یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

باورهای نادرست درباره غذاها


باورهای نادرست درباره غذاها
باورهای نادرست و دانش ناکافی از غذاها که برخی نیز به باورهای اجتماعی تبدیل شده و به دنبال آن موجب تغییر رژیم غذایی افراد شده است می‌تواند خطرهایی را برای سلامتی افراد ایجاد کند.
آگاهی از این باورهای غلط علاوه بر اینکه ممکن است موجب تغییر رفتار غذایی شود، این امکان را نیز به شما می‌دهد که از همه مواهب خدادادی و غذاهای متنوع بهره برده و لذت ببرید و به ارتقای سلامت و شادابی خود نیز کمک کنید.
● قند موجب ابتلا به دیابت می‌شود
یکی از رایج‌ترین باورهای غلط تغذیه‌ای این است که مردم فکر می‌کنند خوردن قند موجب ابتلا به دیابت می‌شود.
اگر شما دیابت ندارید، مصرف قند و شکر به تنهایی باعث دیابت نمی‌شود بلکه یک رژیم غذایی پرکالری ، داشتن اضافه وزن و زندگی کم تحرک از جمله عوامل مهمی است که در بروز دیابت نوع دوم نقش دارد.
اگر شما بیماری قند دارید مقدار شکر و کربوهیدارت خوراکی خود را با کمک یک کارشناس تغذیه بررسی کنید و مقدار قند خونتان را کنترل نمایید.
● تمام چربی‌ها مضر هستند
تصور اینکه تمام چربی‌ها مضر هستند از جمله باورهای غلط تغذیه‌ای است، در حالی که بدن همه ما به چربی‌ها احتیاج دارد.
چربی‌ها به جذب مواد غذایی ، انتقال سیستم‌های عصبی و حفظ غشای سلولی کمک می‌کند. البته اینها فقط بخشی از کار چربی هاست.
تمام چربی‌ها یکسان نیستند، بعضی از چربی‌ها به سلامت ما کمک می‌کنند در حالی که بعضی دیگر خطر بیماریهای قلبی را افزایش می‌دهند.
اما وقتی که چربی‌ها بیشتر از مقدار مورد نیاز مصرف شوند موجب اضافه وزن ، ناراحتی قلبی و برخی انواع سرطان‌ها می‌شوند.
بهترین روش این است که در رژیم خود چربی‌های خوب و غیر اشباع مثل روغن‌های مایع و دانه‌های روغنی را جایگزین چربی‌های بد مثل چربی‌های اشباع و چرب ترانس مثل روغن جامد و هیدروژنه کنیم.
● با مصرف نکردن نان و برنج (کربوهیدرات ها) وزن کاهش می‌یابد! این هم از تصورات غلط است که افراد فکر می‌کنند با نخوردن نان و برنج وزن کاهش می‌یابد.
اصلی‌ترین پیام بیشتر رژیم‌های کم کربوهیدارات این است که :کربوهیدارت‌ها باعث تولید انسولین و قند می‌شوند که در نتیجه به اضافه وزن منجر می‌شود بنابراین با کم خوردن کربوهیدارت‌ها وزنمان را از دست می‌دهیم.
اما در همین حال کارشناسان تغذیه معتقدند این یک باور غلط تغذیه است زیرا خیلی از رژیم‌های کم کربوهیدارت به اندازه کافی کربوهیدارت ندارند که بتوانند احتیاج روزمره بدن را تامین کنند بنابراین بدن ما برای تامین انرژی اقدام به سوزاندن کربوهیدارت‌های ذخیره شده(گلیکوژن) می کنند. وقتی که بدن ما اقدام به سوزاندن گلیکوژن می‌کند ، آب از دست می‌دهد.
حقیقت این است که در کنار از دست دادن آب بدن ، این رژیم‌ها که کم کربوهیدارت هستند اغلب کالری محدود دارند.
"زیبا کاوه یی" کارشناس تغذیه در این‌باره به خبرنگار علمی ایرنا می‌گوید بدن یک فرد معمولی روزانه به ‪ ۲۰۰۰‬تا ‪ ۲۲۰۰‬واحد کالری نیاز دارد که در یک رژیم طبیعی ‪ ۶۰‬تا ‪ ۷۰‬درصد این مقدار باید از طریق کربوهیدارت‌ها مثل نان ، برنج و سیب زمینی تامین شود، ‪ ۲۰‬تا ‪ ۳۰‬درصد نیز از طریق چربی‌ها و ‪ ۱۰‬تا ‪ ۱۵‬درصد بقیه هم از پروتئین‌ها تامین شود.
لذا افرادی که کربوهیدارت‌ها را از رژیم غذایی شان حذف و یا کم می‌کنند موجب می‌شود خیلی از مواد مغذی مورد نیاز بدن که از همین طریق جذب می‌شود از غذای آنان حذف شود و سلامت آنان با مشکل رو به رو شود.
این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد بیشتر از ‪ ۵۰۰‬واحد کالری در روز نباید از رژیم غذایی کم شود.
وی توصیه کرد بهتر است افراد تعادل و تنوع را در رژیم غذایی خود حفظ کنند و از همه نوع مواد غذایی استفاده نمایند، اما متعادل بخورند.
کاوه یی بهترین توصیه را این سفارش پیامبراکرم (ص) می‌داند که فرموده است تا گرسنه نشده‌ای دست به غذا نبر و قبل از آنکه سیر شوی دست از غذا بکش.
● حذف وعده‌های غذایی به کاهش وزن منجر می‌شود
خیلی از افراد فکر می‌کنند اگر یک وعده غذا نخورند، یعنی کمتر خورده‌اند و وزن کم می‌کنند.
کارشناسان تغذیه می‌گویند اگر ما یک وعده غذا نخوریم، بدن ما این پیام را می‌دهد که ما گرسنه هستیم، بنابراین عمل متابولیسم را کاهش می دهد تا این نخوردن ما را جبران کند، لذا در نوبت بعدی ما میل داریم غذای بیشتری بخوریم.
اغلب اوقات از دست دادن یک وعده غذایی موجب می‌شود ما کالری بیشتری نسبت به مواقعی که به دفعات می‌خوریم، مصرف کنیم.
کارشناسان تغذیه توصیه می‌کنند بهترین راه این است که به دفعات و مقادیر کمتر بخوریم تا قند خونمان نیز تنظیم شود.
● گوشت قرمز برای سلامتی مضر است
اغلب می‌شنویم که افراد می‌گویند گوشت قرمز نمی‌خورند. بعضی مطالعات نشان می‌دهد مصرف گوشت قرمز به دلیل وجود چربی‌های اشباع موجود در آن به ناراحتی‌های قلبی منجر می‌شود، اما در حقیقت حتی گوشت مرغ با پوست چرب نیز ممکن است به همان میزان گوشت گوساله و گوسفند چربی‌های اشباع داشته باشد.
کارشناسان تغذیه می‌گویند این که به طور کلی گوشت قرمز برای سلامت شما مضر است یک باور غلط تغذیه‌ای است.
آنها توصیه می‌کنند به جای اینکه گوشت قرمز را به طور کامل حذف کنید قسمت‌های کم چرب مانند مغز ران ، ران و راسته را مصرف کنید.
منبع : ایرانیان انگلستان