شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


ارزش نان سال‌های جوانی


ارزش نان سال‌های جوانی
با شنیدن کلمهء نان یکی از اولین تصویرهایی که به ذهن می‌رسد تصویر ژان‌والژان است که از نانوایی یک عدد نان دزدیده و دارد می‌دود و بازرس ژاور هم دارد تعقیبش می‌کند. مگر یک عدد نان چقدر قیمت داشت که او را مجبور به دزدی کرده بود؟ واقعا ممکن است کسی برای خرید یک تکه نان هم پول نداشته باشد؟
نان برکت سفرهء خانواده‌های ایرانی است. آن‌قدر مهم است که خیلی‌ها حاضرند برای گرفتن نان تازه ساعت‌ها در صف بایستند، مخصوصا روزهای ماه مبارک رمضان که افطار کردن با نان تازه خیلی می‌چسبد.
این عضو دوست‌داشتنی سفره‌ها برای خودش کلی بروبیا دارد و قیمت آن هم به نوعی خاص در حال افزایش است اگر از آن دسته هستید که فکر می‌کنید هنوز هم می‌شود با ۲۰ یا ۵۰ تومان صاحب یک نان برشتهء خوش‌طعم شد و از خوردنش لذت برد، سخت در اشتباه هستید، حالا نان در شکل و انواع مختلف و با قیمت‌هایی بیش‌تر از حد تصور شما در دسترس است.
● تنبل‌های گرسنه
اگر از آن دسته از آدم‌های تنبل هستید که حوصلهء ایستادن در صف نان را ندارید یا آن‌قدر سرتان شلوغ است که وقت نمی‌کنید به نانوایی سری بزنید همین نان‌های بسته‌بندی برای شما بسیار مناسب است. کافی است یک سری به سوپر سرکوچه بزنید و با ۲۰۰ تومان برای سه یا چهار وعدهء خود یک بسته‌نان لواش بخرید و وقتی تمام شد نقطه سرخط و البته اگر دوست دارید که نان تازه بخورید و نان شما حداقل تازه باشد می‌توانید به نانوایی‌های مخصوص پخت نان که اغلب در کانکس‌ها و کانتینرهای فلزی راه افتاده‌اند سر بزنید و با صد تومان صاحب ۱۰ عدد نان شوید البته نان ماشینی.
نان‌های ماشینی نسبت به نان‌های تنوری ارزان‌تر هستند اما از لحاظ طعم به هیچ‌وجه قابل مقایسه با نان‌های سنتی نیستند و فقط راهی است که خانواده را راضی نگه دارید که نان در خانه است. این‌نان‌ها از لحاظ اندازه هم هیچ شباهتی به نان در مفهوم ایرانی ندارد و در واقع هر نان آن فقط یک لقمه است و در مجموع پنج یا شش نان آن اندازه یک نان لواش درست و حسابی می‌شود.
● نان خالی خوشمزه
اگر از آن دسته آدم‌های شکمو هستید و تازگی و برشتگی و خوش‌طعمی نان به شما انرژی و جان و انگیزه می‌دهد، کمی باید پول خرج کنید و حوصلهء صف‌های طولانی را هم داشته باشید. برای خوش‌سلیقه‌ها برخی نانوایی‌های مخصوص وجود دارد که در آن نان قیمتی به اندازهء یک پرس غذا دارد.
در شمالی‌ترین نقطهء شرقی تهران جایی است که پذیرای بسیاری از افراد دوستدار غذا از سراسر نقاط تهران است. یک نانوایی سنگکی درست و حسابی با یک تنور بسیار بزرگ که همیشهء خدا هم شلوغ است و مردم از سروکولش بالا می‌روند. در این‌جا بعد از ساعت‌ها انتظار در صف برای هر دانه نان سنگک هزار تومان ناقابل باید بدهید.
شاید اول کمی تعجب کنید اما فقط کافی است که یک تکه از این نان را در زیر دندان‌های‌تان لمس کنید، کافی است، بعد از آن شما به این نان اعتیاد پیدا می‌کنید و هر هفته کلی پول بنزین و کرایهء ماشین می‌دهید تا باز هم مزهء جادویی‌اش را زیر دندان‌هایتان تازه کنید. خود صاحب این مغازه هم قبول دارد که نان‌های او اعتیادآور هستند. نقطهء مقابل: یک نانوایی معمولی در هر نقطه‌ای از شهر نان سنگک را با قیمت ۱۰ برابر کم‌تر به شما می‌دهد. دقیقا ۱۰ برابر کم‌تر اما این نان خیلی کوچک‌تر از آن نان است و خشخاش هم ندارد و مزه‌اش هم خب کمی متفاوت است.
