دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

وتوی طرح مبارک توسط حماس


وتوی طرح مبارک توسط حماس
رژیم صهیونیستی که طی سه هفته نبرد نابرابر با مقاومت اسلامی فلسطین موفق به اشغال یک وجب از خاک غزه نیز نشده است سعی دارد هرچه سریع تر با کمک سازمانهای بین الملل و در راس آنها شورای امنیت سازمان ملل متحد دامنه شکست خود در برابر حماس را بیش از این گسترده نسازد.همچنین کشورهای عربی مانند مصر و عربستان سعودی که تلاش خود در راستای حذف حماس به کمک تل آویو را نقش بر آب می بینند سعی دارند به هر نحو ممکن حماس را نسبت به پذیرش طرح مصر ترغیب نمایند.
مقاومت اسلامی فلسطین علاوه بر اینکه در صحنه نبرد تل آویو را زمینگیر ساخته است ‌در عرصه مذاکرات با سران عربی نیز ذره ای از مواضع خود عقب نشینی ننموده و در برابر طرح آتش بس مصر واکنشی قاطعانه نشان داده است.این مسئله موجب واهمه اسرائیل و متحدان عربی آن از جمله تشکیلات خودگردان،مصر،عربستان سعودی و اردن شده است.سلام فیاض که به طور غیر قانونی از سوی محمود عباس به عنوان نخست وزیر فلسطین لقب گرفته است با تاکید بر موافقت تشکیلات خودگردان با طرح مصر برای برقراری آتش‌بس ادعا نموده این طرح تمامی منافع ملی فلسطین را در نظر گرفته است!
به عقیده ابومازن و سلام فیاض جنبش حماس باید بدون هیچ قید و شرطی طرح مصر برای آتش‌بس را بپذیرد و بر سر راه آن سنگ‌اندازی نکند، چرا که موضع‌گیری اخیر حماس نسبت به این طرح و اظهارات مسئولان حماس درباره‌ نحوه اداره گذرگاه رفح تنها منجر به ایجاد شکاف میان گروه‌های فلسطینی خواهد شد.!این در حالی‌است که مقامات تشکیلات خودگردان به هیچ عنوان از حق دفاع حماس از جان مردم غزه کوچکترین سخنی به میان نمی آورند.رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در قالب موضع گیری ذلیلانه طرح آتش بس پیشنهادی مصر را سازوکاری برای اجرای قطعنامه ۱۸۶۰ شورای امنیت دانسته است.محمود عباس در این خصوص می گوید:
“ ما معتقدیم چاره ای جز حضور نیروهای بین المللی در نوار غزه وجود ندارد . اهالی غزه در مناسبتهای مختلف مورد بسیاری از تجاوزات قرار می گیرند و در نتیجه ما خواستار حمایت از آنها و توقف تجاوزات علیه آنها هستیم .”
اگر قرار باشد نیروهای بین المللی مستقر شوند،باید محل استقرار آنها در سرزمینهای اشغالی باشد زیرا تخلفات جنگی تنها از سوی تل آویو صورت می گیرد.این در حالی‌است که جنبش مقاومت اسلامی حماس اعلام کرده است برخی مفاد طرح پیشنهادی مصر، بویژه در زمینه لغو محاصره و توقف تجاوزات دشمن صهیونیستی و عملیات‌ مقاومت گروه‌های فلسطینی با آرمان‌های ملت فلسطین سازگاری ندارد. حماس به دلیل مغایرت برخی مفاد طرح پیشنهادی دولت مصر درباره توقف جنگ در نوار غزه، از پذیرش آنها خودداری کرده است. توقف تجاوزات ارتش صهیونیستی به نوار غزه، عقب‌نشینی نظامیان صهیونیست از این منطقه، استقرار نیروهای بین‌المللی در مرزهای این منطقه، بازگشایی گذرگاه‌های این منطقه و در راس آنها گذرگاه مرزی رفح میان نوار غزه و مصر، آینده جریان مقاومت از جمله مسائل مورد مناقشه از حماس است.
