سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


ایالات متحد آمریکا


ایالات متحد آمریکا
نام کشور:ایالات متحد آمریکا
تاریخ استقلال: ۴ ژولای ۱۷۷۶
جمعیت: ۲۹۳ میلیون نفر( برآورد ۲۰۰۴ )
موقعیت و وسعت: آمریکای شمالی بین کانادا و مکزیک واقع شده و با وسعت ۷/۳ میلیون مایل مربع، سومین کشور بزرگ جهان پس از روسیه و کاناداست.
تولید ناخالص داخلی: ۱۱ تریلیون دلار(۲۰۰۳)، ۷/۱۱ تریلیون دلار(۲۰۰۴)
شریکان عمده تجاری: کانادا، ژاپن، اتحادیه اروپا و مکزیک
صادرات کالا: ۷۱۳ میلیارد دلار (۲۰۰۳)، ۸۰۷ میلیارد دلار(۲۰۰۴) ۸۹۵ میلیارد دلار(برآورد۲۰۰۵ ) واردات کالا: ۱۲۶۱ میلیارد دلار (۲۰۰۳) ۱۴۶۷ میلیارد دلار(۲۰۰۴) ۱۵۷۱ میلیارد دلار(برآورد۲۰۰۵ ) کالاهای عمده صادراتی: کالاهای سرمایه ای، خودرو، مواد صنعتی و خام، کالای مصرفی و محصولات کشاورزی کالاهای عمده وارداتی: نفت خام و فرآورده های نفتی پالایش شده، ماشین آلات، کالاهای مصرفی، کالاهای خام صنعتی، غذا و نوشیدنی ذخایر اثبات شده نفت: ۹/۲۱ میلیارد بشکه (برآورد ۲۰۰۵ )
تولید نفت: ۸/۷ میلیون بشکه در روز مصرف نفت: ۲۰ میلیون بشکه در روز(۲۰۰۳) و ۴/۲۰ میلیون بشکه در روز (۲۰۰۴)
ظرفیت پالایش نفت خام: ۸/۱۶ میلیون بشکه در روز(برآورد۲۰۰۵ ) واردات خالص نفت: ۲/۱۱ میلیون بشکه در روز، نزدیک به ۵۶ درصد نفت مصرفی(۲۰۰۳) و ۸/۱۱ میلیون بشکه در روز(۲۰۰۴) واردات نفت خام از خلیج فارس: ۴/۲ میلیون بشکه در روز(۲۰۰۳) و ۴/۲ میلیون بشکه در روز (۲۰۰۴) منابع نفت خام وارداتی ایالات متحده: کانادا ۶۱/۱ میلیون بشکه در روز ، مکزیک ۵۹/۱ میلیون بشکه در روز، عربستان سعودی۴۸/۱ میلیون بشکه در روز، ونزوئلا ۲۹/۱ میلیون بشکه در روز و نیجریه ۰۹/۱ میلیون بشکه در روز (۲۰۰۴)
کل نفت ذخیره سازی شده: ۶۵/۱ میلیارد بشکه (۲۰۰۴)
ذخایر گاز طبیعی: ۳/۵ تریلیون متر مکعب (۲۰۰۵)
تولید گاز طبیعی: ۵/۵۲۹ میلیارد متر مکعب (۲۰۰۴) مصرف گاز طبیعی: ۶۲۰ میلیارد متر مکعب (۲۰۰۴)
واردات گاز طبیعی: ۱۱۲/۱۱۶ میلیارد متر مکعب (۲۰۰۴)
ذخایر برداشت پذیر زغال سنگ: ۱/۲۷۵
میلیارد تن تولید زغال سنگ: ۱۱۰۵ میلیون تن (۲۰۰۴)
مصرف زغال سنگ: ۱۱۰۵ میلیون تن (۲۰۰۴)
ظرفیت تولید برق: ۹۰۵ گیگا وات
تولید برق: ۳۹۲۱ میلیاردکیلو وات ساعت (۲۰۰۴)
کل مصرف انرژی: ۹۸۳۰۰ تریلیون «بی. تی. یو»، برابر ۲۵ درصد مصرف انرژی دنیا
انتشار کربن ناشی از مصرف انرژی: ۵۷۹۶ میلیون تن کربن(۲۰۰۲) برابر۶ درصد کربن منتشر شده در جهان مصرف سرانه انرژی: ۳۳۸ میلیون « بی. تی. یو» (۲۰۰۳)
انتشار سرانه کربن: ۳/۲۰ تن(۲۰۰۲)
سهم سوخت ها از مصرف انرژی: نفت ۴۰ درصد، گاز طبیعی۲۳ درصد، زغال سنگ ۲۳ درصد، انرژی هسته ای ۸ درصد، برق آبی ۳ درصد و انرژی های تجدید شونده ۳ درصد (۲۰۰۳)
سهم سوخت ها از انتشار کربن: نفت ۴۴ درصد، زغال سنگ ۳۶ درصد و گاز طبیعی ۲۰ درصد (۲۰۰۳) صنعت نفت جهان در آمریکا متولد شد و رشد ونمو یافت.
