سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

اریترومایسین چیست؟ (موارد مصرف و عوارض)


اریترومایسین از خانواده آنتی‌بیوتیک‌هایی است که به جنگ با عفونت‌ها می‌روند. این دارو به منظور درمان عفونت‌های پوستی، تنفسی و... تجویز می‌شود. با هم نگاهی به دیگر موارد مصرف این دارو و همچنین عوارض احتمالی که می‌تواند به دنبال داشته باشد می‌اندازیم.

 
اریترومایسین چیست؟ (موارد مصرف و عوارض) | وب

اریترومایسین چیست؟

اریترومایسین (Erythromycin) نوعی آنتی‌بیوتیک بوده که برای درمان عفونت‌های دستگاه تنفس، عفونت‌های پوست و بافت‌های نرم بدن و عفونت‌های گلو و گوش میانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو همچنین برای درمان بیماری‌هایی که از راه جنسی منتقل می‌شود مانند سیفلیس، سوزاک و کلامیدیا توسط پزشک تجویز می‌شود. اریترومایسین می‌تواند در افرادی که به داروی پنی‌ سیلین حساسیت دارند به عنوان داروی جانشین استفاده شود. علاوه بر این محلول موضعی اریترومایسین (اریترومایسین 4 درصد یا 2 درصد) برای جوش صورت در درمان موضعی آکنه یا جوش و لگاریس کاربرد دارد.

این دارو در اشکال مختلفی همچون قرص، سوسپانسیون خوراکی، آمپول، پماد چشمی، ژل و محلول موضعی موجود می‌باشد.

نام‌های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی:

 نام‌های تجاری  Erythrocin ، Ery-Tab ، EryPed
 موارد مصرف  درمان عفونت
 عوارض  تهوع، استفراغ، احساس ناراحتی در شکم، اسهال، کهیر، بثورات جلدی و سایر واکنش‌های آلرژیک، کاهش برگشت‌پذیر قدرت شنوایی، یرقان انسدادی و عوارض قلبی
 تداخل دارویی  دیسوپیرامید، وارفارین، کاربامازپین، بروموکریپتین، تئوفیلین، سیکلوسپورین، ترفنادین، دیگوکسین، سایمتیدین، سیزاپراید، متیل پردنیزولون

مقدار و نحوه مصرف

میزان دقیق مصرف این دارو حتما باید توسط پزشک متخصص تعیین گردد. با توجه به نوع و شدت عفونت از طریق خوراکی یا تزریق داخل وریدی، دوزهای مختلفی از اریترومایسین هر 6 ساعت یک بار مصرف می‌شود و طول درمان یک تا دو هفته می‌باشد.

نکاتی که در رابطه با مصرف این دارو باید بدانید

  1. بهتر است این دارو با معده خالی مصرف کرد. اما در صورت بروز تحریک گوارشی می‌توان دارو را با غذا مصرف نمود.
  2. افرادی که دچار بیماری های کبدی یا کلیوی هستند و یا مشکلات قلبی هستند این دارو را بااحتیاط مصرف کنند.
  3. در صورت ایجاد واکنش افزایش حساسیت مصرف دارو باید قطع گردد.
  4. مصرف این دارو در شیردهی باید با احتیاط صورت گیرد.
  5. دارو باید سر وقت معین مصرف شود. دوره درمان را کامل کنید.
  6. چنانچه مصرف دارو را فراموش کردید دوز فراموش شده را بلافاصله پس از بخاطر آوردن، مصرف نمایید ولی اگر تقریبا زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده باشد، از مصرف آن خودداری نمایید و دوز بعدی را دو برابر نکنید. 
  7. در صورتیکه با مصرف این دارو دچار زردی پوست و چشم ها، تیرگی رنگ ادرار، رنگ‌پریدگی مدفوع و ضعف و خستگی غیرطبیعی به پزشک خود اطلاع دهید.
  8. قبل از مصرف ژل موضعی اریترومایسین یا محلول موضعی اریترومایسین بر روی جوش، پوست ناحیه مبتلا را با آب و صابون بشویید و خشک نمایید.
  9. از مصرف محلول اریترومایسین و ژل موضعی اریترومایسین در مخاط دهان و دور چشم خودداری نمایید.
  10. حتی‌ در صورت‌ احساس‌ بهبودی‌ اریترومایسین‌ را به‌طور کامل‌ مصرف‌ کنید تا عفونت‌تان‌ درمان‌ شده‌، از عود بیماری‌ جلوگیری‌ شود.
  11. اگر ظرف‌ 3 روز از شروع‌ درمان‌ احساس‌ بهبودی‌ نداشته‌اید با پزشکتان‌ مشورت‌ کنید.
  12. از مصرف دارو همراه با آبمیوه خودداری کنید.

 
اریترومایسین چیست؟ (موارد مصرف و عوارض) | وب

توصیه‌ها و مراقبت‌های پرستاری

  • از اریترومایسین در بارداری در درمان عفونت های کلامیدیایی اروژنیتال و بیماری سیفلیس در خانم‌های باردار که حساسیت به پنی‌سیلین دارند، استفاده شده است.
  • در صورت درمان طولانی مدت، آزمایشات بررسی عملکرد کبد را انجام دهید.
  • نتایج آزمون عملکرد کبد ممکن است طی مصرف اریترومایسین غیرطبیعی شود.

گروه سلامت وب