در نقطهء دیگری از تهران هم یک نانوایی مخصوص است که نان‌های آن با نان‌های معمولی متفاوت است. این بار جنس نان البته سنگک نیست بلکه نان لواش است، این نان‌ها هم به کوچکی نان لواش ماشینی هستند اما قیمت آن‌ها بیش‌تر است یعنی دانه‌ای ۴۰ تومان همین دانه‌ای ۴۰ تومان، ۲۰عددش می‌شود ۸۰۰ تومان و اضافه می‌کنم این ۲۰ دانه در عرض یک روز و نصفی به اتمام خواهد رسید (تازه اگر شکمو نباشید) حاضرم این اطمینان را به شما بدهم که تمام اعضای خانواده به سان موریانه تمامی نان‌ها را خواهند خورد و کوچک‌ترین تکه‌ای از آن نصیب نان خشکی بی‌نوا نخواهد شد! این نان لواش مخصوص- که می‌گویند با شیر درست می‌شود- آن قدر خوشمزه است که خیلی‌ها آن را خالی خالی می‌خورند.
● ساندویچ‌متری‌های جادویی
خب رسیدیم به بخش بسیار شیرین و دل‌انگیز ماجرای نان فانتزی، یکی از مشتقات بسیار دوست داشتنی نان که هر چه زندگی‌ها مدرن‌تر می‌شود گرایش به آن هم بیش‌تر می‌شود.
ویترین‌ها را که می‌بینم همین‌طوری دلم قبح می‌رود و بوی نان تازه ناخودآگاه همه را گرسنه می‌کند. نان‌های رنگ و وارنگ پشت شیشه‌ها و روی قفسه‌ها به شما چشمک می‌زند و فقط کافی است که دست در جیبتان کنید تا صاحب نرم‌ترین و خوش‌طعم‌ترین انواع نان‌ها، پیراشکی‌ها و... بشوید. البته خیلی از قدیمی‌ها این نوع نان را اصلا نان نمی‌دانند و می‌گویند این نان‌ها بیش‌تر شیرینی است تا نان. البته یکی از بهترین نان فانتزی‌های این شهر می‌تواند خاطرهء بسیار خوب و خوشمزه‌ای را برای شما رقم بزند.
ساندویچ‌متری‌ها مناسب مهمانی‌ها و تولدهای شماست و شما را از شر ساندویچ درست کردن راحت می‌کند.
البته شایان ذکر است که هر مترش حدودا ۱۵ هزار تومان برایتان خرج برمی‌دارد! متوجه شدید که این نان‌ها در واقع نان که نیستند بلکه ساندویچ‌های بسیار گران‌قیمتی هستند که به اسم نان فروخته می‌شوند.
‌● نان تازه تحویل در محل
یک اتفاق جالب برای کسانی که دوست دارند نان تازه بخورند اما حوصلهء‌ایستادن در صف‌ها را ندارند، خرید و تحویل نان تازه توسط اشخاصی است که این کار را انجام می‌دهند، به طور سنتی برخی سرایدارهای آپارتمان‌ها و مجتمع‌ها در سال‌های دور و نزدیک این وظیفه را برعهده می‌گرفتند اما اخیرا موسساتی در تهران به راه افتاده‌اند که کار آن‌ها تحویل نان تازه درب منزل شما به صورت روزانه است، یک شعبه از این موسسات در خیابان شهید کلاهدوز و اطراف آن با ماهانه ۱۰ هزار تومان روزی دو عدد نان تازه (دو روز بربری، دو روز سنگک، دو روز تافتون) تحویل شما می‌دهد با یک جمع و تفریق ساده متوجه می‌شوید که این موسسه حداکثر ماهی چهار تا پنج هزار تومان هزینهء خرید نان‌ها می‌کند و نیم بیش‌تر پول را صرف این خدمت خود می‌کند. جالب این که افرادی که در خیابان آفریقای تهران همین نوع خدمت را ارایه می‌دهند بین ۱۲ تا ۱۵ هزار تومان برای این کار طلب می‌کنند.
● واقعا فرقی می‌کنه؟
حالا شاید خیلی هم فرق نکند که نان سفره‌مان را از فلان نانوایی معروف و یا مرکز پخش نان فانتزی بخریم یا نانوایی معمولی و قدیمی دود گرفتهء سرکوچه. مهم این است که این برکت سر سفره‌های ایرانی وجود داشته باشد هزار تومانی‌اش با صد تومانی‌اش فرق چندانی ندارد، البته شاید مسالهء مهم این باشد که بد نیست نان سنتی خودمان و به قولی «نان سال‌های جوانی‌مان» را با وجود نو شدن و متجدد شدن حفظ کنیم.
المیرا حصارکی
منبع : روزنامه سرمایه


همچنین مشاهده کنید