دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


پذیرش تفاوت ها


پذیرش تفاوت ها
در بین مسائل و مشكلاتی كه به خصوص در ارتباطات زناشویی و بین زوج ها روی می دهد نكته مشتركی وجود دارد و آن عدم باور و پذیرش تفاوت های جنسیتی بین زن و مرد است؛ مسئله ای كه خیلی از اوقات با عنوان كلی عدم تفاهم از طرف همسران مطرح می شود و ریشه در همین نكته دارد.
خانمی كه معترض است نسبت به عدم توجه همسر به خود، فرزندان و یا به وضعیت ظاهری منزل و یا آقایی كه از حساسیت زیاد همسرش نسبت به دكوراسیون منزل و یا خرده كاری هایی كه همسرش از او انتظار دارد كه به انجام رساند، به ستوه آمده، نمونه هایی است كه هركدام از ما در زندگی خود یا اطرافیان مشاهده كرده و می كنیم. در همین خصوص از یاد نبریم آقایان دارای ادراك كلی و خانم ها ادراك جزئی هستند به این معنا كه مردان یك دید كلی نسبت به مسائل مختلف دارند و خیلی اوقات متوجه خیلی از تغییرات جزئی نمی شوند؛ تغییراتی كه ممكن است وقت و انرژی فراوانی از یك خانم گرفته باشد به این امید كه مورد توجه شوهر قرار گرفته و از او قدردانی شود ولی در عین ناباوری خانم این اتفاق روی نمی دهد. درحقیقت گاهی مردان به زمان بیشتر و یا به راهنمایی های آشكارتری نیاز دارند تا متوجه این تغییرات شوند در همین حال جزئی ترین موارد از دید خانم ها پنهان نمی ماند. زن و مردی را در نظر بگیرید كه هر دو نظاره گر یك تابلوی نقاشی هستند معمولا مرد به ادراك كلی و پیام كلی نقاشی مورد نظر می رسد و خانم جزء به جزء نقاشی مذكور را مورد توجه و تفسیر و بررسی قرار می دهد تا در مرحله بعدی به پیام نقاشی پی ببرد. مطلب حائز اهمیت در اینجا این است كه این تفاوت و تفاوت هایی از این قبیل حاكی از ضعف و قدرت یا برتری یك جنس بر جنس دیگر نیست. تنها آگاهی بیشتر ما را طلب می كند تا با مطلع شدن از این تفاوت ها بتوانیم به سازگاری بیشتری با یكدیگر برسیم.
مورد دیگری كه شیوع فراوانی هم دارد مواقع ناراحتی غم و اندوه است. این بار نیز شاهد نوع دیگری از تفاوت ها هستیم. غالب آقایان در این مواقع و به وقت بروز مشكلات تمایل به تنها بودن دارند تا در تنهایی و خلوت خویش بتوانند مسئله به وجود آمده را تجزیه و تحلیل كرده و راه حلی برای آن بیابند. پیشنهادی كه در این مواقع به خانم های محترم می شود این است كه برای دقایقی به هیچ وجه وارد خلوت شوهران خود نشوند حتی اگر نگران آنها هستند و مایلند در ناراحتی او شریك باشند باز هم كمی صبر ضروری به نظر می رسد تا زمانی كه همسر شما اصطلاحا از غار تنهایی خویش خارج شود، آنگاه زمان مناسب تری برای پرس وجو از مسئله و وارد شدن به مشكل اوست زمان بحرانی مرد پایان رسیده و یا رو به پایان است و نتیجه گیری های اولیه صورت پذیرفته است. در نقطه مقابل وقتی خانم ها دچار بحران و غم و اندوه هستند به شدت نیازمند همدلی، همدردی و ملاطفت از جانب شوهر خویش هستند و تنها گذاشتن آنها در این لحظات صدمات روحی _ روانی فراوانی به آنها وارد می نماید. آنها نیاز دارند ابتدا از هیجانات به وجود آمده تخلیه شده و سپس با همفكری به راه حل مناسبی دست یابند. همانطور كه مشاهده می كنید بار دیگر شاهد تفاوت رفتاری در یك موقعیت معین هستیم، مجددا تأكید می كنم این تفاوت ها ناشی از قدرت و ضعف مرد یا زن نیست بلكه قسمتی از ویژگی های رفتاری مربوط به جنس می باشد و باید برای این تفاوت ها احترام قائل شویم. به این موضوع فكر كنید كه اگر زن و مرد كاملا از لحاظ روانی _ رفتاری به یكدیگر شباهت داشتند چه بسا زندگی مشترك، فرآیندی خسته كننده، یكنواخت و غیرقابل تحمل می نمود.
در پایان آگاهی بیشتر نسبت به تفاوت های زن و مرد را خصوصا برای كسانی كه در شرف زندگی مشترك هستند ضروری می دانم.
محمود هندی پور
منبع : روزنامه همشهری