوع شنا همانند شنای پروانه، نیاز به قدرت زیاد شانه دارد.
▪ شنای پشت
هیچگونه محدودیتی بر این نوع شنا وجود ندارد، اما شناگرها باید در تمامی طول مسابقه بر پشت خود دراز بکشند، بهجزء زمانیکه برای تغییر مسیر میچرخند. شنای پشت در واقع، نوع برگردان شنای کرال میباشد شناگر بازوهای خود را به سمت عقب و به دور شانه خود بهصورت یک در میان میچرخانند، و خود را درون آب به عقب میرانند تا همراه با پازدنهای جنبشی، نیروی محرکه تولید نمایند. مسابقات در مسافتهای ۵۰ متر، ۱۰۰ متر و ۲۰۰ متر انجام میگردند.
در ایالت متحده آمریکا، در مسابقات NCAA و مسابقات دبیرستانها، تمامی مسافتها در مسیرهای کوتاه در واحد یارد انجام میشود، بهجزء در طول سالهائی که المپیک انجام میشود که در آن موقع مسابقات NCAA در مسیرهای کوتاه در واحد متر انجام میگردد مسیر کوتاه به این معنا است که طول مسابقه ۲۵ متر میباشد. مسابقات جهانیای نیز وجود دارند که در نوع مسیر کوتاه در واحد متر انجام میشوند، اگر چه این نوع از مسابقات مانند مسابقات قدیمی جهانی مسیر طولانی تبلیغات به راه نینداخته است. بازیهای المپیک منحصراً در شکل مسیر طولانی انجام میشوند. مسابقات جهانی که هر ساله برگزار میشود، هم شکل مسیر طولانی قدیمی و هم شکل کمطرفدار مسیر کوتاه را شامل میشوند. رکوردهای جهانی هر مسابقه در هر دو نوع بهطور جداگانه جدولبندی میشوند، رکوردهای جهانی مسیر کوتاه در واحد یارد را به رسمیت نمیشناسند. شنای پشت و شنای آزاد تحت عنوان شناهای طولانی محور تلقی میشوند، چرا که بدن نسبت به شناهای قورباغه و پروانه که تحت عنوان شناهای کوتاه محور شناخته میشوند، در موقعیت کشیدهتری وجود دارد. بهعلاوه، ترکیبی از مسابقات نیز در شنای رقابتی وجود دارند.
▪ شنای امدادی
که تعدادی از شناگرها یکی پس از دیگری به شنا میپردازند. مسابقات در مسافتهای ۵۰ در ۴ متر آزاد، ۴ در ۱۰۰ متر آزاد و ۴ در ۲۰۰ متر آزاد برگزار میشوند.
▪ شنای مختلط انفرادی
که یک شناگر به ترتیب شنای پروانه، پشت، قورباغه و آزاد را انجام میدهد. مسابقات در مسافتهای ۱۰۰ متر (تنها در استخر مسیر کوتاه ۲۵ متر)، ۲۰۰ متر و ۴۰۰ متر انجام میشوند.
▪ شنای مختلط امدادی
که در آن ۴ شناگر به ترتیب شنای پشت، قورباغه، پروانه و آزاد را انجام میدهند. مسابقات در مسافتهای ۴ در ۵۰ متر مختلط و ۴ در ۱۰۰ متر مختلط برگزار میشوند.
در گذشته شنای رقابتی تحت استیلای ایالت متحده بوده است اما اخیراً بر سر این برتری با استرالیا مبارزه میکند، شنا در استرالیا یک فعالیت تفریحی پرطرفدار و یک ورزش پر شرکتکننده و پر تماشاچی میباشد.
موفقیت شناگرهای استرالیائی مانند یان تورپ (Ian Thorpe)، مایکل کلیم (Michael Klim)، گرانت هکت (Grant Hackett)، کیرین پرکینز (Kieren Perkins)، یادآور دوران طلائی گذشتهٔ شنای استرالیا در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ میباشد که ظهور شناگرانی چون شان گولد (Shane Gould)، دان فراسر (Dawn Freser)، را به همراه داشت. در هر حال شناگرهای آمریکائی به رهبری مایکل فلپز (Michael Phelps)، ناتالی کولین (Natalie Coughlin)، کیتلین ساندنو (Kaitlin Sandeno)، برندان هانسن (Brendan Hansen)، در مقابل شناگرهای استرالیائی ایستادهاند همانطور که در المپیک ۲۰۰۴ اینکار را انجام دادند. کشورهای دیگری که در ورزش شنا سابقهٔ دیرینه دارند، عبارتند از: روسیه (شوروی سابق: همانند دوران اخیر، الکساندر پوپوف (Alexander Popov) در مسابقات سرعتی در دهه ۱۹۹۰ برجسته و مشهور بود.) مجارستان، لهستان، آلمان، چین (که دارای تاریخچهای از اختلافنظر، بهدلیل مصرف احتمالی استریود، میباشد) و سوئد. کشورهائی که اخیراً موفقیتهائی را در ورزش مربوطه ثبت نمودهاند، عبارتند از ایتالیا و ژاپن.
انواعی از اجراهای دیگر شنای رقابتی نیز وجود دارند، بهعنوان مثال مسابقه مسافت طولانی پنج کیلومتری در آبهای آزاد که در سال ۲۰۰۰ بخشی از برنامهٔ المپیک گردید، و یا شنای مسافت طولانی در عرض کانال انگلیس و یا شنای سفر درائی دور جزیره مانهاتان. طولانیترین رکورد شنای بدون توقف چهان از آن مارتین استرل میباشد که ۵۰۴ کیلومتر را بدون توقف در رودخانهٔ دانوب در سال ۲۰۰۱ شنا کرد. او همچنین در سال ۲۰۰۲ رودخانهٔ میسیسیپی را در عرض ۲+۶۶ روز شنا کرد که در کل ۳۸۸۵ کیلومتر را تنها با خوابیدن پنج ساعت در روز شنا نمود. دارندهٔ بیشترین رکورد جهانی شنای مسافت طولانی در سالهای اخیر، ویکی کیت، میباشد.
شنا همچنین بخش مهم و حیاتی از ورزشهای دیگر میباشد، وزشهائی چون واترپلو، شنای هماهنگ، شنای جدید، پنچگانه و سهگانه.
● ثبت رکوردها
امروزه در ورزش شنا ورقهٔ تماس الکتریکی استفاده میشود تا لحظهٔ تماس انتهای مسیر مسابقه و پایان آن ثبت گردد. این وسیله توسط بیل پارکینسون (Bill Parkinson) از دانشگاه میشیگان اختراع گردید و در سال ۱۹۵۷ مورد استفاده قرار گرفت. از آن وقت این وسیله وظیفهٔ قضاوت را که قبلاً انسان برعهده داشت، در اختیار گرفت. در المپیک ۱۹۶۰ یک افتضاح به بار آمد، به این ترتیب که در مورد یک شناگر آمریکائی (لانس لارسون) که پیروزیاش کاملاً مسجل بود، قضاوت نادرستی بهعمل آمده که منجر به ایجاد جنجال و بلوا و استفاده دائمی از این ورقههای تماس گردید.
برگرفته از دایرهالمعارف ویکیپدیا
بحث پیرامون تاریخچه ورقههای تماس ثبت رکورد را میتوانید از سایت زیر پیگیری کنید.
http://www.umich.edu/newsinfo/mt/۰۲/sum۰۲/mt۱۲j۰۲.html
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست