چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

رژیم غذایی در سرماخوردگی و آنفلوانزا


رژیم غذایی در سرماخوردگی و آنفلوانزا
سلامتی مجاری تنفسی وابسته به دریافت هوای فاقد میكروب و آلودگی است. بیش از ۲۰۰ نوع ویروس شناخته شده است كه به دستگاه تنفسی فوقانی اثر گذاشته و باعث سرماخوردگی می‌شوند. در اغلب موارد سرماخوردگی خفیف بوده و به طور معمول برای حدود یك هفته باقی می‌ماند. آنفلوانزا نامی است كه به عفونت ویروسی بسیار شدید نسبت داده می‌شود و این عفونت نیز بر دستگاه تنفسی فوقانی تاثیر می‌گذارند.
علایم سرماخوردگی به طور معمول دو تا سه روز پس از ورود ویروس به بدن ظاهر می‌شود. شایع‌ترین علایم شامل: گلودرد، گرفتگی و یا ریزش آب بینی، سرفه، عطسه و درد ناحیه دست و پا، خستگی، ریزش آب از چشم‌ها و بروز مشكلاتی در خوابیدن است. در صورتی كه علایم بیش از یك هفته باقی بمانند و به همراه سردرد شدید، ضعف، از دست دادن اشتها و تهوع نیز باشند احتمال این‌كه بیماری به علت ویروس آنفلوانزا باشد بیشتر است. بروز تب نیز به طور معمول شایع‌ است. باید توجه كرد كه در موارد عفونت‌های ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی، علت بیماری را نمی‌توان برطرف كرد و فقط درمان علایم امكان‌پذیر است.
به هنگام سرماخوردگی، استراحت زیاد، مصرف فراوان مایعات و قرقره كردن آب نمك ولرم به بهبود علایم كمك می‌كند. مصرف قرص‌های مسكن به رفع سردرد و كاهش تب كمك می‌كنند. تنها در مواردی كه به دنبال عفونت ویروسی، عفونت باكتریایی نیز بروز می‌كند، آنتی‌بیوتیك‌ها مفید واقع می‌شوند. كودكان، سالمندان، زنان باردار، و افرادی كه به بیماری‌های كلیوی یا دیابت دچارند به توصیه‌های پزشكی بیشتری نیاز دارند. گاهی اوقات برای سالمندان به منظور پیشگیری از ابتلا به عفونت، استفاده از واكسن توصیه می‌شود.
● چه غذاهایی برای سرماخوردگی مفید هستند
برای این‌كه سیستم ایمنی بدن به بهترین نحو به وظیفه‌اش كه مبارزه علیه ویروس‌های سرماخوردگی و آنفلوانزا است، عمل كند باید مواد مغذی حیاتی را دریافت كند. از جمله منابع اصلی طبیعی تامین‌كننده ویتامین ث كه در درمان سرماخوردگی موثرند عبارتند از:
پرتقال، گریپ فروت، انواع توت، فلفل دلمه‌ای، توت فرنگی، سیب‌زمینی و سبزی‌جات سبز برگ از قبیل انواع كلم. (دریافت زیاد و منظم ویتامین ث به كاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگی كمك می‌كند.)
غلات سبوس‌دار و حبوبات، منابع غذایی خوب یكی از ویتامین‌های گروه ب به نام پانتوتنیك اسید هستند. كمبود پانتوتنیك اسید سبب بروز عفونت‌های مكرر دستگاه تنفسی فوقانی می‌شود.
سیر دارای آهن، روی و آلیسین است كه سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و كمك به كاهش خطر عفونت‌هٔای ویروسی می‌شود.
ماهی قباد، قرل‌آلا، ساردین و ماهی‌های روغنی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. همچنین تخم كتان، دانه كدو حلوایی و روغن شاه‌دانه از دیگر منابع خوب امگا ۳ به شمار می‌روند.
دانه كنجد، تخمه كدو حلوایی و آفتاب‌گردان منابع غنی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند. این اسیدهای چرب در مبارزه علیه عفونت‌های سرماخوردگی به سلول‌های دستگاه تنفسی كمك می‌كنند.
جگر، انواع ماهی از جمله قزل‌آلا، قباد و شاه‌ماهی، كره و تخم‌مرغ منابع ویتامین آ هستند. هویج، انبه، سیب‌زمینی، زرد‌آلو، كدو حلوایی و سبزی‌جات تیره نیز تامین‌كننده بتاكارتن هستند كه در بدن به ویتامین آ تبدیل می‌شوند. عفونت‌های مكرر تنفسی در كودكان با كاهش ذخایر ویتامین آ مرتبط است. یك رژیم غذایی متنوع و مخلوط حاوی این غذاها، مواد كافی برای یك كودك در حال رشد را تامین می‌كند.
ماهی، مرغ، گوشت قرمز بدون چربی، لبنیات و مخلوطی از مغزها، دانه‌ها و غلات سبوس‌دار، تامین‌كننده پروتئین هستند. كمبود دریافت پروتئین خطر ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد.
گوشت، شیر، غلات و حبوبات تامین كننده ویتامین‌های ب ۶ و پانتوتنیك اسید هستند كه برای سلامتی سیستم ایمنی از اهمیت بسیاری برخوردارند.
غلات صبحانه (برشتوك)، نان و عصاره مخمر، تامین‌كننده اسید فولیك هستند كه برای سلامتی و تقویت سیستم ایمنی ضروری است. به علاوه چغندر، لوبیا چشم بلبلی و انواع كلم منابع خوب فولات (فرم طبیعی اسید فولیك) هستند.
انواع صدف، گوشت‌های قرمز بدون چربی و غلات سبوس‌دار حاوی روی هستند. روی یك ماده معدنی مورد نیاز برای سیستم ایمنی است.
غذاهای آماده بسته‌بندی شده و كنسروها از لحاظ ویتامین‌ها و مواد معدنی فقیر هستند. بنابراین به جای مصرف این نوع غذاها از انواع میوه‌ و سبزی‌جات تازه،‌ گوشت، ماهی، غلات، مغزها و دانه‌ها استفاده كنید.
استفاده از بخور برای رفع گرفتگی بینی كمك می‌كند. برای این كار به مدت ۱۰ دقیقه سر را به روی بخارات یك ظرف آب در حال جوشیدن بگیرید. بهتر است دستمال یا حوله‌ای را به روی سر بگذارید. این عمل را سه بار در روز تكرار كنید. می‌توانید مقداری روغن منتول یا اوكالیپتوس به آب در حال تبخیر اضافه كنید تا عمل تنفس را تسهیل كند.
مقدار زیادی مایعات مصرف كنید. در طول حملات شدید آنفلوانزا، بهتر است از مایعات مقوی و مغذی مثل انواع سوپ‌ها و آش‌ها به عنوان جایگزین وعده اصلی استفاده كنید. البته به شرطی كه تعادل صحیحی از انواع مواد مغذی را دارا باشد.
تا جایی كه می‌توانید استراحت كنید. سیستم ایمنی برای تجدید قوا به استراحت نیاز دارد. عدم توجه به علایم یك عفونت ویروسی و سعی در ادامه كار و فعالیت در حین بیماری، مدت ابتلا را طولانی‌تر می‌كند.
به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی پزشكان ایران
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی درمانگر


همچنین مشاهده کنید