دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

محمد جواد مشکور (۱۲۹۷-۱۳۷۴)


محمد جواد مشکور (۱۲۹۷-۱۳۷۴)

محمد جوادمشکور، مورخ و استاد ادبیات و علوم انسانی در سال ۱۲۹۷در محله سنگلج تهران به دنیا آمد
تحصیلات ابتدایی را در مدرسه تمدن و تحصیلات متوسطه را در مدرسه دارالفنون گذراند. …

محمد جوادمشکور، مورخ و استاد ادبیات و علوم انسانی در سال ۱۲۹۷در محله سنگلج تهران به دنیا آمد

تحصیلات ابتدایی را در مدرسه تمدن و تحصیلات متوسطه را در مدرسه دارالفنون گذراند. سپس وارد دانشسرای عالی و دانشکده معقول و منقول و در سال ۱۳۱۸ موفق به اخذ درجه کارشناسی در ادبیات فارسی و ادبیات عرب شد.پس از آن مدتی به تدریس در دبیرستانها پرداخت و چند سالی به خدمت در وزارت دارایی مشغول شد.

در سال ۱۳۳۲ به پاریس عزیمت کرد و در سال ۱۳۳۶ به اخذ درجه دکترا در تاریخ اسلام و فرق آن نایل آمد. مشکور در زمینه زبان‌های باستانی نیز تحصیل نموده است. در سال ۱۳۴۴ به خدمت تمام وقت دانشسرای عالی درآمد و در کنار آن در دانشکده ادبیات و علوم انسانی و دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران نیز امرتدریس به عهده گرفت.

مشکور در کنار تحصیلات آکادمیک به تلمذ نزد برخی از بزرگان فرهنگ ادب و تاریخ پرداخت، ابتدا نزد دایی های خود شریعت سنگلجی و محمد مهدی سنگلجی و سپس از محضر استادانی چون علامه سید محمد حسین طباطبایی، علامه محمد بن عبدالوهاب قزوینی، مهدی آشتیانی، بدیع الزمان فروزانفر، احمد بهمنیار، ملک الشعرای بهار و عباس اقبال به تحصیل علم پرداخت.

مشکور چند سال به خدمت در وزارت دارایی مشغول شد. پس از آن در سال ۱۳۵۳ به عنوان رایزن فرهنگی ایران در سوریه به این کشور اعزام گردید.

او در زمان اقامت در سوریه به تدریس تاریخ فرق اسلامی به خصوص فرقه‌های شیعه و تاریخ زبان‌های سامی در دانشگاه دمشق پرداخت.

دکتر جواد مشکور چهل و شش عنوان کتاب دارد و بیش از صد مقاله در زمینه ادبیات ، تاریخ ادیان و مذاهب ، زبان شناسی به زبان های فارسی و عربی و فرانسوی و به رشته تحریر درآورده است، برخی مقاله‌های او در ‹‹معماری ایران، هنر و مردم، وحید، تاریخ و فرهنگ ایران، زمین و زمان، سخن، بررسی‌های تاریخی، معارف اسلامی، دانش و باستان شناسی›› به چاپ رسیده است. مشکور مدت شش سال سر دبیر مجله (الاخاء) بود.

دکتر مشکور در مهر سال ۱۳۵۸ پس از قریب چهل سال خدمت در دانشگاه بازنشسته شد. استاد مشکور در ۲۵ فروردین ماه ۱۳۷۴ دار فانی را وداع گفت و پیکرش در بهشت زهرا در قطعه ۸۸ ویژه هنرمندان و نویسندگان به خاک سپرده شد.