چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آلفا لینولنیك اسید


آلفا لینولنیك اسید

● منابع غذایی
غذاهای زیر منابع خوب آ-ال-آ است: دانه كتان، روغن دانه كتان، روغن كانولا (rapeseed)، مارگارین های ساخته شده از این روغن ها، روغن سویا.
● سایر اشكال
دو نوع فرآورده تجارتی وجود …

منابع غذایی

غذاهای زیر منابع خوب آ-ال-آ است: دانه كتان، روغن دانه كتان، روغن كانولا (rapeseed)، مارگارین های ساخته شده از این روغن ها، روغن سویا.

سایر اشكال

دو نوع فرآورده تجارتی وجود دارد. روغن های آشپزی (روغن كانولا، سویا، مارگارین های ساخته شده از این روغن ها)، روغن های طبی (روغن كتان، كپسولهای ژلاتینی روغن كتان).

بسیاری از روش های ساخت می تواند ارزش غذایی فرآورده های حاوی آ-ال-آ را از بین ببرد. روش های ترجیحی، روشهای بسته بندی تغییر یافته آتمسفری است. عموماً روغن های با كیفیت بالا با توجه به شركتهای سازنده معتبر، بسته بندی شده در بسته های مقاوم به نور، نگه داری شده در یخچال و دارای تاریخ مصرف مشخص می شود.

نحوهٔ مصرف

میزان مصرف مجاز روزانه در خصوص آ-ال-آ وجود ندارد.

رژیم غذایی سالم باید شامل چربیهای اشباع كم و اسیدهای چرب ضروری چند اشباعی بیشتر باشد. در صورت تمایل به مصرف آ-ال-آ با پزشك معالج خود در خصوص میزان كلی مصرف چربی مشورت كنید.

موارد احتیاط

با پزشك معالج در خصوص رژیم غذایی خود صحبت كنید. پزشك معالج در صورت نیاز به مصرف مكمل، توصیه و نوع مكمل مناسب را نیز مشخص خواهد كرد. توجه داشته باشید كه مكمل های آ-ال-آ پرچرب و حاوی كالری بالا هستند. از فرآورده های حاوی چربی هیدروژنه اجتناب كنید.

تداخل های احتمالی

روغن دانه كتان، یك منبع آ-ال-آ، ممكن است نیاز بدن به ویتامین ای را افزایش دهد. جهت آگاهی بیشتر با پزشك معالج خود مشورت كنید

آلفا لینولنیك اسید (ALA)

آلفا لینولنیك اسید یك اسید چرب ضروری دارای منشأ گیاهی است. این ماده یك مغذی اساسی است، یعنی بدن انسان به آن نیاز دارد.

آ-ال-آ به عنوان یك منبع انرژی در بدن مصرف میشود و به عنوان یك ماده مادر نسبت به اسیدهای چرب امگا-۳ عمل می كند. اسیدهای چرب امگا-۳، فشارخون، انعقاد خون، ضربان قلب، استاع عروق خونی، پاسخ ایمنی و شكسته شدن چربی ها را تنظیم می كند. اسیدهای چرب ضروری در ساختن بافت مغز و اعصاب نیز نقش دارند. تنها برخی ازگیاهان حاوی آ-ال-آ هستند. این گیاهان عمدتاً شامل (rapeseed)، كتان (linseed) و روغن سویا است. برخی ماهی ها (مثلاً ماكرل و سالمون) حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند. ذرت، آفتابگردان، كتان، گل رنگ و كنجد غنی از اسیدهای چرب امگا-۶ است. این دو خانواده چربی بسیار مهم، ولی دارای دو نقش جداگانه در بدن هستند. لازم است تعادلی بین اسیدهای چرب امگا-۳ و امگا-۶ در رژیم غذایی وجود داشته باشد. مصرف بیش از حد هر یك موجب بروز بیماری میشود.

رژیم غذایی آمریكایی به طور تیپیك غنی از چربیهای امگا-۶ و فقیر از چربی های امگا-۳ است. مصرف بیش از حد روغن امگا-۶ و مصرف كم ماهی و پایین آوردن كلی مصرف چربی از سوی آمریكایی ها مهمترین دلایل به هم خوردن تعادل بین امگا-۶ و امگا-۳ در رژیم غذایی آمریكایی هاست. مصرف امگا-۶ به میزان بیشتر از امگا-۳ موجب تولید موادی

می شود كه التهال زا هستند و دفاع بدن در مقابل بیماری ها را كم می كند. این بی تعادلی انسان را مستعد بیماری قلبی، شرایط التهابی نظیر تورم مفاصل، پسوریازیس و عفونتها و ضعف سیستم ایمنی می كند. در این موارد مصرف بیشتر

امگا-۳ مؤثر است.

موارد كاربرد

اسیدهای چرب امگا-۳ دارای اثرات اثبات شده متعددی است. این موارد به خصوص جهت قلب مفید و در تخفیف علایم روماتیسم مفصلی و درمان اسكلروز متعدد و برخی بیماران مبتلا به دیابت و پیشگیری از سرطان مؤثر است. اخیراً اسیدهای چرب امگا-۳ در درمان میگرن و افسردگی به طور موفق بكار رفته است. آ-ال-آ در درمان سرطان پوست هم مفید است.

آ-ال-ا و سایر روغن های امگا-۳ در درمان موارد زیر بكار می رود:

بیماری قلبی:

آ-ال-آ خطر بروز بیماری قلبی را با بهبود شریانا كه خون را به بدن و مغز می رسانند و با كاهش كلسترول و تری گلیسرید خون كم می كنند.

فشار خون بالا.

بیماری های آلرژی و التهابی نظیر پسوریازیس و اگزما.

بیماری های خود ایمنی نظیر اسكلروز متعدد، لوپوس و سرطان.