چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

اقتصاد سیاسی گسترش شهر تهران



      اقتصاد سیاسی گسترش شهر تهران
حسام مناهجی

دلایل گسترش شهر تهران به روستاهای حاشیه شهر از دیدگاه اقتصاد سیاسی را در «منطق سرمایه یعنی تمرکز سرمایه در شهر تهران»، «شکل گیری انباشت سرمایه از دوران رضاخان به بعد»، «ادغام اقتصاد ایران به عنوان یک اقتصاد تک محصولی در تقسیم کار بین‌المللی»، «اصلاحات ارضی»، و در دو دهه اخیر «اجرای سیاست‌های تعدیل ساختاری دولت و فروش تراکم و درآمدزایی شهرداری از عوارض ساخت و ساز» و به تبع آن افزایش شدید هزینه زندگی در خود شهر تهران دانست. در فایل پیوست در رابطه با این موارد به تفصیل شرح داده شده است:

تا قبل از دوره رضاخانی روستا همانند یک سلول حیاتی در داخل نظام اجتماعی- اقتصادی کشور عمل می‌کرد. زیرا نه تنها عمده‌ترین تولید کشور (کشاورزی) در درون جوامع روستایی متمرکز بود، بلکه تولید بیش از 90 درصد محصول ناخالص ملی و به‌کارگیری بیش از 85 درصد از نیروی قادر به کار در درون روستاها، این مناطق را به مراکز حیات اقتصادی کشور تبدیل کرده بود. اما با شروع اقدامات اقتصادی، اجتماعی دولت در این دوره مبانی تحولات شهر و روستا نیز در همین دوره ساخته و پرداخته شد. در واقع این دوره ساختار سنتی کشور را تا اندازه‌ای متحول ساخت و ساختار جدیدی را در عین وابستگی به امپریالیسم جهانی پی‌ریزی نمود.

رضاخان با «تجدد آمرانه» خود زمینه‌های شکل‌گیری انباشت سرمایه را در ایران فراهم می‌آورد. او نخستین پادشاه ایران است که سلطنت را در راستای حرکت در مسیر «پیشرفت» به معنای تلقی سرمایه‌دارانه از توسعه به کار می‌گیرد.

ادامه در فایل پیوست.

ایمیل نویسنده:

hesam.manaheji@ut.ac.ir

 

صفحه نویسنده در انسان‌شناسی و فرهنگ:

http://www.anthropology.ir/node/23869

 

 

پیوستاندازه
24840.pdf81.49 KB


همچنین مشاهده کنید