آمریکا بزرگ ترین مصرف کننده و واردکننده انرژی است. این کشور یازدهمین دارنده منابع نفتی، ششمین دارنده گاز طبیعی و نخستین دارنده ذخایر زغال سنگ است و روزانه نزدیک به ۸ میلیون بشکه نفت تولید می کند.
●چشم انداز عمومی
در دسامبر ۲۰۰۴ تولید ناخالص داخلی آمریكا ۴/۴ درصد رشد داشته است که ازتولید ناخالص داخلی سال ۲۰۰۲، ۹/۱ درصد و ازتولید ناخالص داخلی سال ۲۰۰۳، ۳ درصد بیشتر است. در سال ۲۰۰۳ کسری تجاری در این کشور به ۵۴۸ میلیارد دلار و در سال ۲۰۰۴ به ۶۶۰ میلیارد دلار رسید.در طول دو سال گذشته ارزش دلار بر حسب یورو و ین ژاپن کاهش چشمگیری یافته است.
آمار و ارقام منتشر شده درباره ذخایرگاز طبیعی و نفت درایالات متحده حاکی از این است که این کشور ۹/۲۱ میلیارد بشکه ذخایر نفتی در ژانویه ۲۰۰۵ دارد که در این صورت، یازدهمین دارنده ذخایر نفتی است که بیش از۸۰ درصد این ذخایر در چهار مرکز اصلی این کشور قرارگرفته اند. در ۳۱ دسامبر ۲۰۰۳، تگزاس ۲۲ درصد، لویزانا ۲۲ درصد، آلاسکا ۲۰ درصد و کالیفرنیا ۱۸ درصد ازكل ذخایر نفتی آمریکا را در اختیار داشتند.
ذخایر نفتی آمریکا از سال ۱۹۹۰ نزدیک به ۱۷ درصد کاهش یافته است که بیشترین کاهش در سال ۱۹۹۱و ۶/۱ میلیارد بشکه نفت بوده است. درسال ۲۰۰۳ تولید نفت از خلیج مکزیک ۶/۱ میلیون بشکه در روز، سواحل تگزاس ۱/۱ میلیون بشکه در روز، شمال آلاسکا ۹۴۹ هزار بشکه در روز، کالیفرنیا ۶۸۳ هزار بشکه در روز، لویزانیا ۲۴۴ هزار بشکه در روز، اوکلاهما۱۷۸ و ویومینگ ۱۴۳ هزار بشکه در روز بوده است. درسال ۲۰۰۴ میزان تولید نفت ۱۳۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است که انتظار می رود در سال ۲۰۰۵ به میزان ۱۹۰ هزار بشکه افزایش یابد.
طوفان سپتامبر ۲۰۰۴ در خلیج مکزیکو به تجهیزات نفتی این منطقه آسیب جدی واردکرد؛ به گونه ای که به کاهش ۲۹ میلیون بشکه نفت درآن ماه و کاهش مداوم ۲۰۰ هزار بشکه نفت منجرشد. تولیدات نفت آلاسکا نیز در سال ۲۰۰۴، ۵ درصد كاهش داشته است که انتظار می رود در سال ۲۰۰۵ نیز یک درصد دیگر کاهش داشته باشد.
خالص واردات نفت و فرآورده های نفتی ایالات متحده برای دوره ژانویه- آگوست ۲۰۰۴ نزدیک به ۸/۱۱ میلیون بشکه بوده که معادل ۵۸ درصد کل تقاضای آمریکاست. در سال های ۱۹۸۱ و دهه ۱۹۹۰ کاهش شدیدی در ظرفیت پالایش وجود داشت؛ به گونه ای که ظرفیت تعدادی از پالایشگاه های این کشور در سال های ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۹ از ۶/۱۸ میلیون بشکه درروز به ۷/۱۵ میلیون بشکه در روز رسید، در حالی که با كارگیری بیشترین ظرفیت پالایشگاه ها در این دوره از ۶۹ درصد به ۸۷ درصد رسید.
تعدادی از پالایشگاه های ایالات متحده به تعطیل شده و در سی سال گذشته پالایشگاه جدیدی ساخته نشده است، با وجوداین، ظرفیت عملیاتی پالایشگاه ها افزایش یافته است. برای نمونه درسال های۱۹۹۰ تا۱۹۹۸ نزدیک به ۲۸ درصد افزایش یافته است. ظرفیت پالایشگاه های این کشور از ۱۵ میلیون بشکه در روز در سال ۱۹۹۴ به ۹/۱۶ میلیون بشکه در سپتامبر ۲۰۰۴ رسید.
