شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

مرگ مارولا‌ندا، ‌مرگ فارک نیست


مرگ مارولا‌ندا، ‌مرگ فارک نیست
روسای جمهوری در کلمبیا طی چهار دهه گذشته تغییر کرده‌اند اما تنها یک نفر دراین کشور بوده است که طی این مدت شاهد تغییرات و آمد و خروج روسای جمهوری بوده است. <پدر و آنتونیو مارین> معروف به <مانوئل‌ مارولا‌ندا> یا <تیروفیجو>، چریک‌های فارک- شورشیان مسلح کلمبیایی- را طی بمباران‌های ارتش کلمبیا، آتش بس‌ها و گفتگوهای صلح شکست خورده در این دهه‌ها رهبری کرده است و هرگز مبارزه مخرب و آرمان‌گرای خود برای تبدیل دموکراسی بزرگ آمریکای جنوبی به موردی که در شوروی سابق حاکم بود و مدت‌های طولا‌نی است که از بین رفته است را متوقف نکرد. مرگ مارولا‌ندا لحظه خوبی برای کلمبیا به شمار میآید.
مرگ‌وی با توقف اقدامات فارک و تهدید نظامی جدی آن علیه دولت کلمبیا مصادف بود. یک فرمانده فارک اعلا‌م کرد که مارولا‌ندا در تاریخ ۲۶ مارس بر اثر حمله قلبی جان باخته است. فرماندهان ارتش کلمبیا بر این عقیده‌اند که وی بر اثر بمباران ارتش کشته شده است. در ماه می ۲ تن دیگر از اعضای دبیر خانه هفت عضوی فارک کشته شدند. این دورائول ریس و ایوان ریوس بودند. ریس در جریان حملا‌ت و بمباران به کمپ خود در نزدیکی مرز با اکوادور کشته شد و ریوس توسط یکی از گاردها و محافظ ‌خود به قتل رسید. <آلفونسو کانو> مغز متفکر فارک، جانشین مارولا‌ندا خواهد شد، اما دلا‌یلی وجود دارد مبنی براینکه چریک‌های فارک هرگز از شکست‌های خود در ماه مارس بهبودی پیدا نخواهند کرد. مارولا‌ندا آخرین حلقه ارتباطی شورشیان فارک با بینانگذاران آن بود که به عنوان یک نیروی مدافع حقوق رعیت‌ها علیه مالکان و زمین‌ داران مبارزه می‌کرد. چنین گفته شده است که مارولا‌ندا هر گز به شهر بزرگتری از شهر <نیوا> با جمعیت۳۱۵ هزار نفری در کلمبیا سفر نکرد. فارک توانست در پایان جنگ سرد، خود را حفظ کند اما به قیمت از بین رفتن ایدئولوژی این گروه تمام شد و ایدئولوژی این گروه از دفاع در برابر رعیت‌ها به سمت قاچاق مواد مخدر و آدم‌ربایی متمایل شد.
مارولا‌ندا تا اواسط دهه ۱۹۹۰ یک نیروی ۱۹ هزار نفری شورشیان را در واحدهای بزرگ رهبری می‌کرد که همواره به پادگان‌های ارتش کلمبیا حمله می‌کردند و تهدیدی علیه دولت بوگاتا بودند. این امر باعث شد تا دولت کلمبیا گفتگوهای صلح را با فارک در پیش بگیرد. کلمبیایی‌ها از سال ۲۰۰۲ با ناامیدی به آلوارواوریبه رئیس جمهوری این کشور روی آورده‌اند. اوریبه نیروهای امنیتی را تا سه برابر افزایش داد و شمار آنها را به ۲۷۰ هزار نفر رساند که شامل ۸۰ هزار سرباز حرفه‌ای و متخصص می‌شود که به عنوان نیروهای ویژه عمل می‌کنند. این نیروها توسط ناوگان هلی‌کوپتری بزرگ، بمب‌افکن‌های تاکتیکی <سوپر توکانو> ساخت برزیل و در عین حال مشاوره‌های امریکا در زمینه ردیابی مکالمات پشتیبانی می‌شوند.
این تقویت نیروی ارتش کلمبیا باعث تغییر در جنگ شد و فارک را از شهرها خارج ساخت. تغییرات در استراتژی دولت تاکنون نتیجه‌بخش بوده است. این تغییرات شامل هدف‌گیری‌ رهبران و چریک‌های فارک می‌شود. فارک اکنون درحال از دست دادن نیروهای بیشتری است تا اینکه بتواند نیروهای جدیدی را به خدمت بگیرد.ژنرال <فردی پادیلا‌ دی لئون> فرمانده نیروهای مسلح ارتش کلمبیا می‌گوید: شورشیان فارک از لحاظ نظامی ضعیف شده‌اند و از لحاظ سیاسی منزوی. ما نیز با اقدام علیه تجارت قاچاق این گروه، بودجه آنها را هدف قرار داده‌ایم و اکنون بازگشت به شهرها برای آنها غیرممکن شده است، آنچه که مقامات کلمبیایی را نگران کرده است، نشانه‌هایی است مبنی بر اینکه ونزوئلا‌ درحال کمک به فارک می‌باشد.
اما دولت ونزوئلا‌ احتمالا‌ پس از کشف شواهدی در کامپیوتر رائول ریس که از ارتباط ونزوئلا‌ با فارک خبر می‌داد، با احتیاط و با تدبیر بیشتری عمل می‌کند. بنابراین چه آینده‌ای اکنون در انتظار فارک است؟ <کانو> اغلب به عنوان فردی میانه‌رو شناخته شده است و برخلا‌ف جرج بریسینو فرمانده نظامی فارک است.
کانو در مصاحبه‌ای با اکونومیست در سال ۲۰۰۱ نشان داد که یک مارکسیست واقعی است و آمادگی پذیرش دموکراسی را ندارد. وی گفته بود مبارزه ما با دولت و فاصله گرفتن از آن است. فارک خواستار قدرت است و در ازای واگذاری خانه،‌خودرو و امتیازهایی نظیر چند کرسی در کنگره نرم نخواهد شد. اولین وظیفه کانو، جلوگیری از متلا‌شی شدن فارک است. فشارهای مداوم ارتش علیه فارک به معنای آن است که گروه‌های مجزای فارک دیگر قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر نیستند.
دولت کلمبیا با حفظ فشارها امیدوار است ‌فارک را وارد مذاکرات کند. موضوع گروگان‌های ربوده شده از سوی چریک‌های فارک پس از مرگ مارولا‌ندا، ‌این امید را به وجود آورده است که روند آزادیآنها تسریع شود. اما وقوع چنین حادثه‌ای قریب‌الوقوع نیست. مرگ مارولا‌ندا،‌ مرگ فارک نیست. زیرا حدود ۹ هزار چریک فارک همچنان مسلح هستند. اما شکست آن به زمان نیازدارد.
منبع: اکونومیست
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید