شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


دور تسلسل تعرفه واردات گوشی تلفن همراه


دور تسلسل تعرفه واردات گوشی تلفن همراه
پس از پایان دور تسلسل تعرفه واردات گوشی تلفن همراه از ۴ درصد به ۶۰ درصد و سپس کاهش آن به ۲۵ درصد و کاهش دوباره آن به ۱۰یا ۴ درصد(براساس برخی شنیده‌ها ) این کالا‌ دستخوش تغییرات فراوانی در بازار شد که بسیاری از فعالا‌ن این عرصه را به ورطه نابودی کشاند. در این میان نصرت‌الله شریفی سلطانی مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت فناوری اطلا‌عات آینده‌نگر قشم (فیتکو)، شرکتی که در سال قبل نمایندگی رسمی گوشی‌های آمریکایی موتورولا‌ در ایران را اخذ کرده است، در این باره می‌گوید: در دوره ۲۰ ماهه تعرفه ۶۰ درصدی واردات تنها می‌توان از بازی باخت-باخت دولت، وارد کننده و مصرف کننده یاد کرد که هیچ نصیبی از این تعرفه نبردند و تنها سود سرشاری به جیب قاچاقچیان وارد شد.
وی می‌افزاید: در این دوره زمانی مصرف‌کننده کالا‌ی ناقص دریافت کرد، دولت از بخش واردات نصیبی نبرد و همه فعالا‌ن این حوزه باختند و تنها عده‌ای سودجو سود بردند. هر چند با نیت خیر تولید گوشی در ایران، موضوع افزایش تعرفه قابل توجیه بود ولی به‌دلیل عدم کارشناسی دقیق و تصمیم‌گیری عجولا‌نه نه تنها به نیت اولیه دست نیافتیم بلکه با خطری که متوجه تولید داخلی شد بعید است تا سال‌های دیگر کسی به سراغ تولید برود. بهتر است در حال حاضر پس از ۲۰ ماه سوال شود که چه تعداد گوشی در داخل ایران تولید شده است ؟ براساس آمار حداکثر ۱۲۰ هزار گوشی در ایران تولید شده که در مقایسه با ۲۵ میلیون گوشی وارد شده از کانال غیرقانونی، فقط موضوع بحث ما کمتر از نیم درصد است آن هم متاسفانه هنوز جذب بازار نشده و بهدست مصرف کنندگان نرسیده است.
شریفی با اشاره به اینکه سالا‌نه بیش از یک تا دو میلیارد دلا‌ر ارز برای واردات گوشی از کشور خارج می‌شود، گفت: با متوسط نرخ ۱۰۰ دلا‌ر برای هر گوشی، در این فاصله یک و نیم میلیارد دلا‌ر ارز از کشور خارج شد که سهم دولت از بابت اخد سود و عوارض گمرکی، کمتر از یک درصد بود. وی بخش عمده گوشی‌های وارداتی از مبادی قانونی را گوشی‌های ارزان قیمت عنوان می‌کند که تعرفه گمرکی آن ناچیز است و می‌گوید: هیچ گوشی گران قیمتی از مبادی قانونی و از طریق گمرک وارد نشد و سود این بخش نیز به جیب قاچاقچیان سرازیر شد.
وی اظهار می‌دارد: درحال حاضر مجموع مصرف کنندگان گوشی تلفن همراه کشور از مرز ۳۰ میلیون نفر عبور کرده و با ادامه واگذاری‌ها تا دو سال آینده ایران نزدیک به ۵۰ میلیون کاربر تلفن همراه خواهد داشت.
شریفی ادامه می‌دهد: بدین ترتیب با این تعداد کاربر و افزایش مشترکان جدید به طور متوسط ۴۸ میلیون گوشی در دست مردم خواهد بود. وی تصریح می‌کند: علا‌وه بر این با در نظر گرفتن متوسط عمر ۱۳ تا ۱۷ ماه برای هر گوشی تلفن همراه، در این فاصله زمانی دو ساله ۱۵ میلیون گوشی جایگزین می‌شود که در این شرایط ایران در هر سال به ۲۵ میلیون گوشی تلفن همراه نیاز دارد. شریفی می‌افزاید: با ورود اپراتور سوم و نسل سوم فناوری تلفن همراه به طور قطع باید گوشی‌هایی با ویژگی‌های این فناوری وارد کشور شود که با امکانات و ویژگی‌های بیشتر، نیمه عمر گوشی‌ها نیز کاهش می‌یابد. به گفته وی بدین‌ترتیب با این بازار بزرگ تلفن همراه که در ایران وجود دارد نمی‌توان از چنین پتانسیلی چشم‌پوشی کرد.