●نفت و مصرف فرآورده های آن
آمریكا درسال ۲۰۰۳ روزانه ۲۰میلیون بشكه نفت مصرف داشته، حال آن كه این میزان مصرف درسال ۲۰۰۴ به ۴/۲۰ میلیون بشكه افزایش یافته است. مصرف بنزین ۹ میلیون بشکه در روز (۴۴ درصد مصرف کل فرآورده های نفتی آمریکا)، مصرف نفت حرارتی ۱/۴ میلیون بشکه در روز (۲۰ درصد) و مصرف سوخت جت ۶/۱ میلیون بشکه در روز است.
پیش بینی می شود تقاضای روزانه نفت و فرآورده های آن در سال ۲۰۰۵ ، با ۴/۱ درصد رشد، ۲۸۰ هزار بشكه افزایش یابد. براساس پیش بینی ها، تقاضای بنزین به ۲۲/۹ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت که رشد ۸/۱ درصدی در قیاس با سال قبل خواهد داشت. همچنین سوخت جت با رشد ۱/۳ درصدی روبه رو خواهد بود که مصرف این فرآورده را به ۶۷/۱ میلیون بشکه در روز خواهد رساند.
●گاز طبیعی و تقاضای آن
در ژانویه ۲۰۰۴ میزان ذخایر گاز طبیعی آمریكا نزدیک به ۸/۴ تریلیون متر مکعب بوده که مقام ششم ذخیره گاز طبیعی در جهان را برای این كشور ارمغان آورده است. مصرف گاز طبیعی در سال ۲۰۰۴ در آمریکا ۰۴/۶۲۳ میلیارد متر مکعب بوده که ۱۱۲/۱۱۶ میلیارد متر مکعب آن به صورت واردات بوده است. بیشترین واردات گاز طبیعی آمریکا از کشور کانادا بوده است. آننننننننن
مصرف گاز طبیعی از سال ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۰۳، ۱۵ درصد رشد داشته است. پیش بینی می شود که با ادامه رشد اقتصادی ایالات متحده آمریکا، مصرف گاز طبیعی در سال ۲۰۰۵ ، ۷/۳ درصد افزایش یابد.
درپایان سال ۲۰۰۳، ۲۶۶ شبکه خط لوله که طول آنها بیش از ۳۰۶ هزار مایل است، راه اندازی شده است. با وجود این، رشد شبکه حمل ونقل گاز آمریکا ناچیز ارزیابی می شود.
●قیمت گاز طبیعی
درپایان سال ۲۰۰۰ و اوایل سال ۲۰۰۱ قیمت گاز طبیعی به ۱۰ دلار در هرهزارفوت مکعب رسید، اما از آن پس با کاهشی سریع به ۵/۲ دلار در هر هزار فوت مکعب رسید. آب و هوای سرد در شمال شرقی ایالات متحده در زمستان ۲۰۰۲ و۲۰۰۳ به کاهش سریع ذخیره گاز طبیعی و محدود کردن عملکرد خطوط منجرشد. پیامد این افزایش قیمت، رسیدن قیمت گاز در سپتامبر ۲۰۰۴ به ۱۵/۵ دلار برای هر هزار فوت مکعب و پس از آن افزایش دوباره به ۱/۶ دلار برای هر هزار فوت مکعب بود که پیش بینی می شود قیمت گاز در سال ۲۰۰۵ به ۱۵/۶ دلار برای هر هزار فوت مکعب برسد.
●زغال سنگ
در سال ۲۰۰۳ ایالات متحده ۱۰۷۲ میلیون تن زغال سنگ تولید کرده که میزان ۱/۲ درصد کمتر از میزان تولیدات سال ۲۰۰۲ بوده است، اما در ژانویه ۲۰۰۴ كمی افزایش داشته است. متوسط قیمت زغال سنگ در سال ۲۰۰۳ کاهش اندکی(۸۵/۱۷ دلار برای هر تن) داشته است. میانگین قیمت زغال سنگ مورد استفاده در نیروگاه های برق، هر تن ۲۹/۲۵ دلار است که در قیاس با سال ۲۰۰۲، افزون بر ۲ درصد افزایش یافته است.
