چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

دردسرهای شیرین دیابتی‌ها


دردسرهای شیرین دیابتی‌ها
وسوسه‌های شیرینی‌ها از شیرینی‌ نخودچی گرفته تا سوهان عسلی، یکی از درگیری‌های هر کسی در مهمانی‌ها است.
ولی برای کسانی که دیابت (یا مرض قند) دارند، مبارزه با این وسوسه‌های شیرین، دشوارتر و لازم‌تر است.
بسیاری از شیرینی‌های بند انگشتی روی میز پذیرایی پر از چربی و شکر هستند. به علاوه سطح کالری آنها بسیار بالاست. بنابراین کسانی که دیابت دارند باید در مهمانی‌ها حسابی هوای خودشان را داشته باشند که زیاد به ظرف شیرینی‌ها سر نزنند. چون خیلی راحت قند خونشان بالا می‌رود و عوارض در راهند.
● مهمانی نروید؛ یا شیرینی نخورید
یک راه‌حل آسان برای اینکه به شیرینی‌های عید ناخنک نزنید، این است که زیاد دید و بازدید نروید و یا دست‌کم تمام دید و بازدیدهایتان را در یک روز نگذارید تا مجبور نشوید در هر خانه حداقل یک شیرینی میل کنید، ولی چون نمی‌توان دور مهمانی‌ رفتن را خط کشید بهترین راه این است که حواس‌تان به خودتان باشد و بی‌دلیل خود را در خطر افزایش قند خون و یا کاهش ناگهانی قند خون قرار ندهید و به اندازه شیرینی بخورید.
دکتر کافمن رئیس مرکز تحقیقات دیابت، متابولیسم و غدد بیمارستان کودکان لس‌آنجلس و رئیس سابق انجمن دیابت آمریکا معتقد است: یک روش برای دوری از این مشکلات بالقوه ناشی از مهمانی‌های تعطیلات، شرکت نکردن در آنهاست ولی می‌افزاید روش‌هایی برای دیابتی‌ها وجود دارد که به این مهمانی‌ها بروند بدون اینکه دچار نوسانات قند خون شوند. به این ترتیب که مدت کوتاهی که در منزل هستید با جدیت ورزش کنید.
برای اینکه دیگران را نرنجانید (که به طور قطع دشوار خواهد بود) همچنان که به تعهد خود به خوردن شیرینی اندک توجه می‌کنید، میزان انسولین تزریقی را زیر نظر پزشک کنترل کنید تا قند اضافی را بسوزانید و از خون پاک کنید. خوشبختانه داروهایی که امروزه در دسترس افراد دیابتیک وجود دارد به آنها اجازه می‌دهد از غذاهای دلخواهشان بخورند.
دکتر «پاترشیا هنوا patricia Heanue» متخصص دیابت و عضو انجمن دیابت شهر بوستون می‌گوید: «امروز داروهای افراد دیابتی به گونه‌ای است که آنها می‌توانند مانند افراد عادی تغذیه کنند، فقط باید داروها را درست و به اندازه مصرف کنند.» این متخصص اعتقاد دارد که بیشتر خوراکی‌هایی که در تعطیلات سلامت مبتلایان به دیابت را به مخاطره می‌اندازد، همان خوراکی‌هایی است که افراد عادی هم باید از آن پرهیز کنند.»
● نه یکی، پس چندتا؟
دردسرهای شیرینی‌ها برای دیابتی‌ها به همین جا ختم نمی‌شود. دکتر«کیت آیود Keith Ayood»، متخصص تغذیه کودکان در کالج آلبرت اینشتین نیویورک اعتقاد دارد؛ به‌طور معمول، شیرینی‌ها که در مهمانی‌ها در دسترس دیابتی‌ها قرار می‌گیرد، حاوی ۸۵ کالری در هر ۵ سانتیمتر قطرشان هستند ولی مشکل اصلی اینجاست که اغلب ما با خوردن یک عدد از این شیرینی‌های شکری سیر نمی‌شویم و به‌سراغ بعدی و بعدی می‌رویم که این کار برای دیابتی‌ها خطرناک است».تحقیقات موسسه بین‌المللی سلامت آمریکا نشان می‌دهد که میزان کربوهیدرات که از خوردن یک عدد شیرینی با قطر تقریبا ۷ سانتیمتر وارد بدن افراد دیابتی می‌شود، معادل خوردن یک قطعه نان، نصف فنجان ذرت (یا سیب‌زمینی)، یک سوم لیوان برنج یا ماکارونی است.یک راه‌حل این است که هر وقت وسوسه شدید یک شیرینی بخورید، یکی از جایگزین‌های بالا را نوش‌جان کنید چون شیرینی، ارزش غذایی چندانی ندارد ولی این جایگزین‌ها مواد غذایی دیگری را نیز به بدنتان می‌رسانند.
● مهمانی‌ها و دیابتی‌ها
بسیاری از دیدوبازدیدها به خوردن شام یا ناهار هم می‌انجامد و اگر شما دیابتی باشید، باید در میان انواع غذاهای چرب، پرکالری، دسرها و پیش‌غذاهای پر از شکر، غذای مناسب خود را پیدا کنید. بهترین راهکار این است که شما غذای سالم و مناسب خود را با خودتان از منزل به این مهمانی و شب‌نشینی‌ها ببرید. بهترین غذاهایی که شما به‌عنوان یک دیابتی می‌توانید میل کنید یا همراه خود به مهمانی ببرید، مقداری نان، پنیر و انواع سبزی‌هاست. به‌طور مسلم، میزبان هنگامی که بفهمد شما دیابت دارید، از شما نخواهد رنجید.
● شکلات‌ها چشمک می‌زنند
این روزها شکلات‌های بزرگ و کوچک در هر مهمانی حضور دارند. اگر شما یکی پس از دیگری این شکلات‌های ریز را بخورید و بگویید اینکه خیلی کوچک است، به خودتان می‌آیید خواهید دید که مقدار زیادی شکلات خورده‌اید و قند خونتان افزایش یافته است ولی با خوردن یک یا دو تکه شکلات کوچک در عید، آسمان به زمین نخواهد آمد. یک راهکار این است که پیش از رفتن به این مهمانی‌ها در ایام تعطیلات در خانه ناهار یا شام و صبحانه سالم و کافی بخورید.
در این صورت، در مهمانی کمتر تمایل خواهید داشت که به شیرینی‌ها، شکلات‌ها و بیسکویت‌ها ناخنک بزنید و چشمانتان را یکی درمیان ببندید.
● گلوکومتر را در چمدانتان بگذارید
در ایام تعطیلات که به سفر می‌روید و ممکن است آزمایشگاه‌ها و مراکز درمانی تعطیل و یا نیمه تعطیل باشند، باید از دستگاه اندازه‌گیری قند خون در منزل استفاده کنید. اگر قصد دارید به سفر بروید، دستگاه‌تان را در چمدان قرار دهید و کنترل کنید تعداد نوارهای کافی برای آن را همراه برده‌اید. در طول سفر یا در ایام تعطیلات گاهگاهی قند خونتان را اندازه‌گیری کنید تا دچار افزایش قند خون و عوارض ناشی از آن نشوید.
روشنک منتظری
منبع : روزنامه تهران امروز


همچنین مشاهده کنید