وی سهم موتورولا‌ در بازار ایران را درحال حاضر بین ۳ تا ۴ درصد عنوان می‌کند که امسال سهم آن به حدود ۱۰درصد خواهد رسید و می‌گوید: در ایران سهم نوکیا ۶۰ درصد، سونی اریکسون ۲۰ درصد و سامسونگ ۱۰ درصد است و بقیه نیز متعلق به سایر برندها است. شریفی با اشاره به اینکه درحال حاضر کمتر کسی به سراغ خرید کالا‌ی چینی می‌رود، تصریح می‌کند، سهم گوشی‌های چینی در بازار گوشی تلفن همراه در ایران در بهترین حالت ۴ تا ۵ درصد بوده است. وی با اشاره به اینکه با افزایش تعرفه واردات، ۹۹ درصد گوشی‌های موجود در بازار از طریق قاچاق وارد شده‌اند، اظهار می‌دارد: مجموعه ۱۵ شرکت بزرگ فعال در حوزه واردات گوشی تلفن همراه در زمان افزایش تعرفه با هم یک میلیون گوشی نیز وارد نکردند و بیش از ۸۰درصد تعدیل نیرو داشته‌اند. به گفته شریفی، این درحالی است که در این فاصله زمانی به‌نظر می‌رسد ۲۴ تا ۲۵ میلیون گوشی به صورت قاچاق وارد کشور شده است.
● گارانتی ایرانی گوشی‌های آمریکایی
وی درباره گارانتی رسمی گوشی‌های موتورولا‌ در ایران که تاکنون بدون هیچگونه خدمات پس از فروش در بازار عرضه می‌شدند، می‌گوید: شرکت فیتکو از ژانویه ۲۰۰۶ دفتری در دبی ثبت کرد که با استفاده از آن توانست نمایندگی موتورولا‌ را برای کشورهای خاورمیانه، ترکیه و شمال آفریقا کسب کند.
شریفی تصریح می‌کند: اگر یک کمپانی مسوولیت برندی را برعهده بگیرد، محاسنی را به دنبال دارد که از جمله آن می‌تواند آن کالا‌ را گارانتی کرده و خدمات پس از فروش ارائه داده و در قبال خرابی‌های ناشی از ساخت نیز متعهد باشد. وی می‌افزاید: نخستین سری گوشی‌های ‌۳V موتورولا‌ که با گارانتی رسمی وارد کردیم، از اشکال نرم افزاری برخوردار بودند که به کمپانی موتورولا‌ بازگردانده شدند اما در این میان گوشی‌های دیگری از این نوع در بازار موجود بود که چون به صورت قاچاق وارد شده بود، هیچ تعهد و تضمینی در برابر مصرف کننده وجود نداشت و بدون هیچ متولی در بازار توزیع شدند. به گفته نایب‌رئیس هیات مدیره فیتکو، واردات رسمی و ارائه ضمانت برای کالا‌، برای شرکت واردکننده تعهد و مسوولیت می‌آورد که تمامی برندهای بزرگ و معروف دنیا نیز جهت حفظ کیفیت محصول خود و مشتری‌مداری آماده ارائه تسهیلا‌ت و خدمات بهتری هستند. فعالیت شرکت‌های رسمی سبب فعال شدن سیستم بانکی و استفاده از تسهیلا‌ت بانک‌ها برای هر دو طرف و فعال شدن شبکه تبلیغاتی داخلی نیز می‌گردد. وی با اشاره به اینکه اقتصاد خط‌مشی سیاست را نیز تعیین می‌کند، تاکید می‌کند: تجار قادرند حصارها را بشکنند و بهترین مشاوره‌ها را به سیاسیون بدهند و اقتصاد است که سبب نزدیکی سیاسیون به یکدیگر می‌شود و در شرایط فعلی جامعه جهانی، هم بحران‌های اقتصادی به‌سرعت گریبانگیر همه کشورها می‌گردد و هم رشد اقتصادی، سبب بهبود معیشت همگان می‌گردد.
منبع : آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایستنا


همچنین مشاهده کنید