صادرات زغال سنگ آمریکا در سال ۲۰۰۲، ۴۰ میلیون تن بوده که از میزان صادرات زغال سنگ درسال ۱۹۹۱ این کشور ۶۸ میلیون تن کمتر بوده است ، اما در سال ۲۰۰۳ میزان صادرات۴۳ میلیون تن در سال افزایش داشته است. میزان واردات زغال سنگ آمریكا در سال ۲۰۰۳، ۲۵ میلیون تن در سال بوده که در قیاس با سال ۲۰۰۲ (۹/۱۶ میلیون تن)۴۸ درصدرشد داشته است. افزایش پی درپی واردات زغال سنگ ایالات متحده تا حدی ناشی از افزایش تقاضا برای زغال سنگ با گوگرد پایین است.
●برق
آمریكا در سال ۲۰۰۳، ۳۸۴۸ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده است. نیروگاه های زغال سنگ سوز۵۳ درصد، نیروگاه های هسته ای ۲۱ درصد، گاز طبیعی ۱۵ درصد، نیروگاه های برق آبی ۷ درصد، نیروگاه های نفتی ۳ درصد، انرژی زمین گرمایی وبقیه انرژی ها یك درصد از برق این کشور را تولید می کنند.
اوایل آگوست ۲۰۰۴ امکانات برقی این کشور۲/۲ درصدافزایش داشته است. نیروگاه های گازی در آمریکا اهمیت ویژه ای دارند؛ به گونه ای که میزان نیروگاه های گازی از۹ درصد در سال ۱۹۸۸ به ۱۸ درصد در سال ۲۰۰۲ رسیده است. سرمایه گذاری در نیروگاه های زغال سنگ سوزدرمقایسه بانیروگاه های گازی این کشور، اهمیت کمتری دارند، اما میزان تولید برق نیروگاه های هسته ای با افزایش اندکی همراه بوده؛ به گونه ای که از ۱۹ درصد در سال ۱۹۸۸ به ۲۰ درصد در سال ۲۰۰۳ و سهم نفت در تولید برق از ۵ درصد در سال ۱۹۸۸ به ۳ درصد در سال ۲۰۰۳ رسیده است.
در سال ۲۰۰۲ توانایی تولید برق ایالات متحده ۹۰۵ گیگا وات بوده است. از این میزان ۷۶ درصد برای مصارف گرمایی که در این میان سهم زغال سنگ ۳۵ درصد، گاز طبیعی ۱۹ درصد، نیروگاه های زغال سنگ سوز و گازی با یکدیگر ۱۸ درصد، نفت ۴ درصد، برق آبی۱۱ درصد، انرژی هسته ای ۱۱ درصد وانرژی های تجدیدشونده نزدیک به ۲ درصد است. تا سال ۲۰۰۳ رشد تقاضای سالانه نزدیک به ۹/۰ درصد بوده است، اما اوایل آگوست۲۰۰۴ تقاضای برق با رشد ۳/۱ درصدی روبه رو شده است.
●انرژی هسته ای
در سال ۲۰۰۳ نزدیک به ۲۰ درصد تولید برق آمریکا را نیروگاه های هسته ای تولید کرده اند. پنج مرکز اصلی درآمریكا عهده دار تولید ۴۰ درصد انرژی هسته ای در این کشور هستند که عبارتند از: ایلی نویس، کارولینای جنوبی، پنسیلوانیا، کارولینای شمالی و نیویورک.
بازده واحدهای انرژی هسته ای از ۲۶ درصد در سال ۱۹۹۰ به ۹۰ درصد در سال ۲۰۰۲ رسیده که افزایش چشمگیری داشته است، اما در سال ۲۰۰۳ میزان بازده کاهش اندکی داشته و به ۸۸ درصدرسیده و در اوایل آگوست ۲۰۰۴ با اندکی رشد به ۱/۹۲ رسیده است.آمریكا درسال ۲۰۰۳،۸۳ میلیارد کیلو وات ساعت برق هسته ای تولیدکرد و در سال ۲۰۰۳ با راه اندازی ۱۰۴ واحد هسته ای که سالانه ۷۶۴ میلیارد کیلو وات ساعت برق تولید می كند، ۱/۴ درصد رشد داشته است.
●محیط زیست
در دهه های گذشته و با وجود پیشرفت فناوری و قوانین زیست محیطی، آلودگی ناشی از تولیدات انرژی و مصرف آن از قبیل اکسید گوگرد و اکسید نیتروژن کاهش یافته است. پیشرفت عمده در ۳۰ سال گذشته در آمریکا به گونه ای بوده که میزان تولید ناخالص داخلی این کشور۱۶۱ درصد، مصرف انرژی ۴۲ درصد و زیرساخت های حمل و نقل ۱۴۹ درصد، رشد داشته است. به رغم این پیشرفت ها در بحث انرژی و محیط زیست، سرپیچی ها و تخلف هایی صورت گرفته است.
منبع : شبکه اطلاع رسانی شانا


همچنین مشاهده کنید