در عین حال شماری از مقامات رژیم صهیونیستی اعلام کرده اند مصر استقرار یک نیروی فلسطینی وفادار به رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی را در طول مرز مصر در جنوب نوار غزه پیشنهاد کرده است. این طرح که هدف آن فراهم کردن زمینه اجرایآتش بس اعلام شده است همچنین استقرار نیروهای مصری را در بخش مصری مرز پیش بینی می کند.
یکی از مقامات وزارت جنگ رژیم صهیونیستی گفت این پیشنهاد نسخه اصلاح شده، تدابیری است که در سال دوهزار وپنج در خصوص وضع گذرگاه رفح در جنوب نوار غزه درباره آن توافق شد. این تدابیر حضور عوامل تشکیلات خودگردان فلسطینی و ناظران اروپایی را پیش بینی می کند.
این مقام اسرائیلی همچنین گفت نیروهای فلسطینی در طول جاده فیلادلفیا (‌که در طول مرز بین نوار غزه و مصر گسترش می یابد) گشت زنی خواهند کرد. .
معاون رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین نیز طرح مصر درباره آتش بس در نوار غزه را با مفاد فعلی آن غیرقابل قبول دانسته و خواستار تعدیل آن شده است. مقاومت اسلامی فلسطین به درستی معتقد است که ملاحظات جنبش حماس و دیگر گروههای مقاومت باید در نظر گرفته شود تا طرح مصر پذیرفته شود.از سوی دیگر،با توجه به جنایات جنگی رژیم صهیونیستی و پیروزی حماس بر این رژیم اشغالگر ،هم اکنون ابتکار عمل در دست حماس قرار دارد و باید از این ابتکار عمل به نحو کامل استفاده نماید.رژیم صهیونیستی تا کنون هیچ دستاوردی از حملات خود به نوارغزه جز کشتار کودکان و زنان و تخریب منازل و تاسیسات زیربنایی، مدارس و مساجد کسب نکرده است .
لازم به ذکر است حسنی مبارک ،رئیس جمهور مصر که تاکنون گذرگاه رفح را به درخواست اسرائیل به روی مردم غزه بسته است، بر اساس طرح خود خواستار آتش بس فوری و موقت برای دوران مشخصی شده است تا زمینه برای کمکهای بشردوستانه فراهم شود و مصر بتواند به تحرکات خود برای آتش بس فراگیر و دائمی ادامه دهد. وی لغو محاصره و پایان تجاوز را در طرح خود نگنجانده است.حماس گرچه اعلام کرده طرح مبارک را بر اساس اصول خود بررسی می کند اما تاکید کرده که هرگز با حضور ناظران بین المللی در نوار غزه موافقت نمی کند.جالب توجه اینکه ملک عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی و حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر در نشست مشترک خود در ریاض بر لزوم اجرایی شدن طرح آتش بس مصرتاکید کردند . مردم مصر نیز به شدت با طرح حسنی مبارک در خصوص آتش بس در حماس مخالفت نموده و خواهان برکناری رئیس جمهور دیکتاتور مآب خود از قدرت هستند.جنبش اخوان المسلمین مصر، گروه اصلی مخالف دولت این کشور، طرح مقامات قاهره در خصوص برقراری آتش بس در نوار غزه را محکوم کرده است. این جنبش ضمن تاسفبار خواندن طرح دولتمردان مصر تاکید کرد که این رویکرد قاهره به فلسطینی‌ها توجه نکرده است و حسنی مبارک باید اقداماتی را اتخاذ می‌کرد که اسرائیل را مجبور کند به تجاوزات خود علیه نوار غزه پایان دهد. جنبش اخوان المسلمین بارها از دولت مصر خواسته است مناسبات سیاسی و روابط تجاری و اقتصادی خود را با رژیم صهیونیستی قطع کند.
در نهایت اینکه مقاومت اسلامی فلسطین به هیچ عنوان در برابر طرح حسنی مبارک و دیگر سران عربی طرفدار تل آویو تسلیم نخواهد شد. هم اکنون تنها راه چاره قاهره این است که طرح ذلیلانه و غرب پسند خود را تعدیل نموده و بندهای مورد نظر حماس را در آن بگنجاند و این به معنای شکست قاهره در برابر مقاومت اسلامی فلسطین است.
سحاب فاطمی
منبع : روزنامه رسالت