یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ترکیه در جمع دوستان و دشمنان


ترکیه در جمع دوستان و دشمنان
آغاز مذاکرات میان ترکیه و اتحادیه اروپا، واکنش های جهانی متفاوتی را به دنبال داشت. هر چند این مذاکرات به ده سال زمان نیاز خواهد داشت اما به نظر می رسد که واکنش های جهانی از همین ابتدا دامنگیر این مذاکرات شده است، در حالی که مقامات ارشد اکثر کشور های اروپایی از این تصمیم اتحادیه اروپا استقبال کرده اند، نتایج نظر سنجی های عمومی حاکی از عدم رضایت مردم این کشور ها از تصمیم فوق است.
بسیاری از مخالفان دلایل مخالفت خود را اینگونه اعلام کردند:
۱) جمعیت بالای ترکیه
۲) فقر گسترده در این کشور
۳) عدم تطابق فرهنگی با اروپا
در میان کشورهای اروپایی، فرانسه و آلمان بیشتران مخالفان را درون خود جا داده اند .
نتایج این نظر سنجی ها در کشورهای متفاوت به شرح زیر است:
▪ آلمان:بیش از سه چهارم مردم آلمان با عضویت ترکیه مخالف هستند. در میان دو حزب اصلی این کشور، سوسیال دموکرات ها خواهان حضور ترکیه ای مدرن در اتحادیه اروپا هستند. اما دموکرات مسیحی از ابتدای آغاز تبلیغات انتخاباتی خود بارها بر مخالفت با حضور ترکیه در این اتحادیه تأکید کرده است.
▪ فرانسه: کشوری که بیشترین آمار مسلمانان را در میان کشورهای اتحادیه اروپا به خود اختصاص داده است. مقامات فرانسه با الحاق ترکیه با اتحادیه اروپا موافق هستند. البته نخست وزیر این کشور اعلام کرد که ترکیه باید ابتدا قبرس را به رسمیت بشناسد. نیکولاس سارکوزی رهبر حزب اتحاد جنبش مردمی فرانسه – که احتمالا نامزد آتی انتخابات ریاست جمهوری نیز خواهد بود با این تصمیم اتحادیه اروپا به شدت مخالف است. براساس آخرین نظرسنجی انجام گرفته،‌ تنها ۲۰ درصد از سؤال شوندگان با الحاق ترکیه موافق هستند. فرانسه به مردم خود وعده برگزاری یک رفراندوم پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات را داده است.
▪ اتریش: براساس آخرین نظرسنجی انجام گرفته، ‌بیش از ۷۵ درصد از سؤال شوندگان بین ۱۵ تا ۲۴ سال با این تصمیم مخالف بوده و این آمار برای افراد بالای ۵۵ سال به ۸۲ درصد رسیده است. اتریش بالاترین آمار مخالفان در اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داده است.
▪ هلند: این کشور پس از فرانسه دومین رتبه را از لحاظ جمعیت مسلمانان به خود اختصاص داده است. مردم هلند هنوز به تصمیم واحدی در خصوص ترکیه نرسیده اند.
▪ انگلیس: این کشور از حامیان سرسخت الحاق ترکیه به اتحادیه اروپا است. وزیر امور خارجه این کشور در اظهاراتی کاملا جانبدارانه ادعا کرد که ترکیه با حضور در اتحادیه اروپا به کشوری مدرن و برپایه دموکراسی تبدیل خواهد شد.
▪ ایتالیا: در این کشور نیز ترکیه طرفداران سرسختی را در اختیار دارد. دولت ایتالیا بارها بر رابطه تاریخی میان کشورش با شرق تأکید کرده است.
البته این حمایت در سطح داخلی و عمومی از نوسان بسیاری برخوردار است و براساس نظرسنجی انجام گرفته کمتر از چهل درصد مردم حامی عضویت ترکیه هستند.
▪ لهستان: در این کشور که خود یکی از ۱۰ کشوری است که اخیرا به عضویت اتحادیه اروپا در آمده است،‌ ۵۴ درصد سؤال شوندگان حامی پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا بودند. بسیاری از سؤال شوندگان بر این باورند که حضور ترکیه در اتحادیه اروپا می تواند باعث افزایش ارتباط میان شرق و غرب شود.
▪ اسپانیا: ۳۳ درصد از سؤال شوندگان از مخالفان این الحاق هستند. ۴۲ درصد موافق به انضمام دولت را نیز باید محاسبه کرد. البته در ماه ژوئن و به دنبال رأی منفی هلند و فرانسه به قانون اساسی واحد،‌ وزیر امور خارجه این کشور پیشنهاد کرد که تصمیم گیری در خصوص ترکیه به زمان بهتری موکول شود.
▪ یونان: این کشور به مدت چهارصد سال تحت سلطه حکومت عثمانی بود. بسیاری از مردم این کشور هنوز استانبول را به عنوان شهری در یونان می شناسند. نتیجه نظرسنجی ها حاکی از این است که تنها ۲۵ درصد یونانی ها معتقدند که ترکیه در اتحادیه اروپا جایی دارد.
▪ مجارستان: عثمانی ها به مدت ۱۵۰ سال این کشور را تحت سلطه خود داشتند. البته در این کشور اندکی احساسات ضد ترکیه نیز وجود دارد. با این وجود،‌ بیش از نیمی از مردم مجارستان با به عضویت درآمدن ترکیه در اتحادیه اروپا موافق هستند.
▪ دانمارک: مردم این کشور از مخالفان سرسخت عضویت ترکیه محسوب می شوند.
سوئد: در حالی که مقامات این کشور خواهان عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا بوده و این اقدام را امری مثبت در تحول ترکیه می دانند، مردم سوئد به شدت با این طرح مخالفند.
سارا معصومی
منبع : خبرگزاری آفتاب


همچنین مشاهده کنید